Hledání přerušené žíly kabelu
Moderátor: Moderátoři
Jinak při kontaktním měření zkoušečka často ukazuje nesmysly. Například na vodiči N u mě indikuje napětí ≥36V, skutečnost proti zemi <0,5V. Počátkem 90-tých let byly tyto zkoušečky kvalitnější, ale stály až 250Kč. Současně je to zřejmě čína, prodávaná pod různými značkami. Jediná výhoda je provoz bez baterií a cena - na občasné jednoúčelové použití se za ten šmejd dá 30Kč obětovat.
- Artaban001
Poškozená žíla toto zeslabení izolace zřejmě nemá. Podle mě i půjde o ono místo, kde se v kabelu "asi něco stalo" už při výrobě a nebude v pořádku izolace i těch zbývajících dvou nepřerušených.
Zvenčí a důkladnou prohlídkou prostě nic vidět není. Žádná boulička, nebo tmavé místo, či snad nějaké zauzlování žil pod pláštěm - celé jsem to ještě jednou snad hodinu prohlížel.
Prostě nejprve změřím kapacitu zdravých žil proti sobě, abych zjistil, "kolik to má mít" na celou délku. Pak měřím kapacitu přerušené žíly z jednoho a z druhého konce proti libovolné zdravé.
Když pak měřím přerušenou žílu z jedné a pak z druhé strany /proti jedné či druhé zdravé/, tak mi výpočtem vychází to přerušené místo při měření proti jedné zdravé v jednom směru o 3m dál, než když měřím proti druhé zdravé. Tolerance 3m se mi zdá být velkou..
Ještě zkusím zdravé žíly spojit paralelně, zda se místo přerušení "upřesní". Ale to asi nebude k ničemu.
Pokud nebude, tak snad opravdu vytáhnu nějaké to rádio a zkusím tu metodu s gramo vstupem
Ono na 50m+ je to asi trochu něco jiného, než třeba na 5m...
Je to jednak řádná výzva a jednak 50m+ CYSY 3Cx2,5 už není úplně zadara, žejo..
A pak rád zveřejním, jak a čím jsem to tak přesně našel.
Něčím to jít musí i s použitím "domácích" prostředků, bez profi hledačů poruch kabelů.
Ale taky si zároveň uvědomuju, že těch 50+ už asi je za hranicí využití čehokoli amatérského..
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Nějakým kapacitním svodem toho přerušeného místa /uvidíte na fotce, bylo to jen asi 1mm!/ to mělo s tou signalizací superspolehlivé zkoušečky za stokorunu a na 50m káblu toleranci okolo 5m..no nic.
Až použitím můstku BM498 a měřením kapacit podle předchozího popisu /poprvé jsem ale měřil jen multimetrem a na rozsazích 20nF a 2nF/ jsem konečně upřesnil místo přerušení na ±50cm.
Bylo mezi 2,5 a 3,5m od jednoho konce celého 50m kabelu. Zvenčí nebylo absolutně nic vidět.
Jako jasně, na 50m káblu je to prd, mohl jsem to cvaknout na 4m a vymeteno.
Já ale chtěl už z principu a kuva přesně, na pár milimetrů najít místo, kde mám holit, kde je ta modrá žíla jaksi filigránsky přerušená, že to takhle ošidilo i opravdu dobře zcejchovaný RLC můstek.
Nejblíž to trefili asi všichni ti, co radili ty nejbrutálnější metody
Vzal jsem nepotřebné výstupní trafo 3AN673.22, původně ze 100W výkonového modulu ADJ636 /pro RPD, sekundár 240V/. Kdybych ho náhodou poničil, nic by se nestalo.
Tři, původně paralelně spojená vinutí sekundáru 240V, jsem spojil do série. Všecky žíly, kromě toho krátkého úseku modrého, někde mezi 2,5 a 3,5m jsem připojil na jeden vývod "nového" sekundáru.
Ten krátký úsek modrého na druhý vývod.
Původní primár výstupáku /je tam normálně asi 18Vef při 100W výkonu/ jsem připojil na variák.
Kábl byl rozmotaný cikcak "na hromadu", tak už jsem jenom počkal, až se začne smrákat, zapl variák, začal zvedat napětí až někam ke 40-50V a už jsem se jen díval, kde se v tom cca metrovém úseku, 2,5-3,5m od určeného konce káblu, "svítí". Taky, že jo - a k tomu i dost hlasitý prskot
Takže konečná přesnost určení místa přerušení asi ±2mm.
Napětí sekundáru trafa mohlo dělat tak 2,5-3kV naprázdno. Při průrazech a se špičkami, to bylo tak akorát. Začalo to pěkně sršet a svítit i přes plášť, ale neprobilo to izolace ostatních žil - což by se zcela jistě stalo, pokud bych použil zapalovací cívku z auta, nebo nějaký ten 100kV paralyzér.
Zřejmě stejného výsledku bych dosáhl i s rozptylákem okolo 3-4kV z nějaké neonové reklamy + variák, ale z "neonové oblasti" mám jen ten malý, okolo 1,5kV a ani nevím, jestli je funkční. A pak ty jejich perfektní, silikonové vn káble na 25kV.
Fakt netuším, co se v tom káblu mohlo stát, po doslova pár použitích, ale tipl bych si výrobní vadu.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!