Renovace přítlačné kladky
Moderátor: Moderátoři
Renovace přítlačné kladky
- jardafiala
Šmirgl se neosvědčil - jak zůstal v gumě a dostal se na pásek, byl nebezpečný videohlavám.
Dnes už nemám, kam s kladkami: i to byla jedna z brusek, které skončily s utrženým suportem v důsledku podebrání vidlemi Desty, aniž byly předtím odšroubované od kotvení. Bylo to hodně železa, na kterém držel magnet, a Molnárboys dělali za to, co si prodají do šrotu. Tak koukali si toho šrotu nadělat co nejvíc. Samozřejmě neúmyslně. Že je třeba ty stěhovací práce organizovat už od vyklizení starého závodu, padlo rozhodnutí až příliš pozdě...
Kladka se upínala maticí pomocí kónické podložky, proti byl tentýž kónus jako pevná součást trnu. Vše vyrobeno na míru na soustruhu.
Brousil jsem smirkovými papíry nalepenými na kovové destičce. Brousek se přitom opíral o stavitelnou podložku pod kladkou.
Fungovalo to skvěle, dala se odbrousit celá ztvrdlá vrstva (dle výrobce a stáří byla někdy docela silná) a kladka pak byla jak nová.
Problém se zaseknutými zrny jsem nikdy nepozoroval. Kladka byla vždy po broušení samozřejmě pečlivě mnohonásobně vytřena hadříkem s IPA.
- jardafiala
rnbw píše:Stvrdnuta vrstva moze po rokoch siahat az do stredu, takze po jej zbruseni nezostane nic
Nepochybně, ale takových případů moc není.
Můj výše uvedený postup jsem používal i v případech, že nebyla k dispozici kladka s požadovaným vnějším průměrem, ale o něco větším (ostatní rozměry souhlasily).
Nicméně pro tazatele: je třeba kladku vyjmout a změřit vnitřní a vnější průměr plus výšku, pak viz třeba https://www.ame.cz/Elektronika/Dily-pro-Audio-Video-TV/Pritlacne-kladky/pro-videoprehravace-a-videa-g40520885.
Kladku jsem vyjmul a nasadil na vrták. Kapku oleje na vrták. Stolní bruska na max otáčky a na jemným kotouči z boku kotouče jsem kladku velice lehce přiložil a to tak, že lehce šikmo ke kotouči a lehce šikmo jako kdybych vyráběl soudek (viz obrázek). Pásek se vždycky posunuje na největším obvodu. Okoukáno z plochých řemenic třeba k mlátičce. Obrousil jsem z jedné strany tak aby mi uprostřed zůstala stará, docela úzká hnědá stopa po pásce. To je velice důležité. To je střed kladky a pásky. Pak otočil a to samé z druhé strany. Funguje mi to. Stejnou úpravu jsem udělal na mojí sedmistovce. Už je jetá a funguje to doteď.
Ps... Dělal jsem to jenom na kladkách které měly díru.