Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
co to může býT? Tipuji že možná nějaká "barevná hudba" kdy ty tyristory spínají 4 různobarevné žárovky připojené přes 5 kolík podle hudby co se přivede do konektoru pro reprák. Nebo máte jiný nápad?
Ale Ekkar... zase chytáš každú iróniu Ale nevadí...
Pokiaľ viem, tak sa na ten účel - inverzné -robili práve vysoké freq.... Lebo tie blikali najmenej... Ale bola to taká "nedokonalá" doba...A každý "výstrelok" mal niečo do seba... V dnešnej dobe - uP a tak... nie je problém spraviť "jednoduchý spektrálny analyzér" s indikovaním každého zvukového spektra samostatne na "žiarovku"..
Jéé, moje mládí! Tyristory KT 501 na 24V žárovky a byli borci co použili KT505 na žárovky 220V. To by nebylo nic špatnýho. Kdo použil na oddělení NF tráfko-OK ale borci to prali někdy i rovnou ze zesu do výhybek a na tyristory. Vše proti nuláku!! A pak někdo zapojil vidlici barevky do rozdvojky z druhý starny
To zapojení na 230V (220) jsem s bastlil 3 kusy. Schéma z AR myslím že z roku 1973. Ale nebyly tam "budící" tranzistory. Aby to spínalo přímo tyristory se staralo právě to oddělovací trafo. Tím pádem to nepotřebovali napájecí trafo, ale to oddělovací.
Tých "jednoduchých efektov" bolo vtedy mrte... dokonca jeden prežil aj perestrojku .. Urobil som na ňom "prisvietenie - reguláciu " na každý "kanál" (súčastne) - funguje do dnes...voláme ho "smraďoch" - lebo získal kufor z nejakého "dychového" nástroja s pôvodným polstrovaním (40+ rokov ) a nevypáchol do dnes
Ešte k tomu "smraďochovi"... boli tam pôvodne Tunsgram reflektorové žiarovky s "farebným sklom" (s farbou na skle), ale vekom došli a bez možnej náhrady.. náhrada potom bola 150V/150W žiarovka + farebné plexi... dávali to bravúrne, pokiaľ do svetla niekto za horúca niekto nezakopol ... Teraz sú tam už nie moc bežné 150W/na 230V wolfrám-žiarovky - síce nesvietia plným jasom, ale celé to má nádych (aj svojím prevedením) taký retro štýl... a v imtímče nejakej retro párty to má iný efekt, ako "preostrené" farebné spektrum LED svetla ... Ale je to otázka vkusu...
To nic není, já měl čtyřelektronkovou s EL84. V anodách byly žárovky z vánočního stromku asi 8 v sérii. Trafo to mělo jen na žhavení, 24V, anody přímo z usměrněný sítě. Ale na vstupu jsem oddělovací trafo měl, akorát kdoví jestli vyhovovalo izolačně.
Najlepšia, najlacnejšia ,,farebka" bola, už si to presne nepamätám, jedna 40W a druhá 75W žiarovka prepojená cez žiarivkový štartér a takto spravené 3 - 4 páry. To zapojenie si už nepamätám, ale muselo to byť v Amáre pred r.1978.To náhodné blikanie fakt sa dosť náhodne ,,triafalo" do hudby.....
Najjednoduchšia - farebka bola v tej dobe snáď len žiarovka paralelne k reprákom... podľa výkonu zosilňovača / 2 sa zvolila "blikačka"... Tiež to malo v malom svoj efekt