Kompresor orlík -směr točení

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#31 Příspěvek od mi-ro »

Jo! Je to ten co dává petrfilipi v první a hlavně druhém odkazu.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#32 Příspěvek od Celeron »

kutilmil píše: Zasa ste chytrí jak amsterdamské rádio. Čo sa týka "lopatky na spodu ojnice" tak prikladám foto. Každý normálny pochopí.

Nojo, tak jsem vyjmenoval kompresory, co jsem měl v dílně rozdělaný a vím jak vevnitř vypadají. A stejně se najde jeden chytrej, co to zpochybní.
No tak nám teda napiš, jak to mazání, co jsi dal fotku funguje a co se v klikovce kompresoru děje za chodu a co to je třeba křižák, když jsi takový expert na kompresory. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO

#33 Příspěvek od BOBOBO »

Jinak píše kutimil skoro samé chujoviny , ale v tomto případě bude mít recht . Ono ve skutečnosti v tomto případě je jedno , na kterou stranu se točí , pokud má obojaké listy ventilátoru .
petrfilipi

#34 Příspěvek od petrfilipi »

A ještě jedna věc mě v této souvislosti napadla - pokud by bylo nutné dodržovat otáčky z důvodu mazání, musela by být ojnice nějak označena tak, aby ji by možné, při případné opravě, namontovat správně. Protože kdyby ji někdo při opravně namontoval obráceně, mohlo by to mít pro kompresor fatální následky.

Edit - abychom měli jasno, napsal jsem do Orlíku. Uvidíme, zdali (a co) odpoví.

PF
Naposledy upravil(a) petrfilipi dne 25 led 2022, 10:28, celkem upraveno 2 x.
BOBOBO

#35 Příspěvek od BOBOBO »

Víš ono zde záleží na "nasazení" stroje . Pokud ve fabrice jede 24/7 , tak určitě . Pokud si ho pustíš jednou měsíčně na chvíli , tak to nebude taková tragedie .
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#36 Příspěvek od kutilmil »

Ale CELERONE prosím ťa. To sa ma naozaj pýtaš čo je "krížiak" a ako funguje mazanie klasického kompresora? To fakt nevieš? Učiteľa ti robiť nebudem, ale aby si nezomrel hlúpy, tak Ti to aspoň načrtnem. Klasický kompresor sa maže brodením a rozstrekom a krížová hlava je také zariadenie v piestovom stroji, ktoré odstraňuje radiálne namáhanie ktoré by vyvodzovala ojnica mimo úvratí na piest. (piest potom dlhšie vydrží)

Mimochodom tieto kompresory sa používali aj v obrábacích strojoch, lokomotívach, kompresorovniach a inde, kde bolo zabezpečené chladenie externým spôsobom. Pokiaľ sa ale bavíme o kompresory, ktorý je schopný samostatnej niekoľkohodinovej prevádzky pri tlaku blížiacemu sa k 1MPa a prietoku niekolko kubíkov (17)/hod tak určite musí mať nútené chladenie!
petrfilipi

#37 Příspěvek od petrfilipi »

Odpověď ze servisního oddelení Orlíku:
U tohoto stroje není chlazení pomocí ventilátoru a mazání zajišťuje jehla na ojnici. Směr otáčení tedy není pro tento stroj úplně důležitý.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#38 Příspěvek od kutilmil »

Ak by sa chcel niekto priučiť. prikladám výpočet ohrevu vzduchu pri adiabatickom deji. Výpočet je upravený na reálny kompresor s tlakovým spádom 100 na 1000kPa

No a už si idem dať štamprlu..... Po takom výkone!
Přílohy
Ohrev kompresora JPG.JPEG
Ohrev kompresora JPG.JPEG
Celeron

#39 Příspěvek od Celeron »

kutilmil píše:Ale CELERONE prosím ťa. To sa ma naozaj pýtaš čo je "krížiak" a ako funguje mazanie klasického kompresora? To fakt nevieš?

Tak určitě hloupej neumřu, protože mám na servis 20 a 30 MPa kompresorů autorizaci a pár let jsem to dělal. Zkoušel jsem, jestli vůbec víš, o čem tady kecáš. Zatím jsi mě moc nepřesvědčil i když vidím, že stavovou rovnici pro ideální plyn spočítat umíš. Akorát kdybys tyhle hodnoty a poměry použil na reálným třístupňovým kompresoru pro plnění potápěčských lahví na 20 nebo 30 MPa, tak zabiješ jak potápěče, tak kompresor. Proč, to nám určitě dostatečně vysvětlíš, že?
Naposledy upravil(a) Celeron dne 25 led 2022, 16:02, celkem upraveno 1 x.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#40 Příspěvek od kutilmil »

No, myslím že ani nevieš čo si teraz napísal..... Nemám záujem ta presviedčať. Je fakt že som to nikdy nerobil. Len som to vyštudoval.....
EKKAR

#41 Příspěvek od EKKAR »

kutilmil píše:...Je fakt že som to nikdy nerobil. Len som to vyštudoval.....
Jo, takový jsou nejhorší ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
EKKAR

#42 Příspěvek od EKKAR »

kutilmil píše:...
Mimochodom tieto kompresory sa používali aj v obrábacích strojoch, lokomotívach, kompresorovniach a inde,...
Blbost, na mašinách se vždycky kvůli potřebnýmu sekundovýmu/minutovýmu objemu na výstupu používaly minimálně sériový dvouválce nebo tříválce (tam dva nízkotlaky tlačí do jednoho vysokotlaku a ten pak do vzdušníku). Je to požadavek, aby mašina měla v jímkách nafoukáno dostatek vzduchu, aby dokázala za určitej čas natlakovat na pracovní tlak soupravu s danou dýlkou/počtem vagónovejch jímek. S jednoválcem by se takovejch 600m nebo ještě víc dlouhá souprava "foukala" na odjezdový minimum 8 barů v průběžným potrubí půl hodiny ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#43 Příspěvek od BOBOBO »

Však čo je také hento .....
Přílohy
orlik.jpg
orlik.jpg
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#44 Příspěvek od kutilmil »

Ach jaj......
mi-ro