Jak najít zkrat v mikrovlnce?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
workhard
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od workhard »

Noo stačí, když nám prozradíš, co tomu bylo :)
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Hydrawerk

#17 Příspěvek od Hydrawerk »

cirus píše:Hydrawerk - pls kde je v reálu ten MONITOR SWITCH ?

No bude se přepínat zavřením dvířek.
Nedoporučuji vyřazovat ochranu proti zapnutí při otevřených dvířkách.
Soemtron

#18 Příspěvek od Soemtron »

cirus píše: ...Co jsem dlužen? :prst: :prst: :prst:
Odpověď co bylo příčinou.
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#19 Příspěvek od cirus »

workhard píše:Noo stačí, když nám prozradíš, co tomu bylo :)

Obrázek
Jsem rád za zkušené kamarády (první na to kápnul workhard = zkratovací minipřepínač ovládaný dvířky, další přesně věděl Hydrawerk = monitor svitch, jezevec se bát nemusel, protože tento přepínač nespojil přívod k primáru vysokonapěťového trafa, a už jako jezevec nevím jestli v nových LCD TV je také ještě vysoké napětí, které by mohlo ublížit totálním amatérům, kteří se učili ještě v době, kdy bylo v zásuvce 220V. Já například jsem opustil elektro-obor v r. 1979 a od té doby mne nezajímal).
Přepínač ovládaný dvířky dle obrázku jsem rozebral, tu něco přihnul, tu něco zasunul tam kam to patřilo, vyzkoušel, dal dohromdy a mikrovlnka fachá jako nová.
Fakt je, že bez vás bych to neopravil a mikrovlnka by šla do sběrného dvora. Určitě se jich tam s podobnou závadou dostane hafo.
Takže jestě jednou díky. :prst:
Hydrawerk

#20 Příspěvek od Hydrawerk »

Možná bych tam raději dal nový mikrospínač. Běžně se prodávají. http://www.gme.cz/mikrospinac-zippy-vm- ... z-p631-087
Artaban001

#21 Příspěvek od Artaban001 »

"monitor switch" je poslední stupeň ochrany před ozářením mikrovlnama při náhodném otevření dvířek. Tento koncák nikdy nespíná výkon, takže se neopaluje. Pokud sepne proud, tak vždy takový, který vyrazí minimálně vnitřní pojistku. Po zaučinkování se považuje za vadný a musí se vyměnit. Pokud budete otevírat dvířka za chodu, tak se budou ty dva spínací koncáky opalovat až jednoho krásnýho dne jeden z nich začne lepit, nebo odskakovat později, až to zchytá ten "zkratovač". Proto vždy troubu vypnout a pak otevírat.
mi-ro

#22 Příspěvek od mi-ro »

Ano, si ještě pamatuji ze školení (30 let?) že tento spínač je nutné po poruše VŽDY měnit. Nehledě na to, že ke zkratu byla nějaká příčina.
..to bude jen ňákej odpůrek
cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#23 Příspěvek od cirus »

Děkuji to workhard + Hydrawerk
:prst: :beer:
lesana87

#24 Příspěvek od lesana87 »

Ahoj.
Dneska mě v práci při ohřívání obědu vylekala mikrovlnka (Electrolux EMM2015S). Ve chvíli, kdy doběhl časovač a cinkl zvoneček, se z mikrovlnky ozvala slušná rána. A ticho, tma. Vyrazila jistič zásuvek, hlavní jistič dílny a ještě jistič v rozvodně. 8O Po obědě jsem jí otevřela, ale nic vadného jsem nenašla. Všechny tři pojistky neporušené i žárovka v pořádku. Postupně jsem zapojovala jednotlivé části, až jsem ji zapla kompletně a normálně hřeje, točí talířem, svítí a časuje. Tady ve vlákně se píše o tom monitor spínači, ale proč by se aktivoval koncem programu, když dveře byly pořád zavřené a hlavně jakto že neodešla ta 1,6A pojistka, ale slítly tři jističe? Hlava mi to nebere. :? V příloze je schéma z jednoho ruského webu, tak nějak sedí.
Přílohy
EMM2015S.jpg
EMM2015S.jpg
masar

#25 Příspěvek od masar »

lesana87 píše:Ve chvíli, kdy doběhl časovač a cinkl zvoneček, se z mikrovlnky ozvala slušná rána...
Obvod monitor spínače v tom bude nevinně, 1,6A pojistka by žádnou "slušnou ránu" nedovolila. Ta "slušná rána" přece po sobě musela vedle akustického projevu zanechat nějaký viditelný následek. Jen tak si třísknout? Co ten filtr?
:wink:
lesana87

#26 Příspěvek od lesana87 »

Právě že viditelný není žádný následek, na to, jaká to byla rána. :? Napadlo mě, jestli se nějak neseklo topný těleso grilu, futrál má uzemněnej a je na něm fáze před pojistkama, tak jsem ho radši odpojila, stejně jsem gril nikdy nepoužila. No a normálně jsem si ohřála oběd.
masar

#27 Příspěvek od masar »

No ono kdyby si tak hlasitě pšoukl filtr, asi by to bylo na něm vidět. Ale ostatní následky po pšouku jsou obvykle stejné - funguje to jakoby nic... :wink:
rnbw

#28 Příspěvek od rnbw »

Nielen vidiet, ale aj citit - smrdi to hnusne.
Method

#29 Příspěvek od Method »

Dnes nalezen paradox
Mikrovlnka Whirlpool AVM-230/WP/WH vyrobena asi 1996
Soused, co není elektrotechnik se usnesl, že když shořelo trafo a má tak málo drátů, že to nebude problém nahradit. Opatřil si jiné trafo a zapojil jej.
Co muselo následovat je skoro jisté - hořely pojistky
Tak jsem byl přizván k poradě, co s tím je.
Doznávám, že mikrovlnku jsem viděl teprve podruhé uvnitř. Ale nechci zase vypadat jako neschopný. Dělám toto řemeslo skoro 60 let.
Takže jdu hledat, na web, a nic moc to nepomohlo.
Zde je o tom diskuse, takže už víme, že to máme správně.
No problém byl v tom, že trafo sedělo na plechu a bylo s ním spojené a to celé je zasunuto do kostry trouby. Pospojování nebylo.
A výsledek byl jiskřivý ohňostroj pod trafem, protože ono to jaksi nemělo i tak kontakt na kostru. spojení to nemělo, jen nýtek na trafu a pak už na šroubky. kousek drátu jako propojka to vyřešil dokonale, jiskření nebude.
A ještě jeden fígl v tom je - má to tři mikrospínače spojené mechanicky na vačky odvozené od dvířek. Proč je jich tolik ? to nevím-
ALE ! zapojení neprovozuje onu "zkratovací cestu" -nýbrž je to stále spojené k přívodním kabelem i když dveřní spínače jsou v pořádku- proměřeno.
Prostě je to podivnost, ne moc zábavná, ale poučná ano.
A děkuji za pozornost Havránek
Ferda Vám děkuje
lesana87

#30 Příspěvek od lesana87 »

Tak dneska se výbuch při ohřevu oběda opakoval. Opět při doběhu časovače v pořadí bum - cink. :( Tentokrát to aspoň nevyhodilo jistič v rozvodně, jen okruh zásuvek. Po čuchu (smrad byl obloukový ne součástkový) a podle opálené samolepky jsem našla toho sabotéra - mechanický časovač. Po otevření to s ním vypadalo dost černě. Po prozkoumání jsem zjistila, že se vytáhl oblouk mezi jednou packou kontaktu časovače a jednou packou kontaktu PWM cyklovače horem přes plastovou přepážku, která kontakty odděluje. Vyčistila jsem to opatrně, aby se mi ten "budík" nerozsypal a nemusela jsem to posílat na Slovensko. Přepážku jsem oškrábala, kontakty umyla a po složení to časovalo, cyklovalo i vodu v hrnku ohřálo. Tak snad bude zítra teplý oběd a ještě nějaký čas ten krám vydrží.
Přílohy
casovac.jpg
casovac.jpg
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“