mikrovlnka

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rysTR

mikrovlnka

#1 Příspěvek od rysTR »

Zdravím všechny! Mám problém s mikrovlnkou zn. Whirpool XB-EG 20/SS.
Po zapnutí se nerozběhne ani větrák a ani zdroj mikrovln. Přitom všechna ta blikátka reagují ale mikrovlnka se přesto nerozběhne. Napadla mě pojistka, ale ta je v pořádku -pokud jich tam někde není víc. Můžete mi poradit, proč, nebo co opravit, nebo proměřit?
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Co dveřní spínače a dveřní páky spínačů? Těch je tam taky víc (3). A bez nich se to fakt nepohne.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Tak ji rozdělej, odpoj přívod k tomu velkýmu trafu a na místo něj připoj žárovku a měř. Odpojením trafa si vyřadíš magnetronovou část, kde je tvrdých 2400V ( od toho je to trafo). Tím to budeš mít bezpečnější pro diagnostiku. Až závadu najdeš a odstraníš, trafo připoj.
Ovladací blok jde odpojit, vyjmout a testovat úpně bokem - měl jsem z jednoho hodiny v dílně - prověř příslušná relé
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Však u většiny je pojistka u trafa . Ono co to je nerozběhne .
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Pokud máš na mysli vysokonapěťovou pojistku na sekundáru trafa, tak při její přerušení běží vše, talíř, větráky, světlo, jen nejde mikrovlnný výkon. A jemu nejdou údajně ani větráky.
rysTR

#6 Příspěvek od rysTR »

Díky za vaše rady-moc mi to pomohlo! Už jsem to našel. Je tam vyskočený mikrospínač z úchytu na horním otvírači. Problém je ale, že se vylomila jedna z paciček úchytu a ještě ke všemu tam není nijak moc prostoru na nějaké bastlení.
Jen taková možná pitomá úvaha: dá se horní mikrospínač sepnout natvrdo a mikrovlnka by spínala ve finále pouze tím dolním?
Třetí mikrospínač se mi zatím nepodařilo objevit, ale zřejmě se to stalo tak, že naše dcerunka je zvyklá třískat při zavírání dvířky a horní nevydržel takovém zacházení!
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

Většinou jsou spínače dva, třetí je bezpečnostní. Ten na tvrdo zkratuje přívod do trafa. Jejich spínání, rozpínání není současné ale logicky se nejprve musí odblokovat monitor switch a teprve potom se připojí napájení trafa. Při vypínání opčně. Rozhodně bych do tohoto systému jakkoli nezasahoval. Pokud by došlo k selhání a MW se rozběhla při otevřených dveřích, byl by to fatální průser.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Ked je to ulomene, tak prilepit.
rysTR

#9 Příspěvek od rysTR »

Tak jsem dal na poslední radu prillepiť. Bohužel jsem to musel
rozmontovat ještě víc, abych se k tomu dostal, protože to co se vylomilo byl sice mikrospínač, ale i ten čudl, co to spíná zaklapnutím horního háku dvířek. Musel nenápadně vypadnout již dřív při manipulaci s MWT , takže ještě k tomu nevím jak to vypadalo.
Mám otázku" Nedá se to přece jen někde spojit s druhými mikrospínači na druhém tačítku dole.Nebo neexistuje nějaký jiný způsob spínání?
Naposledy upravil(a) rysTR dne 06 kvě 2021, 16:09, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Obchadzanie bezpecnostnych spinacov smrdi pruserom.
rysTR

#11 Příspěvek od rysTR »

Abych to dokončil- MW jede jak zamlada! Vymontoval jsem kolmo uložený mikro spínač. Ještě ke všemu tam zateklo to lepidlo, ale po podrobné demontáži jsem jej opravil. Jenže mi to bylo vcelku k ničemu. V mé "sbírce užitečných věcí" jsem ale našel mikro spínač s kovou planžetou na korpusu,která spínala ten čudl pomocí páky. Vylámal jsem v umělohmotném velkém držáku MW všechny příčky a přišrouboval spínač podélně tak, že planžetu stlačoval na konci při zavření dvířek ten samý hák a napojil po úpravě dva dříve takto rozpojené přípoje. Dalo mi to hodně vyměřování,ale hák poctivě začal po zaklapnutí dvířek spínat ...a bylo po dalším přemýšlení !

Ještě mě napadlo, jako poslední možnost tam dát třeba jazýčkové relé - to co je ve skleněné ampulce a to celé přidělat třeba k vedení žárovky, nebo něčemu, kde teče proud při zapnutí celé MW - ale naštěstí se mi to podařilo jinak - ale co tomu říkáte?
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Jazýčkové relé je na 48V a malý proud. Navíc je nutné dodržet pořadí spínání-rozepínání jednotlivých spínačů. I když to vypadá, že sepnou v jeden okamžik, není tomu tak. Jinak ti monitor switch vyrazí pojisky.
sr71

#13 Příspěvek od sr71 »

Pokouším se opravit starší mikrovlnku Sharp, ve které se ale už někdo přede mnou hrabal. Na desce vstupního filtru chyběla malá pojistka a nikde tam není údaj jakou by měla mít hodnotu (ta velká je 30A, ale jestli to tak je originál nevím). Přes tu malou pojistku jde napájení na desku řídící elektroniky a taky na některé mikrospínače. Zkusil jsem tam dát postupně až T5A, ale i ta se po zapnutí ohřevu po cca 3s přetaví. Je možné že by tam měla být ještě silnější? To že tam jsou 2 síťové pojistky není podle mě úplně běžné.
Přílohy
MT.JPG
MT.JPG
PotPalo

#14 Příspěvek od PotPalo »

To je divné že sú tam dve. A 30A 8O . Zvyčajne býva na prívode iba jedna poistka, asi 8A pomalá.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

30A je urcite nezmysel. Aky je to typ mikrovlnky? A nieje tam vnutri aj schema? V starsich byvala.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“