MBA810 jinak

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
danhard

#226 Příspěvek od danhard »

Tak lichoběžník s nějakou hranou, nebo obdélník s nějakou šířkou frekvenčního pásma :D
To je jako byste řekli, že nekonečno neexistuje, protože jste se v noci tak daleko nedopočítali s ovečkama :lol:
rnbw

#227 Příspěvek od rnbw »

Chuck Norris napocital do nekonecna niekolkokrat. Aj do nespocitatelneho :D
Duvsan

#228 Příspěvek od Duvsan »

Pokiaľ ide o ten Bucherotov člen, mňa zmiatol predpoklad, že vzhľadom na tvrdosť výstupu by ho mal mať ten zosík pekne nízko u zadele. Ale je pravda, že tu nejde o "tvrdý" odpor, ale o impedanciu, ktorú obstaráva zsv. A zos. kmitá na frekvenciách, kde sa uplatňujú parazitné javy, sv. je rozhodená a výstup vykazuje iné parametre, než v audiopásme. A MBA 810 je viac B než AB, takže v strednej oblasti je odpor výstupu vysoký. To dáva zmysel.
Ak som strelil capa, nevadí, prežijem to.
Kremik

#229 Příspěvek od Kremik »

sinclair píše:Boucherot je "náhradní zátěží" už hodně dlouho před 20kHz, pitomče.

To bylo asi na mě, že? Mám to brát jako projev důvěry a pozvánku do vašeho hádacího klubu? :-) Děkuju, rád bych přijal, ale nebývám tu v takových intervalech, abych vašemu hádacímu tempu stíhal, takže, ač velmi zarmoucen, musím odmítnout. Vždyť i teď odpovídám o dvě stránky dál...
A k tomu boucherotu - nenapsal jsem, že nastupuje s velkou strmostí přesně na konci slyšitelného spektra.
rvx73

#230 Příspěvek od rvx73 »

Kremik: ten pitomec byl spíš adresován mě ;) A to s impedancí boucherotu, resp. oddělovacího kondenzátoru, už tu danhard dostatečně vysvětlil - Xc=-j/(2pi f C), tj. na 20 kHz má 100nF kondenzátor reaktanci 80 ohmů. Nevím jakou má ARE 667 na tomto kmitočtu impedanci (je použitelnej tak do 15 KHz), ale tipuju že tolik to rozhodně nebude

http://www.repromania.net/tesla/tesla-s ... re-667.php
rvx73

#231 Příspěvek od rvx73 »

Duvsan píše:Pokiaľ ide o ten Bucherotov člen, mňa zmiatol predpoklad, že vzhľadom na tvrdosť výstupu by ho mal mať ten zosík pekne nízko u zadele. Ale je pravda, že tu nejde o "tvrdý" odpor, ale o impedanciu, ktorú obstaráva zsv...

to máš pravdu, ale pokud by byla dobře navržená celková zpětná vazba, tak by to mohla srovnat - a po odpojení boucherotu by se právě vidělo, jak moc.

Jinak samozřejmě sichr je sichr a kondík + rezistor nikoho nezabijou, takže k tomu vyřazení boucherotu jsem vyzýval čistě z experimentálních důvodů ;)
ZVUK2000

#232 Příspěvek od ZVUK2000 »

Našel jsem doma tento stereo s MBA810, neví někdo z čeho to je :?:
Přílohy
MBA810 stereo.jpg
MBA810 stereo.jpg
sinclair

#233 Příspěvek od sinclair »

Mělo by se postupovat přesně opačně. Až je zesilovač zodpovědně frekvenčně zkompenzován, návrh desky i aplikační pravidla jsou dodržena a zesilovač i do odporové zátěže stále jeví nestabilitu, tehdy teprve se dá zkusit, zda je ho na výstupu vůbec třeba.

Druhá věc - zapojení Boucherotu:
Při můstku VŽDY proti zemi, třebaže zátěž proti zemi zapojena není.
Boucherot totiž se zátěží nemá co dělat, je to kmitočtová kompenzace struktury, ne zátěže!
Všecka ta můstková zapojení, kde je Boucherot zapojen paralelně k zátěži jen ukazují, že dotyčný neví, k čemu vlastně má Boucherot sloužit.
Asi nemusím vysvětlovat, jak a o co se "opírá" takto zapojený Boucherot při provozu a proč bude fungovat jen do určitého kmitočtu, resp. natočení fáze na něm. Je to prostě funkčně blbě, není to ani kompromis, je to svého druhu alibismus, který může přivodit škody.

Zajímavé zkušenosti lze získat v nesymetricky napájených zapojeních, s Boucherotem zapojeným proti druhému pólu napájení. Funguje to úplně stejně, ale jen za určité podmínky - to si může při bastlení taky každý sám vyzkoušet, za jaké :D
danhard

#234 Příspěvek od danhard »

Je zajímavé, jaká moudra zde dává človek, který se jinde ptá, jestli nevíme, proč v nějakém zesilovači být Boucherot musí a jinde ne ? :D

Doporuručuji vám četbu literatury, třeba Ljapkin Ťapkin,"Vysokofrekvenční oscilátor z emitorového sledovače snadno a rychle" :lol:
Nebo J.K.Clapp "An inductance-capacitance oscillator of unusual frequency stability".
ok1hga

#235 Příspěvek od ok1hga »

ZVUK2000 píše:stereo s MBA810, neví někdo z čeho to je :?:

jaké je číslo desky ?
na fotce to není moc čitelné . . .
Přílohy
cislo desky.jpg
cislo desky.jpg
rvx73

#236 Příspěvek od rvx73 »

danhard: jj, zesilovače oscilují a oscilátory zesilují ...

http://audioworkshop.org/downloads/AMPL ... RCUITS.pdf
rvx73

#237 Příspěvek od rvx73 »

sinclair píše:Boucherot totiž se zátěží nemá co dělat, je to kmitočtová kompenzace struktury, ne zátěže!

tak už si v tom udělej jasno ;)

sinclair píše:Boucherot je "náhradní zátěží" už hodně dlouho před 20kHz, pitomče.
ZVUK2000

#238 Příspěvek od ZVUK2000 »

EKKAR píše: MUSÍ = bez propojení křídel se zemí nefunguje.

V sovětské verzi ho propojovali jak
:?:
Přílohy
Ruská vesrse MBA810.jpg
Ruská vesrse MBA810.jpg
rvx73

#239 Příspěvek od rvx73 »

SSSR je země neomezených možností, tam lze zemnit i vzduchem ;)
sinclair

#240 Příspěvek od sinclair »

Ale já v tom jasno mám. Mně pod rukama nic nehoří, ani nekmitá. Už dlouho ne. Všiml sis těch uvozovek, poučený laiku?
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“