Ruské hodiny digitální
Moderátor: Moderátoři
S tím hrníčkovým kondenzátorem je nastavení těžká práce. Furt sledovat odchylku za 24 hodin o kousek posunout a zas 24 hodin, den co den. Přeženu otáčku a můžu začít znovu. Nešlo by je seřídit jinak, nastavit správný kmitočet oscilátoru?
A kdyby někdo věděl v jakém ročníku, nebo dokonce i čísle hledat úpravu pro automatické nastavení jasu přes fotoodpor tak to byl teprve digi stroj na měření času. Díky
A kutilmile - nelituju tě
- patrikvarga
A správně píšeš, že to bylo kvůli NAŠEMU nedodržování přesnýho kmitočtu sítě - protože na Západě měly energo-firmy takový normy, který sice umožňovaly mírný kolísání kmitočtu v krátkodobým rozmezí řekněme jedný-dvou hodin, ale zároveń nařizovaly rozvodným podnikům a energetikům vůbec dodržovat poměrně přesně celkovej počet period dodanejch do veřejný sítě za 24 hodin právě kvůli tomu, že síť se u nich používala i jako určitej dlouhodobej normál a díky tomu garantovanýmu počtu period se sítí řízený hodiny samy během dne, kdy při odlehčení elektráren mohlo dojít k mírnýmu a dočasnýmu navýšení kmitočtu právě samy donastavily tím maličko rychlejším chodem na správnej čas. Celková odchylka u nich nikdy nepřekračovala hodnotu 0,1% denně, na rozdíl od naší energetický soustavy "Mír", která nikdy dodržení celkovýho počtu period za delší časovej úsek sledovat nemusela ... Proto se u nás a samozřejmě i v Rusku/SSSR sítí řízený hodiny trvale zpožďovaly a muselo se to řešit krystalem v každým takovým časoměru - jenže ti rusáci ani ten krystal nedokázali s výjimkou přísně hlídaný vojenský oblasti využití vyrobit dostatečně spolehlivej ...Hifista píše:...se tady u různých burz kupovaly tyto ruské hodiny jako nové... vzhledem k jejich výbavě krystalem chodily velmi přesně na rozdíl od hodin hojně dovážených z výjezdů třeba do Rakouska. Ty měly odchylku i 5-10minut za den vzhledem k tehdejšímu nedodržování přesného kmitočtu sítě.
- patrikvarga
https://www.energiaweb.sk/2018/03/10/fr ... ho-obavat/
Když mně jdou hodiny napřed, tak mně žádná "socka" nemůže "zdrhnout".robo píše:Hodiny stále jedou ale štve mě že jdou napřed. Abych se s tím nějak srovnal tak je nastavím o 2 minutky pozadu. Chvíli mám při vstávání do práce rezervu, pak chodím přesně ale za týden už mám fofry aby mě socka nezdrhla...