Nastavitelné digitální napěťové relé 48V

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
houmr

Nastavitelné digitální napěťové relé 48V

#1 Příspěvek od houmr »

Existuje nějaké malé a levné digitální nastavitelné napěťové relé na 48V s nastavitelnou hysterezí ? (třeba podobné, jako jsem nedávno kupoval pro nastavení teploty: https://www.hadex.cz/p/m449-digitalni-t ... aoEALw_wcB)

Několik let jsem část spotřebičů v domácnosti a filtraci bazénu napájel z UPS, jejíž baterie byly dobíjeny výhradně ze solárních panelů. UPS byla připojená přímo na baterie, přes regulátor bylo napájené jen relé, které pouštělo filtraci bazénu (v regulátoru bylo nastaveno zapínání výstupu, až když napětí přesáhlo 52V, odpojovalo se, když kleslo pod 50,2V. Léta to fungovalo spolehlivě - když se baterie nabily a dosáhly 52V, přebytečná energie se využila na filtraci.
Abych ze systému mohl napájet i pračku (která byla mimo možnoti UPS), po letech jsem se rozhdl systém zmodernizovat a koupil výkonější měnič s integrovaným solárním regulátorem. U něj ale už není jak spínat ty zbytné spotřebiče po nabití baterií. Nechce se mi na těch bateriích nechávat ten starý regulátor jen proto, aby plnil tuto funkci, stačilo by něco jednoduššího. Buď nevolím ta správná klíčová slova, nebo se fakt nic rozumného nenabízí?
masar

#2 Příspěvek od masar »

Co třeba tohle?
:wink:
houmr

#3 Příspěvek od houmr »

Na to jsem koukal, ale je to v podstatě zase solární regulátor, s napájením do 40V (já mám 48V), takže by to vyžadovalo zvláštní napájení. Navíc jestil dobře chápu popis, ještě bych musel vložit další relé na obrácení smyslu, pokud dobře chápu jejich Modul se vždy deaktivuje při horní hranici a aktivuje při spodní to předpokládám při dosažení horní meze kontakt rozepne, a sepne se až při dosažení dolní meze)
Naposledy upravil(a) houmr dne 04 zář 2026, 09:41, celkem upraveno 1 x.
samec

#4 Příspěvek od samec »

https://www.aliexpress.com/item/1005001414632495.html

EDIT:
Pardón, nejak som sa zamotal v myšlienkach a teda nepochopil správne požiadavku, tak teda beriem späť.

Daj tam Arduino.
Naposledy upravil(a) samec dne 04 zář 2026, 09:54, celkem upraveno 1 x.
houmr

#5 Příspěvek od houmr »

To je pokud dobře překládám relé časové a jen na 12V nebo 110-230V. Potřeboval bych zapnout při cca 52, vypnout cca při 50 (ještě přesně nevím, jaké hladiny budou ideální na LiFe)
masar

#6 Příspěvek od masar »

Tak trochu dražší, totéž zde.
Naposledy upravil(a) masar dne 04 zář 2026, 09:53, celkem upraveno 1 x.
:wink:
HF_Tech

#7 Příspěvek od HF_Tech »

Siemens má v řadě Sirius relátka s napájením cca 20-250V AC/DC. Nějaké takové nastavitelné komparátory tam jsou, ale cena se ti nebude líbit.
Dávali jsem to na linky do hutí a už to jede víc jak 10let bez problému :)
houmr

#8 Příspěvek od houmr »

V nejhorším případě tam zkusím nechat ten regulátor, ale nevím jak se bude chovat, když mu napětí vystoupá bez jeho přičinění. Už jenom to, že jsem zátěž neměl přes něj, ale přímo z baterie, tuším nějak ovlivňovalo jeho funkci.

Zpět na „Energie a energetika v domácnosti“