Krátká anténa pro AM vysílač
Moderátor: Moderátoři
Podle mě ten tranzistor sám kmitá.
Jinak si ten silný přídavný šum na pozadí nosné nedovedu vysvětlit.
Autor také píše, že původně použil BC337-40.
Ne, že by měl 2N4401 až o tolik vyšší Ft, ale tyhle, původně spínací tranzistory, se v některých nf zapojeních chovaly divoce.
veliké zesílení a situaci to zhorší . Doporučuji obvyklou metodu ošetření
často na vf kmitajících emitorových sledovačů ( Colpits podpořený děličem Cbe a vnější kapacity emitoru proti zemi ) , tj. odpor v sérii s bází o hodnotě zde třeba 330R , a to u všech tranzistorů mimo oscilátor.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak tomu simulátoru je srdečně jedno, že tam není správných (teoretických) 33u a 767p pro 1MHz.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
- jakubrosler
Pokud by šlo mírnými úpravami zvětšit linearitu zapojení, ideálně bez snížení výkonu, tak bych rád šel touto cestou. Pokud to bez snížení výkonu nepůjde, tak bych holt za to dobastlil další tranzistor. Ale jak na to? Pochopil jsem teda, že je potřeba zvyšovat R13. ale jak se potom mají nastavit pracovní body těch tranzistorů?
- jakubrosler
1. Zkreslení nosné vlivem příliš velké amplitudy oscilátoru nebo nevhodného pracovního bodu diferenciální dvojice. To má za následek vznik vyšších harmonických nosné.
2. Rezonanční obvod v kolektoru T3 není naladěn na nosnou, ale blíže k sedmé harmonické. Zřejmě zde převládá vliv vlastností nepřizpůsobené "antény".
- jakubrosler
2. Když to zapojím podle originálního schématu z PE s autotrafem, tak se tak skutečně děje, na C T3 žádná vyšší harmonická vidět není a nevypadá to ani, že by se vysílala ven (na kusu drátu souběžně s anténou ji nevidím).
Rezonanční obvod by řádově jinde naladěný být neměl, celá ta cívka s odbočkou má asi 500 uH a k tomu mám paralelně kondík 15 pF + laditelný 1-7 pF.
Na vyšší frekvenci můžou kmitat leda parazity, neb C2 už jsem taky vyhodil.
Hlavní problémy jsou teď nelinearita a šum. Vyšší harmonický to sice zřejmě nějaký vysílá, když je naladím na rádiu, na osciloskopu je prostě nevidím, ale pokud neovilvňují nějak předchozí vlastnosti (linearitu snad ne a nf šum nevím jak by mohly ovlivňovat zrovna vf harmonický), tak jsou mi celkem ukradený.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
jakubrosler píše:Naházel jsem to ze zvědavosti taky do simulátoru a v něm to vypadá krásně lineárně i v tom původním zapojení. Tak z toho nejsem moc moudrej.
To je právě kouzlo simulátorů, že je člověk musí brát s nadhledem. Stačí trošku změnit model tranzistoru a je úplně jinej výsledek. Ale schválně zkus přidat seriový odpor pár set ohm do serie s modulací, co to udělá.
A ten oscilátor musíš mít čistej sinus. Modulátor oscilátorem nepřebudit, výkon dohnat správným LC v kolektoru tranzistoru.
- jakubrosler
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Poznámka okolo LC pro autotrafo neplatí, každopádně to přizpůsobení na anténu je podle mě poněkud divoký.
Máš neustále snahu vyrábět si v zapojení parazitní LC obvody. Samotná anténa představuje rezonanční obvod, jemuž by měl obvod v kolektoru sekundovat, ne mu konkurovat.jakubrosler píše:...Rezonanční obvod by řádově jinde naladěný být neměl, celá ta cívka s odbočkou má asi 500 uH a k tomu mám paralelně kondík 15 pF + laditelný 1-7 pF.
Na vyšší frekvenci můžou kmitat leda parazity, neb C2 už jsem taky vyhodil....
A pokud jde o ten šum - už ses podíval do přijímače, jak vypadá na osciloskopu?
Nezkreslený a současně amplitudou maximální signál z oscilátoru je docela kumšt a protimluv, tranzistor musí být v takové oblasti, aby některý parametr působil stabilizujícím efektem. U tranzistoru s natvrdo uzemněným emitorem bych to moc nečekal.