Schema regulovaného zdroje KUSUI model 7326

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
josef-1

Schema regulovaného zdroje KUSUI model 7326

#1 Příspěvek od josef-1 »

Sháním schema stejnosměrného regulovaného zdroje KIKUSUI model 7326.
Jeho parametry jsou U=1-30V a I=0-2A. Na netu se mi podařilo nají pouze nějaký popis bez zapojení, které je značně složité.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Tady ti asi nezbude jiná možnost, než "reverzní inženýrství", podle DPS by neměl být problém nakreslit schéma.
josef-1

#3 Příspěvek od josef-1 »

O to se právě pokouším a věnoval jsem tomu již dost času. Je to neskutečně složitý úkol, spojený s velkou chybovostí, protože ťišťák je velmi špatně průhledný. Schema by mi neskutečně ulehčilo práci, tak ještě chvíli vydržím a snad se najde nějaká dobrá duše, která mi nabídne pomocnou ruku.Které předem děkuji.
samec

#4 Příspěvek od samec »

Ale veď to je obyčajný starý napájací zdroj. Na tom nemôže byť nič zložité. Jeden, maximálne dva operačné zosilňovače, možno ani to.

Daj sem fotku z vnútra a hneď ti povieme, kde je chyba.
josef-1

#5 Příspěvek od josef-1 »

Tak jo, vůbec to není "složité". Zdroj obsahuje celkem 13 tranzistorů a 4 výkonné tranzistory na masivních chladičích.
Když jsem ho dostal jako vrak, tak zdroj fungoval, ale měl rozbité měřáčky, které jsem nahradil novými. Iniciativně jsem chtěl přepínatelný rozsah proudů 100mA a 2A. Když jsem to spáchal, tak na rozsahu 100mA ukazoval měřák stále malý odběr i při odpojené zátěži, což se mi nelíbilo. Při dalším patlání v přístroji se mi ho však podařilo zcela tzv odrovnat. Jen jsem si tak v praxi ověřil dlouholetou pravdu, že nejhorší je aktivní blbec a do zařízení, které funguje se nemá vrtat.
Přikládám pár foto zdroje a čmáranici, kterou se mi prozatím podařilo nakreslit.
Přílohy
DSCN9684.JPG
DSCN9684.JPG
DSCN9682.JPG
DSCN9682.JPG
DSCN9680.JPG
DSCN9680.JPG
DSCN9679.JPG
DSCN9679.JPG
DSCN9678.JPG
DSCN9678.JPG
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

Pokud jsi tam způsobil někde zkrat, mohlo to vzít nějaké nevýkonové tranzistory. Vzhledem ke galvanické vazbě bych v první řadě všech těch 13 tranzistorů vyměnil za nové. Je zde veliká šance, že tím bude problém vyřešen.
Pokud ne, tak bych vypreparoval ven DPS a překreslil schéma. Je to nevděčná práce, ale bude se ti to hodit i v budoucnu, když je zdroj tvůj.
Tady je tranzistorová verze IO MC1466, není to něco podobného?
samec

#7 Příspěvek od samec »

josef-1 píše:Iniciativně jsem chtěl přepínatelný rozsah proudů 100mA a 2A. Když jsem to spáchal, tak na rozsahu 100mA ukazoval měřák stále malý odběr i při odpojené zátěži,...

https://manual.kikusui.co.jp/NUMERIC/7326_E.pdf
The limit current can be set continuously in range of 10% - 100% of the maximum rated current (2A)

Ďalej máš v čmáranici zakreslený ampérmeter pred stabilizátorom, čo je bežná prax a základný problém merania napätia a prúdu, teda že kvôli vlastnej spotrebe voltmetra a ampérmetra môžeš presne merať len jednu hodnotu. A tou je najčastejšie napätie. Samozrejme, sofistikovaným zapojením a citlivými súčiastakmi by šlo tento nedostatok eliminovať na hranicu merateľnosti, ale za sto rokov sa tak vo všeobecnosti nestalo, len sa kopírujú už "overené" zapojenia.
josef-1

#8 Příspěvek od josef-1 »

Teď ani tak nejde o měření ve dvou rozsazích, ale potřebuji ten krám hlavně uvést do chodu. Pokud se týká té čmáranice, tak jsem to celé začal kreslit v Eaglu, ale to chce nějaký čas a hlavně pořádnou kontrolu. Ten manuálek mám, bohužel zapojení v něm není. To nastavení omezení proudu jsem zaregistroval, takže až čas rozhodne o další postupu možných úprav a hlavně je mi líto nechat takový přístroj nechat ležet bez využití.
samec

#9 Příspěvek od samec »

Asi by som začal meraním od prívodnej šnúry, cez transformátor, až kam dojde napájanie a čo je na výkonových tranzistoroch... Potom ti stačí analýzovať len tú časť obvodu, v ktorej chýba napätie. Nie je tam vypálená poistka? A je to vôbec na 230? V Japonsku majú tuším menej.
SMITH

#10 Příspěvek od SMITH »

:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
josef-1

#11 Příspěvek od josef-1 »

Díky za nasměrování, mrknu se na to, ale teď je můj nepřítel čas. Snad mezi svátky bude větší prostor.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“