Ruské hodiny digitální

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#61 Příspěvek od Celeron »

Je to už strašně dávno, co jsem se v pár Elektronikách šťoural. Matně si pamatuju, že se tam měnily keramiky u krystalu. Ale nevím, zda sériovej s krystalem a nebo paralelní. A už ani nevím, kterej typ měl jaký zapojení.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hifista

#62 Příspěvek od Hifista »

U krystalu bývá kondenzátorový trimr pro nastavení kmitočtu. Ten už nemusí být po letech (vlivem oxidací) zrovna v dobrém stavu.
robo

#63 Příspěvek od robo »

Hodiny stále jedou ale štve mě že jdou napřed. Abych se s tím nějak srovnal tak je nastavím o 2 minutky pozadu. Chvíli mám při vstávání do práce rezervu, pak chodím přesně ale za týden už mám fofry aby mě socka nezdrhla. Mám rád přesný čas, že všude přicházím pozdě je na jiné téma.
S tím hrníčkovým kondenzátorem je nastavení těžká práce. Furt sledovat odchylku za 24 hodin o kousek posunout a zas 24 hodin, den co den. Přeženu otáčku a můžu začít znovu. Nešlo by je seřídit jinak, nastavit správný kmitočet oscilátoru?
A kdyby někdo věděl v jakém ročníku, nebo dokonce i čísle hledat úpravu pro automatické nastavení jasu přes fotoodpor tak to byl teprve digi stroj na měření času. Díky
EKKAR

#64 Příspěvek od EKKAR »

Musíš si uvědomit jednu základní věc - ty hodiny jsou RUSKÝ. To do určitý míry hovoří za všecko, takže podobně jako kosmický lodi Sojuz nebo assault rifle Kalashnikov AKM-47 jsou spolehlivý na nějakejch 99,9% a vydržej i nepříliš vzdálenej jadernej výbuch, ale naprostou přesnost a stabilitu od nich čekat nemůžeš. Vina je v použitejch obvodech a vůbec celý technice. Jsou totiž i přes výrobu někdy v 80. letech minulýho století poměrně přesným opajcem americkejch švábů fy Motorola vyráběnejch za Veľkou Mľákou na konci 60. a v první polovině 70. let minulýho století = už v době kdy je rusáci pajcovali byla jejich původní výroba dávno odstavená z důvodu dostupnosti daleko kvalitnějších a lepších obvodů.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
patrikvarga

#65 Příspěvek od patrikvarga »

Vymeň kryštál 32,768 kHz a c trimer.
EKKAR

#66 Příspěvek od EKKAR »

Tam se toho musí poměnit daleko víc - odcházejí tam zhusta ty příšerný ruský parodie na elektrolyty, uzavíraný do hnilíkovýho kalíšku zálivkou z jakýsi slonovinově nažloutlý epoxidový pryskyřice, ujíždějí X-taly s nekvalitně učuněným vf-svarem deklíku k základně, takže výbrus na sebe bere vlhkost z vokolí a "kvetou" mu napařený elektrody, oxidujou/černají keramický trimry ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hifista

#67 Příspěvek od Hifista »

Někdy na přelomu 80/90tých let, kdy se tady z různých burz kupovaly tyto ruské hodiny jako nové, tak byly docela zázrakem, protože vzhledem k jejich výbavě krystalem chodily velmi přesně na rozdíl od hodin hojně dovážených z výjezdů třeba do Rakouska. Ty měly odchylku i 5-10minut za den vzhledem k tehdejšímu nedodržování přesného kmitočtu sítě. Nyní po letech se situace obrátila, jelikož ruské hodiny vzhledem ke stárnutí základních součástí pro udržení přeného kmitočtu jdou nepřesně a ty různé "Číny" začaly jít dobře, jelikož síťový kmitočet se dnes udržuje docela přesně.
EKKAR

#68 Příspěvek od EKKAR »

Hifista píše:...se tady u různých burz kupovaly tyto ruské hodiny jako nové... vzhledem k jejich výbavě krystalem chodily velmi přesně na rozdíl od hodin hojně dovážených z výjezdů třeba do Rakouska. Ty měly odchylku i 5-10minut za den vzhledem k tehdejšímu nedodržování přesného kmitočtu sítě.
A správně píšeš, že to bylo kvůli NAŠEMU nedodržování přesnýho kmitočtu sítě - protože na Západě měly energo-firmy takový normy, který sice umožňovaly mírný kolísání kmitočtu v krátkodobým rozmezí řekněme jedný-dvou hodin, ale zároveń nařizovaly rozvodným podnikům a energetikům vůbec dodržovat poměrně přesně celkovej počet period dodanejch do veřejný sítě za 24 hodin právě kvůli tomu, že síť se u nich používala i jako určitej dlouhodobej normál a díky tomu garantovanýmu počtu period se sítí řízený hodiny samy během dne, kdy při odlehčení elektráren mohlo dojít k mírnýmu a dočasnýmu navýšení kmitočtu právě samy donastavily tím maličko rychlejším chodem na správnej čas. Celková odchylka u nich nikdy nepřekračovala hodnotu 0,1% denně, na rozdíl od naší energetický soustavy "Mír", která nikdy dodržení celkovýho počtu period za delší časovej úsek sledovat nemusela ... Proto se u nás a samozřejmě i v Rusku/SSSR sítí řízený hodiny trvale zpožďovaly a muselo se to řešit krystalem v každým takovým časoměru - jenže ti rusáci ani ten krystal nedokázali s výjimkou přísně hlídaný vojenský oblasti využití vyrobit dostatečně spolehlivej ...
patrikvarga

#69 Příspěvek od patrikvarga »

50Hz sa tu už preberalo ( neviem to naisť )
https://www.energiaweb.sk/2018/03/10/fr ... ho-obavat/
masar

#70 Příspěvek od masar »

robo píše:Hodiny stále jedou ale štve mě že jdou napřed. Abych se s tím nějak srovnal tak je nastavím o 2 minutky pozadu. Chvíli mám při vstávání do práce rezervu, pak chodím přesně ale za týden už mám fofry aby mě socka nezdrhla...
Když mně jdou hodiny napřed, tak mně žádná "socka" nemůže "zdrhnout". :wink:
robo

#71 Příspěvek od robo »

masar: detail, :) ale je stejně na nic být na zastávce moc brzo nebo na poslední chvíli.
masar

#72 Příspěvek od masar »

Jo, to už je lepší... :wink:
robo

#73 Příspěvek od robo »

Krystalový oscilátor 32.768MHz nebo krystal 32.768MHz. A u toho c koupit pouze keramický nebo může být i v jiném provedení.
rnbw

#74 Příspěvek od rnbw »

Snad kHz.
robo

#75 Příspěvek od robo »

kHz
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“