Opět Cimrman?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MetalGod

Opět Cimrman?

#1 Příspěvek od MetalGod »

Přišel jsem na mnohem lepší způsob ostření obrázků, jenž vytáhne detaily, zaostří hrany, ale ty jsou prakticky bez překmitu. Funguje zhruba tak, že invertuje Gaussovo rozostření s tím, že jeho síla je nepřímo úměrná mezipixelovýmu rozdílu (zhruba čím jemnější detaily, tím silnější ostření). Vyzkoušel jsem na mnoha fotkách (JPEG s vyšší kvalitou, RAWy zrcadlovky - viz obrázky dole), ale i na videích (po rozsekání na jednotlivý snímky). Celej proces jsem zautomatizoval do skriptu + LUT (místo křivky).
Vymyslel jsem spoustu věcí, ale u většiny z nich jsem zjistil, že dávno existujou (asi je mým předkem Cimrman), jen jsem o nich nevěděl, a to může bejt i v tomhle případě. Nesetkal se někdo z grafičtějších z vás s takovým ostřením?
Dole je příklad s výřezem z ukradenýho RAWu převedenýho na JPEG, originál a po zaostření.

P. S.: Hodí se to pro malý poloměry rozostření, jako z Bayerovy masky, nebo nedokonalý doostření. Nehodí se pro předtím doostřovaný snímky (zvýrazní překmity, tj. černý/bílý okraje kolem výraznějších hran vzniklý klasickým ostřením).
Přílohy
Orig.jpg-sharp75.jpg
Orig.jpg-sharp75.jpg
Orig.jpg
Orig.jpg
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
samec

#2 Příspěvek od samec »

MetalGod

#3 Příspěvek od MetalGod »

Hm, to ale není ono. Tohle neumí odstranit pohybový rozmazání, nepracuje s konvoluční maticí ani detektorem hran.
Namísto toho udělá rozdíl mezi vstupním snímkem a jeho subpixelově rozmazanou kopií, a rozdíl nelineárně zesílí, ten se pak aplikuje na původní snímek. Nic si nedomejšlí, nezkresluje tvary.
— Winston Churchill
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Asi jsi objevil neostrou masku, Cimrmane.
MetalGod

#5 Příspěvek od MetalGod »

Neobjevil, jen upravil. Protože maskování rozostření, jak se tomu říká, dělá kolem okrajů artefakty a hlavně je tam zesílení mezipixelovejch rozdílů konstantní, a vlastně používám gaussovku nelinearizovanou, kdy má prakticky ostrej vrchol. Podívej vpravo:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/SharpenCarExample.png
Na inverzi Gausse funguje i normální ostření.
Jako příklad jsem odtamtud vzal to oko. To vpravo vedle originálu jsem zaostřil já (je vidět jemnější textura kůže, zato kolem chlupů, který nezčernaly, nejsou bílý okraje):
Přílohy
Unsharped_eye.jpg
Unsharped_eye.jpg
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“