DVB-T příjem
Moderátor: Moderátoři
-
Bendy
DVB-T příjem
Jak mám tem Mux4 zvednout? Mohl bych přidat ještě nějaký průběžný zesilovač, nebo jiný zesilovač místo toho origo?
-
EKKAR
Aby se dalo říct, že k příjmu je používána SKUTEČNÁ ANTÉNA neboli zařízení vůbec hodné toho názvu, muselo by se použít například "síto", anténa se sdruženými prvky alias "X-color" nebo logaritmocko-periodická řada - ne nějaká náhražka. Příklady zde:
http://www.teroz.cz/cs/anteny/pro-prije ... v-tv-pasma
Vše ostatní, co je hamižným obchodníkem vydáváno za anténu a co má v názvu slova "elektronická", "pokojová", "digitální" a podobný nesmysly, je pro příjem mimo pole blízkýho příjmu na hovno.
A kutilmile - nelituju tě
-
Jimmi2
-
Bendy
, která má taky zesilovač dokonce zisk 47 dB pišou, je přímo v krabičce antény a na něj se připojí koax F koneektore. Napájí se dodaným zdrojem 12V po anténě z pokoje. Půjčil jsem si jí od známého.
No jak běhám, tak běhám po balkéně s anténou, tak naprosto stený jako s tím bazmekem co tam právě mám, takže to mi vysvětlete. Anténa jako prase a stejně zase hovno, tak nevím jestli je to síto tak lepší nebo co mám dělat, jestli zavolat borca s profi měřákem, nebo co.
-
Jimmi2
Teď si nejsem jist, jestli stačí jen vypnout napájení nebo se to musí přesvorkovat.
Dneska mi bohatě stačí na digitální příjem plzeňské poloviční síto (2 direktory) bez zesilovače, a to i v místě, kde dřív na analog fungovalo blbě cokoliv (duchy před i za obrazem, svislé pruhy....).
-
EKKAR
A kutilmile - nelituju tě
-
Michal22
No a co mám odpozorované, tak kvalita padá taky pokud je signál příliš silný. Zvlášť tady u těch "mocdecibelových" zesilovačů. Asi se přebudí a potom mají problém signál zpracovat.
Osobně mám na bytě jedno poloviční Logaro, na to připojené dvě televize a to prosím bez jakéhokoliv zesilovače. Vysílač Děvín 30km vzdušnou čarou. Snad jednou se mě stalo, že když byla silná chumelenice, že to trochu zakostičkovalo.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
-
ok1hga
Bendy píše:Začal blbnout , tak před 14 dnama, tak nevím jestli ten vysílač 0,1 kW se jim nějak podělal, nebo počasí..
a před tím to fungovalo dobře ?
jak dlouho jsi to provozoval ?
nebyla v tvém okolí před těmi 14ti dny nějaká změna ?
nespustili třeba nový vysílač pro internet (CDMA) ?
nebo něco podobného ?
-
Jimmi2
-
Bendy
-
ok1hga
-
Hill
- Administrátor
To je jen 5V.
Tahle anténa má na napájecím napětí daleko víc závislý zisk, než přebuditelnost, takže jí snížíš zesílení asi o 15 dB, což nejspíš bude stačit. Aspoň mně ta anténa funguje na 5 V ve vzdálenosti 70 km od vysílače a 150 m od antén U:founa a O2 internetu, běžících na frekvencích, které tato anténa normálně přijímá a nechá se tedy jimi zahltit. Při napájení 12 V z ní leze signál sice silný, ale poznamenaný křížovou modulací, tedy nedekódovatelný.
Nebo zdroj nahraď zdrojem regulovatelným od 5 do 12 V a nastav si napětí, při kterém ta anténa jede, ale nezhorší se ještě kvalita signálu.
-
Bendy
-
Hill
- Administrátor
Je to zbytečně citlivá anténa použitelná do míst, kde v blízkosti nejsou žádné vysílače zachytitelné v místě antény v takové intenzitě, že by vybudil(y) zesilovač v anténě do nelineární oblasti. Nejcitlivější je totiž anténa v oblasti cca 50 MHz až 800 MHz.
Ovšem i v tak nezarušeném prostoru obraz zakostičkuje signálem mobilu, a to nejen v pásmu 900 MHz, ale klidně i 1,8 GHz a vyšší.
Co se nám množí LTE 800 DD (na bývalých TV kanálech od 61 nahoru) "hned za rohem", nelze tuto anténu použít už vůbec, v lepším případě jen po snížení zisku, což lze většinou zajistit jednoduchým snížením napájecího napětí.
Podobně je anténa omezeně použitelná až k ničemu v blízkosti buňky U:fona (410 až 430 MHz) a zejména pak dělá potíže CDMA 450, což je zmíněný O2 intenet mobil v bývalém mobilním pásmu NMT kolem 464 MHz. To jsou totiž frekvence, které anténa přijímat umí a zesilovač je zesílí, ačkoli jsou pro příjem televize nežádoucí.
-
RadekB
Zesilovacem o zisku 40dB napajime panelak o 80 bytech. Pokud ti to na tu Sencor sracku jelo a jsi 5km od vysilace, musi naprosto spolehlive fungovat male ceske sito za cca 390Kc nebo logaro za 300. Holt, nevypadaji tak futuristicky, moderne a IN jako tyhle sracky, ale co je hlavni - FUNGUJI.