Prívod 230V popod plechový pristrešok ano,čí nie?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tiktak1953

#16 Příspěvek od tiktak1953 »

vicious,to je len preto,zeto dobre znie.To ,že aky je špinavy tento slov.narod je otrasne.Neda sa to ani sto-strankami A4 popisat.A bude to uz len horšie,podla toho co vyrasta.
----------------
mihal,samoze tam nieje hromozvodova doska.O 10m vedla je velka oblukova hala priemyselna ake su tisice na slov. hala 15X20m X vyska asi 8m s uzemnenim.Toto mi prichadza ako vyhodne vedenie kabla miesto vzduchom .Ziadne sprava nebude robena zato,preto tu zistujem mozne rizika aj ked je asi malo pravdepodonme ,zeby sa nieco stalo. Mozem dat kabel aj CYKY 3x2,5.Ale ten Flexikabel je viac odolny aj proti poskodeniu.Ze mas pravdu mihal nehovorim,ale tu az take problemy by nemali byt.Na EB sa nikdy vyhovarat nebudem,nepomoze to.Co sused,.......?
Crifodo

#17 Příspěvek od Crifodo »

60 m CYKY 2,5 bych si troufl dát tak s jištěním 6 A na nějaký osvětlení.
S tabulkovým zatížením podle průřezu bych se nevešel do povoleného úbytku napětí, nehledě na to, že samotným kabelem bych topil tak čtvrt kilowattu.
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Víš , crifodo , máš to jako dnešní zprávy . Při jakém výkonu by to byla čtvrtkilowata . Lépe by bylo napsat % ztrát . Pokud to bude kůlna se spotřebou třeba 100kWh ročně je třeba porovnat cenu kabelu s cenou elektřiny -nehledě na to , že třeba již nějaký kabel nyní vlastním . Pokud to budu dělat pro sebe , pokles mne nezajímá . Sekačka a pilka , s kterými počítám , mi to prominou , případně invertor pár minut ročně .
Sám nyní přemýšlím , jaký kabel použiji od FVpanelů . Mám zde různé zbytky 4x , tak to asi pospojím po dvou žilách . Nemyslím pár let před smrtí , že do toho budu něco zbytečně investovat .
Crifodo

#19 Příspěvek od Crifodo »

Při jakém výkonu, když píšu s tabulkovým zatížením, tak pro 23 A to ještě dokážeme na EB spočítat. I když, EB.... :roll:
Minimální impedance poruchové smyčky taky dřív něco znamenala.
Záleží jestli máme v řemeslu blíž k profesionalitě nebo někam za Karpaty, kde bych to smotávání ze zbytků tak nějak čekal.
I když tikťak je taky už pověstný dojížděním zásob.
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Je jasné , že většina obyvatelstva bude nyní determinována použitelnými prostředky , takže nastavování a smotávání bude sakra přibývat . Je to jako s celeronovým regulováním elektrického topení . Spousta údajů ALE . Na začátku zapomněl , a to nejspíše naschvál , napsat , že to platí pro nové silně zaizolované budovy . Jaké % jich je celkově z bytového fondu ? Když nepoužiji kusy kabelů co mám , tak bych musel koupit-zaplati nový a tím tedy zatížím zbytečně uhlíkovou stopou Zemi . :lol: :lol:
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

BOBOBO píše:většina obyvatelstva bude nyní determinována použitelnými prostředky , takže nastavování a smotávání bude sakra přibývat

to nikdo nepopírá, že se blahobyt v EU ubírá stylem "slumy za Rio de Janeiro", ale proč tomu na EB nadbíhat.
To už bych radši někde sehnal desítku Al, než na 60m tu tkaničku.
BOBOBO

#22 Příspěvek od BOBOBO »

Jenomže možnost "získání" 10ky alkabelu bude jiná u Tebe a jiná u mne či tiktaka .
Otkundes

#23 Příspěvek od Otkundes »

Myslím, že v tomto případě jde především o bezpečnost lidí i majetku. V případě vzniku maléru, nikoho nebude zajímat ekonomická situace majitele toho kabelu v době jeho instalace, ani zda měl či neměl možnost si pořídit vhodný kabel a odborně nechat provést jeho instalaci oprávněné osobě. Od toho jsou zde elektrotechnické předpisy, aby se jimi lidé řídili a existuje i odborný technický dozor (revizáci), který je oprávněn instalaci posoudit a doporučit odstranění případně zjištěných nedostatků.
tiktak1953

#24 Příspěvek od tiktak1953 »

Trochu to upresnim na obrazkoch co riesim tym max.dlhym 20m kablom popod plech.a ze nebude dlhy 60m ako niekto pisal. Ten 60-70 m kabel by bola pripojka 380 po stlpoch cez bratovu zahradu na chalupu, zo stlpa na ulici ako je na obrazku.Nato teraz nemyslim.
Přílohy
006.jpg
006.jpg
007.jpg
007.jpg
008.jpg
008.jpg
Naposledy upravil(a) tiktak1953 dne 16 říj 2022, 21:50, celkem upraveno 2 x.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

BOBOBO píše: Je to jako s celeronovým regulováním elektrického topení . Spousta údajů ALE . Na začátku zapomněl , a to nejspíše naschvál , napsat , že to platí pro nové silně zaizolované budovy . Jaké % jich je celkově z bytového fondu ?

Na to ti pouze odpovím toto: Viděls někdy, někde, někoho dělat podlahový topení ve starým baráku bez zateplení? Já teda za 30 let, co to dělám ani jednou. Buď novostavby, kde je zateplení podle aktuální normy a nebo při kompletní rekonstrukci domu při ní je zateplení zase podmínkou získání stavebního povolení. Takže jsem na nic nezapoměl, jen jsem předpokládal, že dnes není nikdo tak bláhovej, aby si dělal jakýkoliv topení do nezateplenýho baráku. Toť z mý strany vše k tématu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Jistěže viděl . V koupelnách . Ono se to tak i nazývalo , topná rohož do koupelny .
Před 30ti lety se ještě stavělo i bez tepelné izolace .
BOBOBO

#27 Příspěvek od BOBOBO »

No a ještě specialita . Asi to dělal nějaký chlaďař z Častolek v Tutlekách . Patrový barák v břizolitu hned u cesty . Byl jsem tam odvzdušňovat teplovodní podlahovku . Tedy jsem se o to snažil . Část se mi podařilo rozchodit . Už si ani nevzpomenu na rozvaděč . Bylo to kolem 80sátýho roku . Ani netuším , čím tu vodu hřáli , jestli elektrikou nebo uhlím .
Thales
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Thales »

Celeron píše: Viděls někdy, někde, někoho dělat podlahový topení ve starým baráku bez zateplení?

Hlásím, že jsem také viděl několikrát podlahové topení ve starých domech a bez dodatečného zateplení.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“