Broušení skalpelů

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dobrman

#16 Příspěvek od dobrman »

na jemný broušení jsem koupil keramiku BELSKY (grit cca 300-3500). Relativně levný a fakt dobrý (srovnatelný se SPYDERCO, ale mnohem levnější.

Zkus se Honzy zeptat na vhodnost pro ty skalpely
belsky.br (zav) seznam.cz

edit:
ještě jsem dohledal jeho nabídku
Naposledy upravil(a) dobrman dne 02 úno 2020, 20:00, celkem upraveno 1 x.
tomasjedno

#17 Příspěvek od tomasjedno »

kutilmil píše:Pre tomasjedno: Lapovanie je charakteristické tým, že sa nemení geometrický tvar. pokial sa mení geometrický tvar už to nie je lapovanie. čo na tom nechapeš. a ked chces nieco naostrit tak musiš menit geometricky tvar.,
To jako píšeš mně? Nechápu, proč. Já jsem něco psal o měnění nebo neměnění geometrického tvaru?
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#18 Příspěvek od kutilmil »

ani nevim. To mas jedno.
bu2520

#19 Příspěvek od bu2520 »

kdysi existovala v HK prodejna TESTAR a tam měli keramické brusné destičky (snad prý to byl vedlejší produkt piezokeramiky) Jednu destičku ještě mám a skalpely brousí výborně,
p32

#20 Příspěvek od p32 »

To jsou zase kecy. Když tomu nerozumím, tak se k tomu nevyjadřuji.
Lícování a lapování ostří funkční koncovky trepanu na transplantaci rohovky je dokonce zařazeno do 6. tarifního stupně. Jsou celkem tarifní stupně 3 až 7 pro chirurgického nástrojaře. No a v té šestce už musí něco umět (asi jako v 8. tarifu na soustruhu). Pokud si to někdo plete se strojním lapováním např. na soustruhu apod., tak je jenom neštěstí s ním dál komunikovat. A lapování nemá s broušením nic společného, broušení mění rozměry a tvar, lapování jen povrch.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#21 Příspěvek od kutilmil »

Pre P32. Ja to tu vysvetlujem už tretí deň. Beriem to ale tak, že aj mne vysvetlujú to, čomu ja nerozumiem. Keď ale niečomu nerozumiem tak ja druhého nepresvedčujem o tom, že mám pravdu. Mimochodom voľakedy sem skalpely brúsili denne. Teraz už len výnimočne. V našej nemocnici je asi 99% skalpelov s vymeniteľnou čepelou.
p32

#22 Příspěvek od p32 »

To je těžký, Celeron chtěl jen radu jak to nabrousit. A na FB opět plno nesmyslů. Pardon, na EB. :lol:
Jo a jsem s malým. :wink:
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#23 Příspěvek od kutilmil »

Aha. prepáč. Ja som si myslel že meno tak som dal veľké P. Má to aj odôvodnenie prečo malé p?
p32

#24 Příspěvek od p32 »

Mám ho malého? :lol: To je přece fuk.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

dobrman píše:Zkus se Honzy zeptat na vhodnost pro ty skalpely
belsky.br (zav) seznam.cz

Díky dobrmame, zkusím mu napsat.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Rellik

#26 Příspěvek od Rellik »

Jaký je problém koupit nový ostrý skalpel když stojí cca 250,-kč? Myslím, že dráž vyjde tato diskuze a případné přípravky k tomu určené...
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Třeba takovej, že danej typ/velikost skalpelu se už prostě ve zdravotních potřebách koupit nedá, bo v nemocniční operatérský praxi ho nahradily jiný typy nástrojů - pro bastlíře bohužel nevyužitelný nebo minimálně nedostupný.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#28 Příspěvek od Celeron »

Rellik píše:Jaký je problém koupit nový ostrý skalpel když stojí cca 250,-kč? Myslím, že dráž vyjde tato diskuze a případné přípravky k tomu určené...

Tak nikde jsem nenapsal, že to je jen jeden skalpel, ono jich je 6 ks a to už pár korun stojí. Navíc jak psal EKKAR, typy s rovným ostřím od kvalitních výrobců nikde nejsou k mání, bříškatý jsou mi k prdu. Navíc oční skalpel je po cca 2-5 metrech řezu plastový fólie zcela tupej.
Asi vyděláváš nadprůměrně ale potom netuším, když tato diskuze podle tebe vyjde dráž než koupě novýho skalpelu, tak proč se vůbec zdržuješ s odpovědí?
A ty přípravky? No tu obtahovací břidlici mám zadarmo a můžu na ní obtahovat i jiný kudly, dláta, hoblík a pod.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Rellik

#29 Příspěvek od Rellik »

I když je jich 6, tak je to jen 1500,- což myslím, že není zas tak hrozná částka... Pokud máš teda nějaké brusné přípravky zdarma, tak proč to nezkusit. Nicméně to nebude nikdy jako nový kus...
A pokud s tím řežeš plastovou fólii, tak proč tímto a ne zalamovacím nožem? Jaká je výhoda ve skalpelu? Krom toho, že je teda ostrý, ale vydrží prd? Nějak to moc nechápu...
Ale asi to dál teda nebudu řešit... :)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“