Digitalizace Video kazet - problém s prokládanými snímky
Moderátor: Moderátoři
Digitalizace Video kazet - problém s prokládanými snímky
dlouho plánuji, že rodinné videokazety VHS a DV převedu do PC.
Náhodou mi teď kamarád půjčil převodník, který se vyskytuje pod různými jmény podle jazykových oblastí:
Grabstar PRO nebo HD60/D720 a další jména. Krabička stojí asi 5-6 tis.Kč, tak jsem čekal dobrý výsledek.
Jenže to nefunguje dobře. Jakmile se obraz trochu rychleji hýbe, posunou se vůči sobě řádky a na hranách je to strašně vidět. Pokud se hýbe celá scéna, rozpadne se celý obraz v mazanici.
Pouštím do převodníku analogový obraz AV z digitální kamery DV (nemá bohužel digitální výstup), takže zdroj signálu je relativně kvalitní, soudě podle obrazu na obrazovce TV. Výsledek po převodu do MP4 je však mizerný. Na fotce je vidět, co se stane se svislicemi při pohybu kamerou.
Trochu jsem gůglil a zdá se, že to není úplně triviální problém a souvisí s prokládanými půlsnímky. A taky jsem na některých ukázkách viděl, že lidem, co na YT předvádějí digitalizaci, to dělá to samé, i když míň.
Máte nějaký osobně osvědčený převodník a postup, který umí zpracovat správně prokládaný obraz z videa? Aby vypadal jako před digitalizací.
Takže je pravděpodobné, že až se z toho nagrabovaného videa udělá správně mpeg s příznakem prokládání, PC to přehraje OK.
Pokud jde o ten převod DV. Rozhodně doporučuju se na analog vykašlat a udělat to přímo digitálně, rozdíl v kvalitě je značný. Kamer bez firewire (i-link) výstupu bylo minimum, takže by mělo jít nějakou sehnat.
xsc píše: u DV je potřeba dát pozor na to, že to tehdy Japonci zvorali a nadefinovali proklad jako sudý snímek první, ačkoliv se jinak v PALu používá lichý první.
tyhle tvůrce nových norem a deviací bylo třeba kastrovat rezavým srpem. Jakož i tvůrce těch stovek podobných ale neshodných rozlišení, kodeků, bitrate.
Lepší výsledek nebyl ani s HW konverzí ve střižně Pinnacle Liquid Pro. U ní to nějak nestíhala komunikace střižna-PC po USB2. Bodejť by né, když to má maximální přenosovku 31291 kbps.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pokud to má vypadat jako to vypadalo před digitalizací, je třeba to uložit v 576 řádcích a prokládaně s 50 obr/s. Přehrávač to pak bude respektovat a zobrazí to prokládaně, i když si to budeš přehrávat v PC na neprokládaném LCD monitoru. Kodeku je potřeba říct, aby ty sloučené snímky zase rozhodil do půlsnímků.
Např. v FFVfW kodeku je volba pro prokládanost viz obrázek:
(Samozřejmě jsou ve video editorech různé "deinterlacery", které ty sousední řádky, pokud se liší, tak nějak interpolačně "zasunou" pod sebe, aby to vypadalo lépe, a výsledek je pak neprokládané video, ale vždy to je do značné míry destruktivní proces.)
xsc píše:Nic dalšího se s tím nemuselo dělat? Vždyť DV má datový tok asi 4MB/s, takže z toho vypadne pěkná obluda. Já to následně kovertoval do mpeg2 a vypálil na DVD.
Teď jsem na to koukal, 40 minut má 8,3GB. Konverzi jsem u matečních souborů nedělal jen u něčeho sestříhanýho. Dneska je HDD 1T za 12 stovek, což je násobně míň než cena původních VHS, S-VHS a Mini DV, co se na něj vejdou, tak proč kazit kvalitu kompresí?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!