Pistole na PU pěny PROTECO
Moderátor: Moderátoři
Pistole na PU pěny PROTECO
Takže pokud máte někdo tento výrobek doma, tak velmi opatrně a POZOR. Je to asi prakticky stejné jako rozpadající se talíře na gramech a setrvačníky v mgf.
Těleso pistole a uváděné díly nejsou vyrobeny z kovu, ani z hliníku, ale z nějakého velmi porezního materiálu odlitím do formy.
Na návodu je sice uveden český výrobce, ale bůhví, kde a z čeho je to ve skutečnosti vyrobené.
Vašek
Klasika, zinkal alias hitlermosaz. Veškerý problémy s touhle slitinou zinku a hnilíku způsobuje jejich snaha se vzájemně chemicky vázat. Vzniká tak směs několika různě rychle a hlavně v různejch krystalovejch soustavách krystalizujících látek s různým poměrem Al a Zn včetně samostatnejch atomů obou kovů. Většinu nectností odstraní temperace a řízený chladnutí po odlití, který "znormalizujou" krystalky slitiny a zpevní její strukturu. Bohužel, tenhle proces vyžaduje čas a hlavně energii pro ohřev - neboli JE TO DRAHÝ, a protože hitlermosaz i bez temperace nějakej rok vydrží, s ohledem na povinnou dobu záruky na to každej výrobce doslova sere jak na širý rodný lány. Dva roky to vydrží a potom klidně potopa.VASEK_W píše:...
Těleso pistole a uváděné díly nejsou vyrobeny z kovu, ani z hliníku, ale z nějakého velmi porezního materiálu odlitím do formy.
...
A kutilmile - nelituju tě
Jo a ta pistole je zcela pochopitelně PRCácká, prodávají se jí v různých variantách spousty. Svého času mělo podobnou i GME tuším za cenu okolo stovky.
Vlastním jich (či jsem vlastnil) docela dost a s žádnou z nich jsem neměl problémy (kromě likvidace vlastní vinou - třeba zalepení při dlouhodobém skladování).
PUR pěnu používám často a dávkování z pistole je nesrovnatelně komfortnější. Při řádné péči (odpojení od pěny a vypláchnutí před delším skladováním) pistole vydrží, což se rozhodně nedá říct o načaté trubičkové verzi - ta totiž propláchnout nejde a vyčištění (třeba injekční stříkačka s natupo zabroušenou tenkou jehlou a aceton) se tak omezí pouze na vnější stranu ventilu.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
musel jsem si od známého soustružníka nechat vytočit celou tu redukci na kartuš z mosazi.
nicméně to proplachování a čištění po práci mě dost štvalo,
takže již několik let také používám jen tu trubičku co dávají k nové kartuši
a mám pokoj . . .
Člověk který používá pěnu jednou za pár let buď kupuje pěnu trubičkovou, nebo prostě pistoli za dvě kila po použití zahodí.
Zinkal křehne, plast taky (může ho klidně narušovat i čistič). To je hezký, ale pistole na montážní pěnu není věc, kterou si kupuješ s vyhlídkou, že ji bude tvůj rod používat dalších šest set let, proboha.
Pistole se z principu musí používat když ne denně, tak aspoň jednou-dvakrát týdně, a sázet do ní jednu kartuš za druhou. Musí pořád fungovat. Takto se za týden zaplatí, pak půl roku nebo i rok vydělává a nakonec se domlácená a zaprasená zahodí.
Ani prostříknutou čističem nemá smysl zkoušet skladovat.
Štětce nebo malířské a lakýrnické válečky normální člověk taky po použití zahodí a nechodí je reklamovat.
Zbytky pěny se z ní nikdy nevymejou všechny a vždycky nekde zůstane zatvrdlý film.
Není to stroj ani nářadí, je to levná spotřební pomůcka. A to i taková co stojí litr. Stejně jako rajblík nebo filcák.
Berte to jako pohled řemeslníka, co se posledních třicet let motá po stavbách.
Malířskou štětku mám 25 let a pravda, chystám se ji vyměnit - už má štětinu ubroušenou proti novýmu stavu asi o půldruhýho centimetru a už začíná trochu víc línat, než by bylo záhodno. Stála mě tenkrát kolem 800,-Kč, dnešní cena je zhruba 1200-1500. Je to "desetipalec" = 25cm široká hranatá profi štětka s vlasem z čínskýho prasátka, dlouhým za nova skoro 10cm. Ale ani běžný štětce nevyhazuju po jediným použití - snažím se je poctivě vypírat a používat opakovaně. Vyhazovat štětec za 80-100-120 kaček po jednom použití je podle mě opravdu hovadina ...ransom píše:...
Člověk který používá pěnu jednou za pár let buď kupuje pěnu trubičkovou, nebo prostě pistoli za dvě kila po použití zahodí.
....
Pistole se z principu musí používat když ne denně, tak aspoň jednou-dvakrát týdně, a sázet do ní jednu kartuš za druhou. Musí pořád fungovat. Takto se za týden zaplatí, pak půl roku nebo i rok vydělává a nakonec se domlácená a zaprasená zahodí.
Ani prostříknutou čističem nemá smysl zkoušet skladovat.
Štětce nebo malířské a lakýrnické válečky normální člověk taky po použití zahodí a nechodí je reklamovat.
....
A kutilmile - nelituju tě