Stavba Thereminu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kaca

#76 Příspěvek od Kaca »

To ano ale ve schématu je cívka L4 = 4,7mH a v obvoduVFO je ve schématu 1mH. Nevím proč.
masar

#77 Příspěvek od masar »

Ale tu jsi přece odpojil při 560kHz a na oscilacích se nepodílí.
Musíš prostě laborovat. Zkus zvýšit C13, třeba i několikanásobně.
:wink:
Kaca

#78 Příspěvek od Kaca »

Ano. Zkusím. Děkuji! Dám vědět.
Kaca

#79 Příspěvek od Kaca »

Tak s C13 = 300pF jsem se dostal až na 420kHz. Mám nechat tu cívku L4 na hodnotě 4,7mH? a zkusit chytit tu rezonanci? Neptal bych se a zkusil bych to bez ptaní nebo doporučení ale ty součástky se mě v tom PCB nemění zrovna pěkně, ale jde to. Rád to udělám. :)
masar

#80 Příspěvek od masar »

Tak "chytit rezonanci" t.j. "dip" to je oč tu běží.
HF_Tech

#81 Příspěvek od HF_Tech »

Kaca píše: 07 zář 2026, 19:08 Tak s C13 = 300pF jsem se dostal až na 420kHz. Mám nechat tu cívku L4 na hodnotě 4,7mH? a zkusit chytit tu rezonanci? Neptal bych se a zkusil bych to bez ptaní nebo doporučení ale ty součástky se mě v tom PCB nemění zrovna pěkně, ale jde to. Rád to udělám. :)
Do plošnáku zapájej dva drátky z nožiček třeba odporu a teprve na ně pájej testovanou součástku. Ušetříš spoustu práce.
Mně přišly nějaké JFETy na stavbu GDO, tak si s tím zkusím taky pohrát.
Kaca

#82 Příspěvek od Kaca »

Ahojte! Tak jsem se k tomu zase chvilku dostal. C13 jsem osadil hodnotou 300pF a dostal jsem se na rezonanci anténního obvodu podle doporučení masar sledováním úbytku rozkmitu na osciloskopu takže hlasitost reguluje na přiblížení ruky naprosto bezvadně. Při oddálení dlaně je hlasitost plná a při přiblížení asi o dvacet centimetrů je úplné ticho. Schválně píšu dlaň protože když budu přibližovat ruku například prsty nnapřed tak bude ta vzdálenost možná dvojnásobná což je naprosto bezvadné. Ještě jsem měl problém s obvodem VFO kde jsem zjistil že při ladění kondenzátorem C5 to sice fungovalo ale na nějakých asi násobkách kmitočtu protože při projíždění C5 jsem našel dva body kdy to reagovalo na pohyb ruky u antény což mě bylo divné. Měřil jsem tedy kmitočet a zjistil jsem že jsem o přibližně 200kHz výš. Osadil jsem tedy C4 také 300pF a dostal jsem se přesně pod a nad 470kHz tedy přesně tam kam jsem potřeboval takže teď už je to také v pořádku. Ještě budu muset změřit kapacity C5 a C14 v bodě který reaguje správně a dát na pozice C6 a C15 potřebné hodnoty tak abych mohl ladit oba obvody jemněji. Až změřím potřebné kapacity tak budu shánět správné ladící kondenzátory. Počítám že to budou hodnoty asi tak někde kolem 30pF. Snad něco seženu. Všude se nabízí jenom trimry na šroubovák ale ne s hřídelkou které budu potřebovat. No, snad se zadaří ale kdyby jste nekdo měl nějaký nápad tak za něj budu rád. Moc děkuji Vám všem kteří jste mě pomohli a poradili. :agree: :beer:
masar

#83 Příspěvek od masar »

Ladící kondenzátory, které máš k dispozici, můžeš přece použít, když je připojíš přes kondenzátor připojený do série. Výsledná kapacita je převrácená hodnota součtu převrácených hodnot obou kapacit (stejně jako paralelní řazení odporů).
Když si takto "pohraješ" s ostatními kapacitami v obvodu, lze dosáhnout uspokojivého výsledku.
Ladící kondenzátor.png
V opačném případě musíš sehnat podobné ladící kondenzátory z přijímačů pro pásmo VKV a použít příslušné sekce, které mužeš také spojit paralelně pro zvýšení kapacity.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kaca

#84 Příspěvek od Kaca »

To s tím sériovým zapojením mě vůbec nenapadlo. Děkuji! Taky jsem našel ladící kondenzátory Tesla 2x12,5pF. Možná by stačily. Ještě jednou děkuji a zdravím!

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“