NZC 420 zvedání přenosky

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
konosuke

#16 Příspěvek od konosuke »

Může být. moje první hi-fi z roku 1979 (kde je mu asi konec...)
co jsem nemohl strávit ? no tu absenci koncového vypínání motorku
pohonu - vznikl prostor pro lidovou domácí tvořivost, AR2/1981, AR4/1981
a možná další. Profi řešení přinesl až následný typ HC43 (NC430, NZC431).
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
jardafiala

#17 Příspěvek od jardafiala »

Vyčkej přes víkend čkej do pondělí, semizdá že bych měl mít někde nějaké zbytky, akorát přes víkend na to není čas, budu asi muset udělat hlubší orbu. Dám vědět.
Petr98_2010

#18 Příspěvek od Petr98_2010 »

Jo,počkám.Otvor je nepravidelně vytlučený a čep tam drží vlastně díky nákružku na opačné straně plechu.Ono, když se nad tím zamyslíme, ta rána od talíře je na dost velké páce a má tvrdou odezvu-je málo tlumená.
Čep má průměr 2 mm, plech tloušťku 1,5mm,to je plocha 3 mm čtverečné.
To moc není. je ovšem třeba říci že na spodní straně plechu je kuželové zahloubení,zhruba odpovídá úhlu vrtáku a nechápu co bylo jeho účelem.
Možná že tam někdy něco fungovalo jako upevnění toho čepu.
sinclair

#19 Příspěvek od sinclair »

No kdyby bylo zle, tak nějaké polovraky šasi HC42, HC42.03 a HC43 bych měl.

Polovrakem se u mě rozumí jinak nepoškozené gramošasi, ale např. bez raménka, talíře či motorku - ale se všemi těmito pomocnými, mechanickými díly. Nikdy nechybí mechaniky koncového vypínání, zvedáčky, táhla, páky, vypínače, vidličky a táhla řazení kvaltů atd., protože se tyhle díly prakticky nekazí.
Podmínka pro skladování takového "polovraku" je nepoškozená povrchovka a nezasažení vodou. Po doplnění odjinud, či zkombinováním chybějících dílů z jiných polovraků, lze pak získat pěkné a kompletní šasi.
Nemá vůbec smysl syslit šasi, na které ve SD 14 dní chcalo. Byť by po usušení a opucování byla nějaká naděje.
Bohužel není, spoustu takto zmoklých přístrojů jsem až na drobnosti zevnitř vyházel. Dešťová voda je náhodou pěkné svinstvo, velký prd a ne měkká, jak se říkává. Často nám prší na hlavy slabá kyselina či zásada.
Stačí pár prasklinek na laku Fe kastle - a pracně restaurovaný kus za další rok doslova vykvete, jak blatník na autě.
Dtto hliníkové lakované panely, bez eloxu, nebo nacucané DPS z cuprexcartu, ne cuprextitu, trafa, relé...
jardafiala

#20 Příspěvek od jardafiala »

Vydž, asi se ozvu až ve středu. Zítra léto, výlet na kole po památkách, tak 60kn s návratem přes restauraci, úterý, dokud je hezky tak máme plán k prameni Klokočky, tak 95km přes několik restaurací,takže ve středu začnu zkoumat a provádět orbu. Třeba bude sinclair rychlejší. Ale v každém případě to dáme.
jardafiala

#21 Příspěvek od jardafiala »

Tak smůla - provedl jsem průzkum, našel předmětné šásko ale bohužel se ukázalo, že má, nebo spíš mělo, stejnou vadu jakou popisuješ. Jenom s tím rozdílem, že tam plastová předloha a čep úplně chybí. Takže lituju, tady už nepomůžu. Teď jenom můžu doporučit sledovat inzeráty, já jsem nedávno koupil https://aukro.cz/gramofon-tesla-nzc-420-c-4-6987217398, po výměně nezbytných součástek za pár korun plně funkční. ZAJÍMAVOST KF517 a KFY46 se zlacenými vývody měly uhnilé nožky, KF508 s cínovanými nožkami nedotčené. Není to poprvé, a jsou to vždycky nožky zlacené.
sinclair

#22 Příspěvek od sinclair »

Pod tím zlatem je železo...ale prevít je některé průmyslové tavidlo, co nám sežere zlacený vývody tak, že zůstane jen ta zlacená slupka a železo pod ním je rozežrané. Asi trhlinkou ve zlacení.
Cínovaný jsem neviděl uhnilý ani jeden, ale při vlastnoručním pájení kalafunou a před víc, než čtvrt stoletím, mi v ničem neuhnívá ani zlacený typ.
Petr98_2010

#23 Příspěvek od Petr98_2010 »

Dobrý večer,
díky za snahu a mějte se co nejlíp.
jardafiala

#24 Příspěvek od jardafiala »

Petr98_2010

#25 Příspěvek od Petr98_2010 »

Mám rozjednáno s panem Zapletalem.Má ještě na 431,na 420 už ne.Ale to by šlo.Jinak Beroun.
Petr98_2010

#26 Příspěvek od Petr98_2010 »

Dobrý den,
závěrečná zpráva.
Opraveno výměnou celé předlohy,problém byl v tom uvolněném čepu předlohy.
Vzhledem k mému požehnanému věku doufám že mě oprava přežije a teď se pokusím vymyslet jak opravit tu poškozenou předlohu kterou mám teď v šuplíku.Pevně spojit hliníkový plech s ocelovým čepem je docela fígl.
Díky vám všem za pozornost.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“