Dnešní den "Blbec"

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jirkati

#16 Příspěvek od jirkati »

Tentokrát jsem si vybral hned dva dny "blbec" za sebou. Včera jsem po asi roce vytáhl elektrickou řetězovou pilu Oleo Mac 1500 a vytřeštěně zíral na oboustranně spálenou lištu a řetěz tupý jako prxxx. Vlítl jsem na "mladýho" a prý jen zkoušeli u kamaráda řezat nějaké staré stromy u baráku. Ale moc to nešlo! A olej? To se tam dává?
Dnes jsem nakráčel do Mountfieldu, kde mi oznámili, že náhradní díly jsou jedině přes jejich servis. A tam jsem se dozvěděl, že nová lišta by stála 880 Kč, řetěz je tak zničený, že už se nedá nabrousit a nový je za 485 Kč. Je to prostě už 10 let stará mašinka a oni zajišťují jen do pěti let ND. Pak jedině na zvláštní objednání.
Budu stavět pergolu a na řezání rukou už se moc necítím. Takže budu muset investovat do nové elektrické pily. Trochu problém bude rozhodnout se zda zase řetězovou, nebo raději přímočarou šavlovou. Čekají mě trámy až 120 mm.
Na cokoliv nového si asi budu muset dát řetěz se zámkem.
FHonza

#17 Příspěvek od FHonza »

Nevím jak je tvůj syn starý, ale mně se osvědčila "spoluúčast" z kapesného :) Tak nějak si dávají děti větší pozor když si půjčují nářadí.
masar

#18 Příspěvek od masar »

Vždyť buď rád, že se nikomu nic nestalo. Jinak by to nebyl "den blbec", ale...
p32

#19 Příspěvek od p32 »

Tak nějak a hlavně mysli na to, proč jsi ho s tím nenaučil správně pracovat a proč si myslí, že jsi tak hloupej, že na to nepřijdeš. :lol:
Spoluúčast nemá žádnou logiku, když je problém v rodiči.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

To není jen problém v rodiči. To je taky o tom, že my když jsme byli malí, tak nás zajímal veškerej vercajk, se kterým děda nebo táta něco dělali - a když jsme se po tom sápali "já taky", bylo nám většinou vysvětleno co jak a proč dřív, než nám byla dotyčná věc vůbec vydaná napospas. Dnešní mládež nejeví zájem o cokoliv, co nemá aspoń 5 palcovej displej a 8-core procesor s 32GBytama RAM - a na starej mechanickej vercajk pohlíží jako na něco pravěkýho, co funguje tak primitivně, že obsluhu netřeba se učit, protože "to stačí tady zmáčknout a dělá to samo". Samozřejmě až do momentu, kdy se vercajk otupí/poláme/zadře - prostě znehodnotí a přestane fungovat. Pak následuje fáze "zametení pod koberec", kdy se pachatel snaží chovat "já to nebyl, to samo" respektive "to už bylo" - a na nás rodičích je, jak jim do palice nakopat pokud možno nedestruktivním způsobem fakt, že oprava/náhrada jejich ignoranstkýho způsobu práce bude rodinnej rozpočet stát poněkud víc než pár pětek ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Hubert_79 »

Naopak, pokud je dítko hipster, tak je všechno starý, analogový a jednoduchý děsně IN.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Takže já jsem ve svým věku hipster když používám starý analogový jednoduchý věci? :roll: No to jsem rád, že jsem IN. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od CZJKP1 »

Vzpomínám si, jak připálila rohlík v mikrovlnce babička. Z té mikrovlnky to bylo cítit ještě po dvou letech.

Rohlíku totiž stačí cca 30-45 sekund, pak se začne pálit...
makak

#24 Příspěvek od makak »

Řetězovou pilu bych měl pod zámkem ani né tak kvůli poničení, ale hlavně aby si někdo neuříznul ruku nebo nohu. Co asi ví o bezpečné práci člověk, který ani netuší, že se tam dává olej ? A jako hračka pro partu kamarádů je to spíš nástroj zkázy, než užitečný pomocník. Děkuj Bohu, že to skončilo jenom spáleným řetězem.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

Nojo, když je jedinným studijním materiálem mladýho digitálního palouska film "Texaský masakr motorovou pilou", tak je to fakt těžký a zázrak že se nikdo nezmrzačil. :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

#26 Příspěvek od p32 »

Celeron píše:film "Texaský masakr motorovou pilou"
:lol:
bu2520

#27 Příspěvek od bu2520 »

bohužel existují lidé, kteří rádi techniku používají, ale nemají pro ní cit. Jeden můj známý mě úplně dráždí. Řetěz pily namaže jen před řezáním štetcem namočeným ve vyjetém oleji, marně mu vysvětluji, že tu nádržku na olej tam výrobce nedal pro nic za nic. Na zahradní kultivátor (Vari) dá osm nožů a jde "orat" vzápětí utrhne hrnek spojky, když mu poradím aby jel koupit za tři stovky nový díl, prý je to moc peněz a jde to zavařit elektrikou a už to nevystředí a nevyváží tak utrhne kliku. nu byl to prý starý krám . A tak bych mohl pokračovat.
jirkati

#28 Příspěvek od jirkati »

Tak bohužel, náš "mladej" je čtyřicátník a odpovídá spíš tomu typu, co popsal bu2520. Sice se živí jako svářeč, ale jinak sedí už 20 roků u PC, případně s mobilem v ruce a prohání palce. A pokud si chce něco vyrobit, tak už jedině bez mechanizace. Stojanovou vrtačku mi odrovnal tím, že ji používal jako frézku, na trafosvářečce - nevím jak - zničil přídavnou funkci nabíjení autobaterií, zničil mi jednu trafopáječku, když ji použil na vypalování kresby na překližce, teď zase pila. Prostě někdo je zřejmě technický antitalent.
A den blbec pokračuje i dnes. Sousedovi přivezli ráno dříví a protože nebyl doma, tak ho po dohodě s ním vysypali před garáž. Bohužel se spletli o barák vedle. Tak do večera asi nevyjedu s autem. Když se vede, tak se vede.
p32

#29 Příspěvek od p32 »

Ber to pozitivně. Víš kolik ušetříš dneska za benzín? :lol:
FHonza

#30 Příspěvek od FHonza »

p32 píše:Spoluúčast nemá žádnou logiku, když je problém v rodiči.

Naopak, vysvětlíš, ukážeš jak s nářadím zacházet, jak se o něj starat. A když v důsledku ignorování nebo lemplovství je nářadí nepoužitelné, tak přijde ta spoluúčast. Děti si aspoň uvědomí že neroste na stromech a peníze se sami netisknou. Doma jsem to párkrát takhle udělal a funguje to dobře. Prostě nechci, aby děti to měly stylem "se koupí nový".
Ale je pravda že dětem je 7,9 a 11 :)
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“