Přepálené očko u trafopájky

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
misocko

#46 Příspěvek od misocko »

Sa to tu rozbehlo :D
Roky som bol zastáncom medeneho očka. Pajkovačku mám upravenú, taký špeci upinák :D
Prešiel som však na večné hroty. Dve hrúbky, na väčšinu roboty stačia. Na ťaženie silových polovodičov to nieje, tam dávam meď.
Večný hrot mi odišiel asi dvakrát, z toho raz keď som skúsil pocinovať opletenie činskeho USB kabla. Okamžite sa z cínu (používam iba olovo) spravila gulička a na večný hrot sa mi odvtedy cín neprichytil, proste guličkoval....
Výmena večného hrotu a ide sa ďalej, medený hrot prehorel práve keď som ho občas potreboval.
samec

#47 Příspěvek od samec »

Keď sa snažíš spájkovať nespájkovateľné zvýšením teploty, tak hrot zoxiduje a prestane byť zmáčavý. Medené očko stačí oškrabať. Večný hrot, alebo očko je škoda škrabať. Pomôže
https://www.weller-tools.com/eu/gb/indu ... ctivator-0
Kremik

#48 Příspěvek od Kremik »

Když se mi povedlo při nějaké těžbě věčný hrot přepálit až tak, že nechtěl smáčet pájku, vždycky si nakonec dal říct. Stačilo trošku kalafuny a pošmrdlávat jím po roztávající pájce. Stačila větší kapka na tišťáku. Když už část chytla, zbytek se při dalším pájení přidal taky. Možná pomáhalo nechat ho v pájce zchladnout aby ztuhla a pak zase rozehřát (při lehkém tahu). Tohle už jsem ale dlóuho nepotřeboval.
Do vlákna, kde mizí mé příspěvky, nadále nepřispívám. Na to je můj čas příliš cenný.

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“