Stejně se tomu vykopání po celý dýlce NEVYHNEŠ - protože to budete chcačky nechcačky muset vykopat ty nebo tvůj kamarád celý. A proč? Protože i když to přerušení najdete, tak se to pokusit naspojkovat a zazáplatovaný místo zase zpátky zakopat je ten nejpitomější nápad, jakej můžete dostat. TEN KÁBL SE MUSÍ VYMĚNIT CELEJ - A POLOŽIT NOVEJ SE MUSÍ TAK, ABY HO ZNOVU NEMOHLO ŽÁDNÝ MALÝ POSUNUTÍ OHROZIT = do chráničky, podsypat a zasypat pískem minimálně 10-15cm pod i nad, na to položit signální fólie atd. Jestli ho nějakej doveda jen tak hodí do rejhy v zemi a zahrne vykopaným materiálem, tak potěš koště - během pár let se můžete těšit na reprízu ...niko231 píše:...Jestli byl někdy kabel spojován nikdo neví, neboť kamarád má zahradu cca 10let. Napojení na souseda není možné. Je mi jasné, že kopání bude, ale chtěl jsem nějak diagnostikovat svépomocí kde. Nikdo z Vás by nebyl nadšený si rozkopat zbytečně část zahrady. ...
Lokalizace přerušeného kabelu v zemi
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Podobný problém jsem řešil. Měl jsem v trase dvě spojky. Spojky pod zemí vyhořely. Byly různé nedefinovatelné odpory a svody mezi vodiči navzájem i mezi zemí. Tudíž metoda měření indukčnosti či kapacity asi u tebe nebude úspěšná, protože zkrat ani rozpojení nejsou dokonalé.niko231 píše:... Myslel jsem, že někdo z Vás třeba podobný problém již řešil.
Pokud nechceš kopat naslepo, nejlepší by byl nějaký reflektometr. Umožní ti s relativně malou chybou (tak asi 2 až 5m na 100metrech) určit místo poruchy - pokud znáš celkovou délku a trasu kabelu. Bohužel reflektometr není běžný měřák.
Bez reflektometru můžeš použít metodu půlení úseku. Překopneš kabel v polovině a měříš, na které straně je porucha. Výhoda je, žes ušetřil min. 50m kopání:-). A pak dále půlíš až narazíš na poruchu. Nevýhoda je, že budeš muset na každém překopnutém místě použít další spojky, což je zdroj poruch. Zejména u hliníku je možnost pozdějších problémů celkem reálná ("tečení hliníku"). Zase ale budeš později vědět, kde máš nové spojky uložené, takže půjdeš na jisto.
Pokud máš podezření na posledních 10m, stačí kopnout tam a možná ušetříš 90m kopání.
Ono se asi nikomu nechce dělat kompletní překládku kabelu a dělat všechna ta technicky správná opatření jak píše EKKAR. Samotný kabel 4x6mm2 by přišel asi na 7-8 tis. Kč. To by ještě šlo - ale to kopání. Uf!
U spojek někde píšou, že jsou určeny jen pro Cu vodič. Jinde nepíšou nic, ale vypadá to, že s hliníkem se nepočítá.
https://www.elima.cz/obchod/1000529-sh0 ... -9767.html
Tak si to přeber.
V případě, že je porucha v pásmu do 10m od konce, je to samozřejmě jednodušší.
Opravdu je 6 mm málo? Já jsem se nedočetl (nečetl jsem celé), na co to používá, ale asi doteď to nikdo neřešil, protože to tam prý bylo 25 let. Prostě opravit na místě, správně zaizolovat a potom přemýšlet, jestli bude chtít nových 100m kabelu 5x6 či co. Je to prej kamaráda a ten asi vyhazovat prachy zatím nechce.cca 100 kabelu AYKY 4×6mm
Já bych samozřejmě dal nový a v chráničce.
PavelFF píše:...můžeš použít metodu půlení úseku. Překopneš kabel v polovině a měříš, na které straně je porucha.
Jde to i bez porušení kabelu - běžnou bezkontaktní zkoušečkou přes plášť. Jedna trvale přerušená žíla se připojí k fázi, ostatní spojí s N nebo PE. Místo poruchy se zjistí přesně, ovšem nutnost kopání sond zůstává.
nechal jsem vykopat díru před brankou do zahrady až na kabel, od strany elměru pustím napětí a pokuď je tou detekční zkoušečkou zjistím napětí, mám ušetřeno cca 90metrů. Pak se případně udělají další výkopy. Bude-li to blíže k chatě, tak se naspojkuje nový kabel a lépe uloží. Jsou lisovací i šroubovací spojky na hliník i kombice měď-hlíník. přes jednotlivé žíly dám smrštitelnou bužírku s lepidlem a pak přes obnažené místo vrchní smršťovačku s lepidlem. Běžně se takto nastavují kabely k ponorným čerpadlům do vody. Pak místa spojení zakreslíme do mapy, pro případné problémy. Ten kabel AYKY 4×6 pro jistič 20A bohatě stačí.
Bude záležet, v jakém stavu ten kabel ve skutečnosti je. Jestli je ve zkratu, nabízí se i možnost, druhou (zkratovanou) žílu připojit ke kostře motoru.
No spojkovalo se, protože už tenkrát stál metr 4x25 necelý dvě stovky. Jede dodnes.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!