Nabíječka
Moderátor: Moderátoři
Jednoduše řečeno, stačí mi spínací kontakt který sepne po připojení baterie a po odpojení rozepne.
Jestli je to teda reálné.
Ano, opětovné zapnutí tlačítkem ne automaticky - takhle bych to potřeboval.
Při krátkém výpadku sítě se nabíjení přeruší - ano, bohužel to jinak nejde.
Děkuji
Moc děkuji, ale bez hodnot je to na mě moc velký oříšek.
Navíc si nejsem jist že to bude fungovat.
Já to trochu upřesním - moje chyba měl jsem to napsat dřív.
Nabíječka je i na 6V a jednoduše potřebuji spínací kontakt který se sepne po připojení baterie, musí se ale spínat od cca 3-14V. Já tam mám dané DC -SSR relé, proti přepólování, které spíná už od 1,5V do 32V, ale pokud se baterie dobíjí a odpojím ji tak relé zůstává pořád seplé a tím pádem může dojít k přepólování a Ampérmetr během vteřiny shoří.
Tak snad jsem to napsal srozumitelně.
Díky za každou radu. M
Funguje tak, že když odpojíš baterii, zůstane na výstupu jen napětí z nabíječky, které každých 10ms klesá až k 0V a udržuje tak C1 ve vybitém stavu (přes D1 a R1), takže tranzistor je rozepnutý a relé (SSR) také. Při připojení baterie, která má alespoň 4V (podle typu tranzistoru) a správnou polaritu, se C1 nabije, tranzistor sepne, relé také, nabíječ nabíjí, sluníčko svítí...
edit: Předpokladem funkce je, že v obvodu nabíječky nejsou použity žádné "vyhlazovací" kapacity a na výstupu je dvoucestně (nebo jednocestně) usměrněný průběh.
Přece jsi psal, že chceš vypnout "vše" a ne jen odpojit ampérmetr. Nevím, co to máš za SSR, aby to zvládlo. ALE v každém případě musí být ampérmetr PŘED odpojovacím obvodem, ten musí být připojen k baterce přímo, ne přes SSR.
To první zapojení je sice o pár součástek jednodušší, ale na gejtu jeho tranzistoru je napětí kolem 1V, což nemusí znamenat, že relé bude spolehlivě vypnuto. Je proto vhodné spíše pro "pokusničení". Druhé zapojení to řeší lépe.
Jednodušší neznamená vždy lepší.
Děkuji ti moc. M.
Ps: ampermetr musí být přes to relé jinak při přepólování okamžitě shoří.