Previjanie feritoveho trafa
Moderátor: Moderátoři
Previjanie feritoveho trafa
Toto je prve trafo, co som previjal - dokumentacia moze posluzit pre tych, co to este nerobili.
Najprv odlepit pasku, trafo nahriat teplovzdusnou pistolou a tenkym skrutkovacom jemne pacit medzi jadrom a vrchnou stranou kostry. Ked lepidlo povoli, jadro vytiahnut von.
Nasledne odstranit jednotlive vinutia - sthnut/zoskabat izolacnu pasku, zapisat zaciatocny pin, odvinut a pritom spocitat zavity, zapisat koncovy pin, pocet zavitov a hrubku drotu.
Nasledne vsetko opacny postupom navinut.
Paska je mylarova ("mylar tape" z eBay). Jadro som zatial nelepil lepidlom, len stiahol tou paskou.
Menic funguje. Najprv to malo velky odber a bzucalo, ale nasiel som tam skrat (prerazeny IO HC55185), po jeho odstraneni menic bezi bez pazvukov.
skusal som aj olej a teplovzdusku. Bohuzial je to to na hrane a pri teplote pri ktorej povoli lepidlo , povoli aj ferit (stane sa nehorazna krehky, treba davat pozor aj na to ako sa chyti a tahat strasne pomaly). Vecsinu som dolamal
Router Edimax teď na fleku si nevzpomenu na typ, ale starej cca 10 let, má AC napájení adaptérem se "železným" trafem o napětí 12V - na desce je Graetz ze 4ks 1N400x, za tím je 2m2 "kyblík" - a za kyblíkem je přímo na desce tuším 3-hladinovej spínák pro jednotlivý části zapojení. Takže si asi nevybereš, kterej spínák odejde 2 tejdny po skončení záruky ...Celeron píše:Víš po čem se u routerů ještě před časem vyplatilo koukat? Jestli mají DC nebo AC zásuvkovej adaptér. Pokud jsou AC tak se nemusí řešit dva měsíce po záruce vadnej pulzák.
A kutilmile - nelituju tě