S: analogový indikátor

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#61 Příspěvek od Hill »

To zrcátko poslouží tam, kde se na něj odněkud dá podívat. Ne všude se takové místo najde, častěji by posloužil světlovod.
samec píše: 18 zář 2026, 21:48Čo tak medzi termočlánok a indikátor (trebárs LED) zaradiť LTC3108?
Zato tohle by za vyzkoušení rozhodně stálo, jen to potřebuje samostatný termočlánek, protože z toho, co tam už je, není jak to napětí dostat. Nejlíp sporákový, mívá vyvedené oba dráty samostatně.
Je plamínek - LEDka se za pár sekund rozsvítí a zůstane svítit po celou dobu, kdy je konec termočlánku žhavý.
Celeron

#62 Příspěvek od Celeron »

Vzal jsem ten vodotěsnej pidiměřák Metra Blansko rozsah 200uA, připojil ho na K-čko od termometru TM1300 a kuličku strčil přímo do plamene zapalovače. Vylezlo to na cca 50uA, víc jsem ho netrápil. Vnitřní odpor měřáčku je 790R. Ale má to řešení, Honeywell dělá Thermopile generátor pro detekci plamene, je to baterie K-ček v jednom pouzdře a existují varianty od 0,25 do 0,75V pokud jsou v plamenu. 300 CZK.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hill
Administrátor

#63 Příspěvek od Hill »

Sice jsem ty termobaterie pod sedm stovek za kus nenašel, ale to by taky šlo - pak už to ukáže téměř každý miniaturní indikátor a ještě bude potřebovat předřadný odpor na zmenšení výchylky. Asi nejlepší by bylo, navštívit některého plynaře, jestli s tím někdy dělal, a jestli na to má držák. Případně termobaterii vypůjčit a vyzkoušet, teprve pak do toho ty prachy vrazit. Ta baterie se k plamínku tak snadno nevejde, takže se asi tolik nebude ohřívat, ale, i kdyby to bylo 0,3 V, stačilo by to.
Navíc jsou k dispozici drátové vývody, takže s tím by se dalo dělat víc věcí, třeba pomocí LTC3108 získat napájení pro BT-modul, nebo klíčenku na 433 MHz, a třeba každých 10 s pípnout stav dálkově. Neohlásí se, znamená to, že zhasnul. Nebo jsem už daleko.

OT: to mi připomnělo scénu popsanou v rubrice "Na slovíčko" v AR nějak na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, ostatně zkrátil jsem ji sem v roce 2008.
To tehdy muselo nažhavit frontu, která tam celou noc čekala, jestli na ně vyjde barevná televize: "my ji nemáme ani doma a baba si ji kupuje už na chatu bez elektriky"...
Celeron

#64 Příspěvek od Celeron »

Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
alkom01

#65 Příspěvek od alkom01 »

To vypadá zajímavě, škoda, že tam čínští soudruzi neuvádějí rozměry (můj odhad Ø cca 6 mm).
Pivo v přírodě ničím nenahradíš!
Hill
Administrátor

#66 Příspěvek od Hill »

Proto ti navrhuju poptat se u plynaře. Nikde se totiž nepíše rozměr, jen délka kabelu. Ale je to na nějakou jednotnou zděř, kterou používá víc výrobců kotlů, takže plynař bude vědět, případně ví o někom, kdo zná někoho, kdo ví.
alj

#67 Příspěvek od alj »

Zde prodejce uvádí ve specifikaci rozměry. Průměr 8.8 mm
https://www.aliexpress.com/item/1005005410237049.html?
alkom01

#68 Příspěvek od alkom01 »

Děkuji tímto moc kolegovi mojzovi za zaslání 2 ks indikátorů, jaké jsem poptával. Udělal jsem rychlý pokus na stole s termočlánkem z karmy, při nahřátí zapalovačem výchylka ručičky od 1/3 do 2/3 stupnice. Termočlánek nebyl zatížený cívkou elmagnetu, další pokusy s termočlánkem přímo v chladničce budou následovat.
Pivo v přírodě ničím nenahradíš!

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“