kde jsou registrováni ti co mají vyhlášku 50 ?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
adakar

#16 Příspěvek od adakar »

O kvalifikáciu prísť nemôže. Je to vec nad zamestnávateľom, čiže vec medzi kvalifikovaným a tým kto mu ju vydal. Niečo to ale stálo, a ak to uhradil zamestnávateľ, kvalifikovaný sa tým bezdôvodne obohatil. Za čo môže zamestnávateľ požadovať náhradu: buď vo forme odpracovania, alebo náhradu priamu. O čo môže kvalifikovaný prísť: je len možnosť preukázania sa kvalifikácie. Takto to vidím ja.

Riešenie vidím v zaslaní požiadavky doporučene listom bývalému zamestnávateľovi: o vydanie preukazu kvalifikácie, s uvedením kto ho vydal. Po zvážení: či riskovať úhradu nákladov zamestnávateľovi, a mať skúšku za sebou, alebo ísť do celého kolotoča aj s nákladmi znovu (s tým že opakovanie je matkou múdrosti). Možno by nebolo zlé do listu uviesť, že od vydania dodnes toto nebolo kvalifikovanému doručené, čím, zadržiavaním, zamestnávateľ porušil svoju povinnosť. Ak teda nejakú mal.
warp

#17 Příspěvek od warp »

Tady je https://formulare.ticr.eu/ evidence už dle nové vyhlášky č. 250/2021 Sb. , není to kompletní, jen evicence od 1.7.2022 (asi od evidence v rámci platnosti dle nové vyhlášky)
xsc

#18 Příspěvek od xsc »

msar píše:Realita bývá jiná, nedávno jsem školení absolvoval jakožto zaměstnanec a nikdo z nás si protokol neodnesl, vše si nechal zaměstnavatel...
Což je ale proti tomu nařízení. U nás jsem dostal originál, ale protokol o zkoušce jsem i podle 50 dostával vždycky. Holt záleží na demenci zaměstnavatele.
xsc

#19 Příspěvek od xsc »

warp píše:Tady je https://formulare.ticr.eu/ evidence už dle nové vyhlášky č. 250/2021 Sb. , není to kompletní, jen evicence od 1.7.2022 (asi od evidence v rámci platnosti dle nové vyhlášky)
Hlavně je to evidence právnických a podnikajících fyzických osob, takže zaměstnanec v tom není.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od workhard »

Celeron píše:Teď jsem mluvil s chlapem, co školil 50-ku a nyní školí 194-ku. Pokud uděláš jako zaměstnanec 194-ku, tak musíš dostat protokol origoš ty a kopii ten, kdo tě vyslal na školení. Platí stejně jako 50-ka 3 roky.

To možná platí, ale nový zaměstnavatel ti ji neuzná a nechá tě udělat novou.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

Aby si zkomplikoval situaci? On ti ji fakticky uzná a podle svých vnitřních bezpečnostních předpisů tě pošle na přezkoušení.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od workhard »

Měl jsem 2 měsíce starou a musel jsem to dělat znovu. Na dokladu je kolonka Právnická, nebo podnikající fyzická osoba, která zkoušenou osobu ke zkoušce odborné způsobilosti vyslala a to musí být někdo od aktuálního zaměstnavatele.

https://www.zakonyprolidi.cz/disk/cs/fi ... 02u001.pdf
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

Každej zaměstnavatel si to vysvětluje po svým. Nejspíš z neznalosti nebo předposranosti.
Prostě platí to, co mi říkal školitel, je to na tvý jméno a organizace si může leda políbit prodloužený záda. Jak je to s odpovědnou osobou jsem tu již psal, prostě kontaktuješ školitele a on vystaví novej doklad na novou odpovědnou osobu z novýho zaměstnání.

Je ale jasný, že když si zaměstnavatel vymyslí nesmysl, každej novej v zkušební době bude držet hubu a krok i kdyby mu bylo káleno na hlavu a radši si to udělá znova.
Další z miliónu důvodů proč zaměstnávat sám sebe. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
workhard
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od workhard »

To si ale nevymyslel zaměstnavatel, je to prý kvůli tomu, že každá firma má jiná specifická rizika. Co si o tom myslí tvůj školitel, je celkem jedno.
Cust

#25 Příspěvek od Cust »

Jak píše Celeron, u toho nového zaměstnavatele také můžou být hromadné zkoušky/školení. Takže je potřeba se do toho vlézt. 8-)
Celeron

#26 Příspěvek od Celeron »

workhard píše:To si ale nevymyslel zaměstnavatel, je to prý kvůli tomu, že každá firma má jiná specifická rizika. Co si o tom myslí tvůj školitel, je celkem jedno.

Zase je někdo chytřejší než šéf bývalýho krajskýho IPB . :roll:
Jirka

workhard
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od workhard »

Jasně, že mít v ruce aspoň něco je dobré, oni vás přijmou, papír zahoděj a pošlou vás na nové zkoušky. Aspoň se mnou to tak bylo a bylo nám to na novém školení takhle vysvětleno.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od workhard »

Celeron píše:
workhard píše:To si ale nevymyslel zaměstnavatel, je to prý kvůli tomu, že každá firma má jiná specifická rizika. Co si o tom myslí tvůj školitel, je celkem jedno.

Zase je někdo chytřejší než šéf bývalýho krajskýho IPB . :roll:

IBP už dávno neexistuje a předpisy se mění, víme?
Cust

#29 Příspěvek od Cust »

O těch předpisech ve té firmě ale nikdo neví...
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

workhard píše: IBP už dávno neexistuje a předpisy se mění, víme?

No zas tak dlouho to není. A pokud má oprávnění na školení nový vyhlášky tak o tom určitě ví víc než ty. A docela by mě zajímalo, co se na bezpečnosti práce kolem elektriky tak zásadního změnilo. Elektrika zabíjí furt stejně a je jí vuřt, která vyhláška zrovna platí.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“