Jak najít zkrat v mikrovlnce?
Moderátor: Moderátoři
workhard píše:Noo stačí, když nám prozradíš, co tomu bylo
Jsem rád za zkušené kamarády (první na to kápnul workhard = zkratovací minipřepínač ovládaný dvířky, další přesně věděl Hydrawerk = monitor svitch, jezevec se bát nemusel, protože tento přepínač nespojil přívod k primáru vysokonapěťového trafa, a už jako jezevec nevím jestli v nových LCD TV je také ještě vysoké napětí, které by mohlo ublížit totálním amatérům, kteří se učili ještě v době, kdy bylo v zásuvce 220V. Já například jsem opustil elektro-obor v r. 1979 a od té doby mne nezajímal).
Přepínač ovládaný dvířky dle obrázku jsem rozebral, tu něco přihnul, tu něco zasunul tam kam to patřilo, vyzkoušel, dal dohromdy a mikrovlnka fachá jako nová.
Fakt je, že bez vás bych to neopravil a mikrovlnka by šla do sběrného dvora. Určitě se jich tam s podobnou závadou dostane hafo.
Takže jestě jednou díky.
- Artaban001
Dneska mě v práci při ohřívání obědu vylekala mikrovlnka (Electrolux EMM2015S). Ve chvíli, kdy doběhl časovač a cinkl zvoneček, se z mikrovlnky ozvala slušná rána. A ticho, tma. Vyrazila jistič zásuvek, hlavní jistič dílny a ještě jistič v rozvodně.
Obvod monitor spínače v tom bude nevinně, 1,6A pojistka by žádnou "slušnou ránu" nedovolila. Ta "slušná rána" přece po sobě musela vedle akustického projevu zanechat nějaký viditelný následek. Jen tak si třísknout? Co ten filtr?lesana87 píše:Ve chvíli, kdy doběhl časovač a cinkl zvoneček, se z mikrovlnky ozvala slušná rána...
Mikrovlnka Whirlpool AVM-230/WP/WH vyrobena asi 1996
Soused, co není elektrotechnik se usnesl, že když shořelo trafo a má tak málo drátů, že to nebude problém nahradit. Opatřil si jiné trafo a zapojil jej.
Co muselo následovat je skoro jisté - hořely pojistky
Tak jsem byl přizván k poradě, co s tím je.
Doznávám, že mikrovlnku jsem viděl teprve podruhé uvnitř. Ale nechci zase vypadat jako neschopný. Dělám toto řemeslo skoro 60 let.
Takže jdu hledat, na web, a nic moc to nepomohlo.
Zde je o tom diskuse, takže už víme, že to máme správně.
No problém byl v tom, že trafo sedělo na plechu a bylo s ním spojené a to celé je zasunuto do kostry trouby. Pospojování nebylo.
A výsledek byl jiskřivý ohňostroj pod trafem, protože ono to jaksi nemělo i tak kontakt na kostru. spojení to nemělo, jen nýtek na trafu a pak už na šroubky. kousek drátu jako propojka to vyřešil dokonale, jiskření nebude.
A ještě jeden fígl v tom je - má to tři mikrospínače spojené mechanicky na vačky odvozené od dvířek. Proč je jich tolik ? to nevím-
ALE ! zapojení neprovozuje onu "zkratovací cestu" -nýbrž je to stále spojené k přívodním kabelem i když dveřní spínače jsou v pořádku- proměřeno.
Prostě je to podivnost, ne moc zábavná, ale poučná ano.
A děkuji za pozornost Havránek