Schema regulovaného zdroje KUSUI model 7326
Moderátor: Moderátoři
Schema regulovaného zdroje KUSUI model 7326
Jeho parametry jsou U=1-30V a I=0-2A. Na netu se mi podařilo nají pouze nějaký popis bez zapojení, které je značně složité.
Když jsem ho dostal jako vrak, tak zdroj fungoval, ale měl rozbité měřáčky, které jsem nahradil novými. Iniciativně jsem chtěl přepínatelný rozsah proudů 100mA a 2A. Když jsem to spáchal, tak na rozsahu 100mA ukazoval měřák stále malý odběr i při odpojené zátěži, což se mi nelíbilo. Při dalším patlání v přístroji se mi ho však podařilo zcela tzv odrovnat. Jen jsem si tak v praxi ověřil dlouholetou pravdu, že nejhorší je aktivní blbec a do zařízení, které funguje se nemá vrtat.
Přikládám pár foto zdroje a čmáranici, kterou se mi prozatím podařilo nakreslit.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ne, tak bych vypreparoval ven DPS a překreslil schéma. Je to nevděčná práce, ale bude se ti to hodit i v budoucnu, když je zdroj tvůj.
Tady je tranzistorová verze IO MC1466, není to něco podobného?
josef-1 píše:Iniciativně jsem chtěl přepínatelný rozsah proudů 100mA a 2A. Když jsem to spáchal, tak na rozsahu 100mA ukazoval měřák stále malý odběr i při odpojené zátěži,...
https://manual.kikusui.co.jp/NUMERIC/7326_E.pdf
The limit current can be set continuously in range of 10% - 100% of the maximum rated current (2A)
Ďalej máš v čmáranici zakreslený ampérmeter pred stabilizátorom, čo je bežná prax a základný problém merania napätia a prúdu, teda že kvôli vlastnej spotrebe voltmetra a ampérmetra môžeš presne merať len jednu hodnotu. A tou je najčastejšie napätie. Samozrejme, sofistikovaným zapojením a citlivými súčiastakmi by šlo tento nedostatok eliminovať na hranicu merateľnosti, ale za sto rokov sa tak vo všeobecnosti nestalo, len sa kopírujú už "overené" zapojenia.
https://elektrotanya.com/kikusui_pab8-5_pab18-3_pab32-2_pab70-1_pab-110-0.6_pab160-0.4_pab250-0.25_pab350-0.2.pdf/download.html
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)