Přepálené očko u trafopájky

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
misocko

#46 Příspěvek od misocko »

Sa to tu rozbehlo :D
Roky som bol zastáncom medeneho očka. Pajkovačku mám upravenú, taký špeci upinák :D
Prešiel som však na večné hroty. Dve hrúbky, na väčšinu roboty stačia. Na ťaženie silových polovodičov to nieje, tam dávam meď.
Večný hrot mi odišiel asi dvakrát, z toho raz keď som skúsil pocinovať opletenie činskeho USB kabla. Okamžite sa z cínu (používam iba olovo) spravila gulička a na večný hrot sa mi odvtedy cín neprichytil, proste guličkoval....
Výmena večného hrotu a ide sa ďalej, medený hrot prehorel práve keď som ho občas potreboval.
samec

#47 Příspěvek od samec »

Keď sa snažíš spájkovať nespájkovateľné zvýšením teploty, tak hrot zoxiduje a prestane byť zmáčavý. Medené očko stačí oškrabať. Večný hrot, alebo očko je škoda škrabať. Pomôže
https://www.weller-tools.com/eu/gb/indu ... ctivator-0
Kremik

#48 Příspěvek od Kremik »

Když se mi povedlo při nějaké těžbě věčný hrot přepálit až tak, že nechtěl smáčet pájku, vždycky si nakonec dal říct. Stačilo trošku kalafuny a pošmrdlávat jím po roztávající pájce. Stačila větší kapka na tišťáku. Když už část chytla, zbytek se při dalším pájení přidal taky. Možná pomáhalo nechat ho v pájce zchladnout aby ztuhla a pak zase rozehřát (při lehkém tahu). Tohle už jsem ale dlóuho nepotřeboval.
Do vlákna, kde mizí mé příspěvky, nadále nepřispívám. Na to je můj čas příliš cenný.
gepard

#49 Příspěvek od gepard »

Taky jsem se zásobil. Měl jsem k dispozici nějaké zbytky CYKYny 1,5 a 2,5 mm² z elektroinstalací, tak jsem ve volné chvíli naohýbal očka a pak jsem je pocínoval v cínovací lázni. Je vystaráno. :lol:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-- Gepard --
lesana87

#50 Příspěvek od lesana87 »

Nechtělo by to očka na šroubky stáčet protisměrně, aby se na obou stranách dotažením šroubku stahovala? Já je tak dělám.
gepard

#51 Příspěvek od gepard »

Tak je to určitě dobrý nápad. Nezkoušel jsem to, neměl jsem zatím zapotřebí to řešit. Používám pod ty M3 šroubky podložky a v poho, bez náznaku stáčení drátu.
-- Gepard --
ok1hga

#52 Příspěvek od ok1hga »

taky dělám očka z měděného plechu s delší špičkou . . .
déle trvá něž se špička rozpustí v cínu a než se to přepálí . . .
otakarv

#53 Příspěvek od otakarv »

lesana87 píše: 19 zář 2026, 22:01 Nechtělo by to očka na šroubky stáčet protisměrně, aby se na obou stranách dotažením šroubku stahovala? Já je tak dělám.
Také jsem to tak zpočátku dělával, očka stáčel protisměrně a dělával očka celé ale štvalo mě při výměně očka neustále komplet vyšroubovávání obou šroubků tak jsem začal očka dělat jednosměrně ale nedělám je úplně celé ale stáčím je pouze do poloviny abych pak při výměně mohl šroubky pouze povolit, vysunout přepálené očko a následně nasunout nové a šroubky dotáhnout. Taktéž používám od začátku pod šroubkami podložky jak píše gepard.
1789890161273.jpg
lesana87

#54 Příspěvek od lesana87 »

Výroba pájecí smyčky je rituál, zas tak často ji neměním, tak si s ní vyhraju. :) A podložky jsou samozřejmost, ty už tam byly snad od výroby.
otakarv

#55 Příspěvek od otakarv »

Moc hezká pájecí smyčka :agree: , co mi hned padlo do oka při pohledu na obrázek je tá zahnutá špička smyčky, taktéž si jí takto upravuji, lépe se s ní pájí. :wink:
samec

#56 Příspěvek od samec »

lesana87 píše: 19 zář 2026, 22:01 Nechtělo by to očka na šroubky stáčet protisměrně, aby se na obou stranách dotažením šroubku stahovala? Já je tak dělám.
Alebo dať jednu skrutku s opačným závitom. :pako:
mirku

#57 Příspěvek od mirku »

samec píše: 20 zář 2026, 12:10 ... dať jednu skrutku s opačným závitom. :pako: ...
takovou blbost by snad nenapsal ani tiktak ... nech si to tam u Vás patentovat ... :mrgreen:
EKKAR

#58 Příspěvek od EKKAR »

No, samečku - a kdybys tam například dal závit do čtverhranný díry, tak by se ti ten šroubek už vůbec neměl šanci protáčet ... !!!!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#59 Příspěvek od Celeron »

Koukám, že tu asi nikdo nepoužíváte opačnej systém, místo šroubků závitovky, nebo šroub se zapuštěnou hlavou natrvalo v přívodní pásovině a očko se zatahuje matkou přes podložku. Kámoš zase potom, co se mu strhly závity v pásovině ty stržený díry zapájel stříbrem a vyvrtal a vyřízl závity znova. Ta měď je teď mnohem tvrdší a závity drží.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#60 Příspěvek od EKKAR »

Ty svorníky a montáž matičkama jsem viděl na školních trafopájkách, kde to udělali mistři dílen pro učně. Viděl jsem i na koncích po ohřevu do šířky rozehnutý pahejly a do nich zevnitř strčený šroubky s maticí zvenku, na ní dvě podložky mezi který se sevřela smyčka a utáhla křídlovou (!!!!) matičkou. A viděl jsem i pahejly o cenťák zkrácený s navrtanýma novýma dírama a vyříznutýma závitama tuším M3 - potom co se strhly nejdřív původní závity M2,5 a následně i po nich přeříznutý M3. Víc "opotřebovanou" trafopájku jsem asi v životě neviděl ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“