A propo, ta kyselina citrónová, jakou koncentraci? Potřebuju asi půllitr lázně, kolik krystalů tam mám nasypat? A působit za horka nebo studena?
Rezatej vercajk
Moderátor: Moderátoři
A propo, ta kyselina citrónová, jakou koncentraci? Potřebuju asi půllitr lázně, kolik krystalů tam mám nasypat? A působit za horka nebo studena?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
Celeron píše:ta kyselina citrónová, jakou koncentraci? Potřebuju asi půllitr lázně, kolik krystalů tam mám nasypat? A působit za horka nebo studena?
Čím větší koncetrace a vyšší teplota roztoku tím bude proces odrezení rychlejší, na půl litru vody si myslím že je 100-200g kyseliny dostačující. Tím jak ten roztok na rez působí tak se zabarvuje do žluta. Někdo poté ještě doporučuje pasivaci povrchu např. oplachem v roztoku jedlé sody, ale dle mých zkušeností to není nutné.
Odrezovač s kyselinou fosforečnou jen čistí od rzi, s taninem rovnou i pasivuje - stačí pak přetřít mastnou hadrou, jak to léta dělávali naši dědkové - pucvol a motorovej olej na ní, a máš vystaráno. Dokud bude ocel krytá mastnou vrstvou, klidně i špinavou, rez se nebude konat.Celeron píše:Tak co je lepší, s nebo bez?
A kutilmile - nelituju tě
No a ako už Karel spomínal brunýr (černenie), na to už treba iné lakocinky - zmes liadku draselného a hydroxidu sodného, pekne zahriate na 150°C. Nasrat. /Zámerne nespomínam "studený brunýr", teda s oxidom seleničitým - ten je dobrý akurát tak pre nimrodov ak si oškrú flintu/
je to v tý knize na str. 59, postup a složení roztoku
pokusy