Náhrada kondenzátoru ve zdroji PC.

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jjilek

Náhrada kondenzátoru ve zdroji PC.

#1 Příspěvek od jjilek »

Jakým typem kondenzátoru (asi MKP) dostupným v Česku nahradit tento poškozený?
Rozteč vývodů 20 mm.
kond-zdrojPC.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Určitě svitkáč, ale na napětí "250VAC" bych se vystolicoval a koupil bych buď rovnou na 400-450V, nebo radši rovnou na 630V, pokud máš na něj místo. Těch "250VAC" je totiž špičkově asi 350V DC a když máš někde v síti hodně naindukovanejch špiček, kondík na těch "250VAC" to nevydrží a přesně jak máš na fotkách se odebere do prdele - přičemž s sebou skoro vždycky vezme ještě něco dalšího.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kremik

#3 Příspěvek od Kremik »

Hádám, že tenhle bude v sérii s primárem. Takže by měl vydržet pulsní provoz. Napěťově stačí..
Do vlákna, kde mizí mé příspěvky, nadále nepřispívám. Na to je můj čas příliš cenný.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Vyhozených zdrojů je hafo , já jich mám pod stolem alespoň 10 . A tenhle kond běžně neodchází .
Lukas-Peca

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

EKKAR: ty taky umíš vždy dobře poradit. Ten kond je v příčce můstku v sérii s primárem síťového trafa, tedy za provozu na něm může být nanejvýš půlka napětí usměrněné sítě. Stačí tam dát to, co tam bylo, tedy kond na 250 Vss.
jjilek

#6 Příspěvek od jjilek »

BOBOBO píše: 03 zář 2026, 07:33 Vyhozených zdrojů je hafo , já jich mám pod stolem alespoň 10 . A tenhle kond běžně neodchází .
Díky z rady. Můj problém je v tom, že tam není moc místa, běžně dostupné krabičky tam nevejdou a mají jinou rozteč vývodů.
Pokud by někdo našel z rozebraného zdroje přibližně totéž, moc by mi to pomohlo. Je mi líto vyhazovat 450 W zdroj.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Zní to blbě , kolik jich chceš ? Kdybys jel kolem , daruji ti je , různé . Nabízel jsem je kulikusovi , nechtěl . Alespoň pro mne bezcenné zboží .
Ivan_01

#8 Příspěvek od Ivan_01 »

myslíš, že vymeníš tento kondenzátor a je opravené ? No ako myslíš ...
Kremik

#9 Příspěvek od Kremik »

Jestli budeš chtít ten motorek, tak ti ho dám k tomu.
Do vlákna, kde mizí mé příspěvky, nadále nepřispívám. Na to je můj čas příliš cenný.
jjilek

#10 Příspěvek od jjilek »

Ivan_01 píše: 03 zář 2026, 08:42 myslíš, že vymeníš tento kondenzátor a je opravené ? No ako myslíš ...
Nemyslím i když čoudící zdroj stále funguje.
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

BOBOBO píše: 03 zář 2026, 07:33Vyhozených zdrojů je hafo , já jich mám pod stolem alespoň 10 . A tenhle kond běžně neodchází .
Škoda, že jsem neměl foťák v mobilu tenkrát, když "275VAC" svitkáč v "nočním světýlku" od PRCáka puknul v předsíni u tchána doma v půl pátý ráno a vyšlehly z něj 25cm plameny, který jen tak tak že nestihly zapálit rám obrazu pověšenýho o kousek vejš ... Od tý doby už žádným "VAC" hodnotám na svitkáčích nevěřím ani pozdravení, neb PRCák co neoyebe, to snad ani neexistuje - protože oni ty "konstanty" pro výpočet špičkový hodnoty snad hádají z okraje bláta v louži nebo já nevím podle čeho ...
Lukas-Peca píše: 03 zář 2026, 07:38EKKAR: ty taky umíš vždy dobře poradit. Ten kond je v příčce můstku v sérii s primárem síťového trafa, tedy za provozu na něm může být nanejvýš půlka napětí usměrněné sítě. Stačí tam dát to, co tam bylo, tedy kond na 250 Vss.
Důvod popisuju hned o pár řádek vejš - NIKDY nevěř PRCákovi, že ta součástka skutečně vydrží tolik, kolik na ni natisknul.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Lukas-Peca

#12 Příspěvek od Lukas-Peca »

Kdyby ses líp podíval, tak by sis všiml, že se na tom kondu nic o 250 VAC nepíše.

Ono by to možná fungovalo, i kdyby se ten kond nahradil zkratem, což zřejmě v jjilkově případě nastalo automaticky. Vlastně ani nevím, jaký tam má účel. Možná aby filtrační elyty mohly být jen na 200 V a při průrazu některého tranzistoru nedošlo k explozi jednoho z nich.
HF_Tech

#13 Příspěvek od HF_Tech »

On hlavně ten EKKARův svitek není určen na tento typ zatížení.
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Lukas-Peca píše: 03 zář 2026, 11:48Kdyby ses líp podíval, tak by sis všiml, že se na tom kondu nic o 250 VAC nepíše. ...
Ať tam je napsaný co chce, PRCák to prostě oyebe už jen z principu a já už kvůli čistýmu svědomí, že jsem snížil náchylnost k náhodnýmu průrazu tam prostě vrazím součástku na napětí vyšší - u síťový strany zařízení o tom jednoduše nediskutuju a konám.
Lukas-Peca

#15 Příspěvek od Lukas-Peca »

Možná se pak budeš divit, když kond na téhle pozici shoří o to rychleji :)

Zpět na „Výpočetní technika“