Kaca píše: 30 črc 2026, 10:17
Děkuji za tyhle informace! Budu hledat.
Kup si GME ty zelené od každé hodnoty 5ks a vyzkoušej. Klidně kup i ty 1mH. Je to ten typ, co je použitý v tom kompletním návodě.
Pak se ještě v tom návodu podívej v jaké poloze jsou ty tlumivky vzájemně proti sobě.
A poslední - dej je kousek nad desku nebo nastojato. Když je placneš nad rozlitou měď, tak se část energie odsaje do mědi a bude to fungovat úplně jinak.
No a tady je můj první výtvor v Easy Eda. Ještě nikdy jsem nic v žádném programu nekreslil. Udělal jsem jednotlivé obvody tak aby byli dál od sebe akorát Buffer a Mixer jsem dal dohromady a všechno funguje akorát mám ještě problém s tou hlasitostí kterou tady řeším. Vím že to není úplný ideal ale je to tak jak to je.
Nic proti svéráznému pojetí. ALE je třeba návrh podřídit funkci a principům (zásadám). Např. C16 - blokovací kondenzátor. Jeho funkcí je zablokovat jakékoliv vf napětí z děliče R12/R13, aby pro Q7 zbylo jen řídící DC napětí. Blokování by mělo proběhnout po co nejkratší cestě, co nejkratšími přívody. V tvém provedení pcb tvoří přívod k C16 dlouhou parazitní anténu téměř přes celou desku.
Jj. Díky! Určitě půjde přendat ještě mezi ty odpory. Teď čekám až přijdou ty nové cívky. Taky bych mohl jen prozatím než přijdou zkusit mezi ty cívky kus plechu z konzervy. Ten jde dobře pájet. Nevím. Jsem jenom ten bastlíř .
Obavy ze vzájemného ovlivňování laděných obvodů není třeba přehánět. Jsou od sebe daleko kmitočtově, mechanicky i funkčně. V úvahu tak připadá jen stínění celého výtvoru (krabičky), aby nerušil v pásmu rozhlasového příjmu.
A jinak - I bastlíř si může přečíst svého "Vergilia" v originále.
V pětašedesáti letech se už člověk blbě učí a jak jsem psal, navrhl mě do toho syn který hrál v Rudolfinu s pražským symfonickým orchestrem skladby od Morriconeho a tam viděl Theremin tak jen tak z hecu jestli bych mu ho taky nepostavil. Vím, šel by koupit ale to není ono. Díky Vám tedy za tuhle pomoc. Potom už budu asi končit a budu dělat asi něco co mě jde líp ale tohle bych chtěl dodělat.
Jak dobře funguje "sací efekt", to dost závisí na pracovním bodu Q6. Zkus dát na pozici R14 trimr 15k (nebo 22k) a vyzkoušej, jak se bude měnit amplituda kmitů oscilátoru. Je potřeba najít hodnotu odporu (pracovní bod Q6), při které bude vliv od antény největší. Tady moc nejde o změny frekvence, ale o snižování amplitudy kmitů při "odsávání přes anténu". J-fety řady BF245 mají velký rozptyl parametrů a možná jsi tam zrovna posadil nějaký málo vhodný.
To ano. To bych zkusil. Mám tam BF256B a v tom obvodu VFO funguje krásně. Jde o to zúžit ten bod kdy je Q7 otevřený a zavřený. Mě to funguje asi na třičtvrtě dráhy toho trimru teď nevím přesně, nejsem u toho asi C14 a taky bych chtěl vyzkoušet ještě než přijdou nové cívky zkusit vrazit mezi ně kus plechu a nebo na tu druhou cívku dát uzemněnej náprstek.
Laborování se stínícím plechem atd. je zbytečné.
Podstatné ti už napsal masar. Anténní obvod u autorova bastlu s tlumivkou na pozici anténní cívky (viz obrázek) rezonoval na cca 600 kHz a tomu byl podřízen kmitočet oscilátoru s Q6 (aby mohlo fungovat odsávání energie přes anténu). Takže potřebuješ zjistit rezonanci "tvojí antény" a podle toho následně nastavit frekvenci oscilátoru s Q6.
A ještě předtím ověřit, že správně funguje obvod Q7, tzn. při napětí -3,5V na hradle Q7 je fet zavřený a při -2,5V otevřený.
A pak zjistit/nastavit správnou hodnotu R14 u Q6 - viz výše.
Rezonanci tvojí antény (přibližnou) zjistíš jednoduše s tím, co už máš postavené - s obvodem oscilátoru s Q6: Na pozici L3 dáš svoji "anténní" cívku L4 a místo C14 a C15 dáš C11 a do spoje L4 a C11 připojíš i drát, co bude tvořit anténu. A změříš frekvenci, kde to takhle kmitá...