Přepálené očko u trafopájky
Moderátor: Moderátoři
-
DukeNuke
-
dvorak
-
kokun
Já používal věčné hroty ve dvou pájkách - stejně jako Kremik:
Oprava trafopájky:Kremik píše: 03 zář 2026, 08:34 V trafopájkách mám věčné hroty. Někdo na to nadává, no za mě je to supr věc. Mám několik velikostí, tak si mohu i vybrat jaký chci. Nepřehazuju, mám v každé pájce jeden. A ano, v jedné 100W mám i měděné očko. To ale používám jen výjimečně, takže je tam už taky pěkně dlouho...
Takže ne, nestává![]()
kokun tam píše: 18 kvě 2015, 07:49 Než skončil RETON v Rožnově p.R., tak p. Vychodil tam prodával Cu smyčky poželezněné.
Ale byly pokovené celé (tenkou vrstvou) a v místě smyčky (zhruba jako na obr. výše) byla ta vrstva podstatně silnější.
Trvanlivost byla vysoká - než došlo v některém místě smyčky k narušení Fe vrstvy (obyčejně se tam vytvořila dírka) - pak už byl její konec rychlý. Cu se začala rychle rozpouštět v cínu i pod tou Fe vrstvou až došlo k přepálení.
Pájecí smyčky tam po celou dobu stávaly 15,-Kč. Nwm kdo jim je dodával, když je nebylo vídat i u jiných prodejců - snad si je vyráběli v RETONu sami -
Jinak řada prodejců prodává ty smyčky s nabodovanou činnou částí (materiál Ni ?), která je rovněž pocínovaná. Nwm jak je cínují, když je ten Ni vlastně nesmáčivý - pravděpodobně za pomoci spec. tavidla, anebo to není čistý Ni, ale nějaká slitina.
Tyto "věčné hroty" se nabízejí v různých průměrech koncové (činné) části.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=47245
http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?id=2835
Asi nemáš takovou spotřebu. Někdy měním i několikrát denně.DukeNuke píše: 03 zář 2026, 14:21 Tak já třeba ne. Kus drátu ano a tvořím si ji vždy, když je potřeba. Ale že bych si takhle vyráběl smyčky do zásoby, to skutečně nedělám.
-
Kremik
-
kokun
Taky jsem tu svou první zničil jen mechanicky - a to když jsem hrot oškrabával nožem. Později jsem (po zkušenosti) už jen otíral do hadříku.
Až na to, že já při likvidaci těch DPS (většinou z CRT) "odrovnal" odsávačku Denon. Z původní trysky 0,8mm se postupně stala 1,5-ka, jak zřejmě odešlo vnitřní pokovení a měď se postupně rozpouštěla do cínu. Poznal jsem to tak, že nejprve jsem ji protahoval 0,8-mičkou, potom 1-ničkou a nakonec už i 1,5-kou.
-
rnbw
Toto vyrazne obmedzuje pouzitie, kde je potrebne prehriat vacsi objem materialu. Spajkovacka ma sice 75W, ale len kratkodobo - kym som dostal von SMD FET z dosky, zacali sa tie plasty tavit a smrdiet. SL-30 ma len 48W, ale rovnaku ulohu zvladne bez problemov. Zvladla aj prispajkovanie teleskopickej anteny do jej poskodeneho drziaku z hrubeho plechu - to vyzadovalo ohrev bez prestavky niekolko minut.Kremik píše: 04 zář 2026, 07:13Taky bylo nutné čekat až páječka zchladne, aby se nenatavily plastové rámečky co drží "šíny" u sebe.
-
xsc
Přesně ten samý problém s ní mám taky.Lukas-Peca píše: 04 zář 2026, 09:03 Já jsem se s věčnou smyčkou nikdy nenaučil, přišlo mi, že nemá žádnou tepelnou kapacitu a naprázdno se začne okamžitě přepalovat. Obyčejná smyčka mi vydrží docela dlouho.
Ohledně těch umělohmotných rámečků - ty odpadly vcelku brzo a nijak mi doteď nechybí.
-
Artaban001
Když jsem potřeboval nějakou SMD diodu pro opravu nějakýho termostatu, vzal jsem vyřazenou desku z nějakýho tvboxu, nebo co to bylo, zapalovačem sem ji chvíli zahříval na místě kde byla z druhé strany umístěná a pak jsem z deskou praštil o ruku. Vypadla dioda a spousta součástek okolo ní.
-
Kremik
Prý ano. Ten drát, jestli si dobře pamatuju, obsahuje trochu kadmia a v pájce se rozpouští jen pomalu. Mám někde vzorek toho drátu, i smyčku z něj, ale kamsi jsem to založil a zapomněl na to. Smyčka asi bude v některé pájce.Lukas-Peca píše: 04 zář 2026, 09:03 Prý dobře funguje bronzový drát ze vzdušného telefonního vedení, ale nezkoušel jsem.
Ovšem ten drát už asi není snadné sehnat. Tím se tahle možná zajímavá varianta stává méně atraktivní. Nebaví mě používat něco, co vím že jednou dojde a už nebude. Mám pak pocit, že tím zbytečně mrhám.
Výjimkou jsou věci, kterých jsem si záměrně nasyslil tolik, aby mi i s bohatou rezervou vydržely do konce života
-
samec
-
Celeron
Hmm a co olovnatá pájka? Ta taky jednou dojde. Nebo máš nasyslíno do konce života?Kremik píše: 04 zář 2026, 11:50 Ovšem ten drát už asi není snadné sehnat. Tím se tahle možná zajímavá varianta stává méně atraktivní. Nebaví mě používat něco, co vím že jednou dojde a už nebude.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
rnbw
-
Kremik
Vidíš, tuhle výhodu trafopájky jsem zapomněl zmínit. Přitom je velmi podstatná. Trafopájkou se dá pohodlně pájet i pájkou bez obsaženého tavidla.
Jinak pájka je kapitola, na kterou je potřeba pohlížet dynamicky. Nejde dopředu odhadnout, kolik jí člověk spotřebuje. Něco mám, něco ještě určitě pořídím a používám pokaždé takovou, které na daný účel "není škoda". Pro případ nouze mám i nějaké olovo, abych si případně olověnou pájku mohl namíchat i z bezololova. Ale tak zlé to myslím ještě dlouho nebude