Hydrawerk píše: 31 črc 2026, 16:40
Za středně kvalitní UPS do domácnosti považuješ zhruba kterou? Představuju si plechovou skříň, né moc obtížnou výměnu akumulátorů a né moc hlučnej větrák.
Měla by stát... třeba jako normální RAM DDR5 32GB, to jest tak 10 000 Kč. . . .
To bys mohl být spokojený třeba s line-interactive UPS CyberPower:
https://www.cyberpower.com/eu/cs/product/sku/pr750elcd
Před šesti lety jsem jí koupil za 7 312.03 Kč. Dnes se dá koukám koupit i za cenu lehce přes 6 000 Kč, tedy hluboko pod tvým limitem. Má plechový obal, udávaný sinusový výstup (sám jsem to ale nekontroloval) a je bez větráku. K bateriím se dostává snadno odejmutím čelního panelu s displejem. Pod ním je ještě sub panel z pozinkovaného plechu, který se celý vyjme po odjištění dvou pojistek a baterky jdou potom lehce vytáhnout za plastové ouško z pevné fólie, které je přilepené ke dnu baterk.
Vybíral jsem z několika značek s podobným výkonem a cenou a tato mi vyšla nejvýhodněji z hlediska ceny a zejména účinnosti. Takže moc netopí a nežere, také proto asi nepotřebuje větrák.
Jsem, resp. až do tohoto týdne jsem byl, s ní naprosto spokojený. Ale jsem ten typ uživatele, co je zmiňuje Behemot někde výše "
. . .docela obvyklý je že lidi ani netestují stav akundy . . ., takže tento týden v ní nečekaně zdechly baterky. Bylo to po asi 6 hodinovém výpadku EE po bouřce, kdy po obnově napájení, se baterie ještě nabily, ale to úplné vyšťavení po šesti letech služby už byla poslední kapka a po několika dnech to bez varování vzdaly. Měl jsem ale nastavené pravidelné testování baterek, jenže jestli si to dobře pamatuju, tak ten test vyžadoval nějakou minimální zátěž a to se asi nikdy nestalo. Po koupi UPS jsem nějakou dobu uvažoval, že bych jí dokoupil SNMP kartu a třeba jí kontroloval ze svého PC, ale ta mrňavá karta stojí skoro polovinu ceny UPS a to mně z těch úvah vyléčilo.
Baterky odešly tak jak zmiňuje Behemot. Jedna nebo obě asi zvýšily vnitřní odpor a UPS je nabíjela tak, až začaly hodně hřát a UPS se vypla. Nevím jestli přehřátím, nebo jestli má tak chytrý nabíjecí obvod, který dokáže zjistit problém baterií. Po zchladnutí jsem z ní baterie vytáhl a naštěstí jde zapnout a na přívodech k bateriím je nabíjecí napětí 27,1 V. Tak snad, až teď po neděli koupím nové baterie, bude i nabíjet.