trocha jádra, neutronů a rychlých nabitých částic
Moderátor: Moderátoři
Dostatečně odborná, ale ne zbytečně do hloubky, přitom lehce beletrizovaná, aby nebyla suchopárná.
Abych byl trošku konkrétnější: já mám za sebou dva semestry předmětu, který v podstatě byl kvantová a statistická fyzika. Plus další související předměty v podobném rozsahu...
Ale už je to fakt dávno a spousta věcí mě tam tehdy zoufale nebavila, kromě toho mě to pak vůbec neživilo. Takže dnes volím nějakou lehčí metodu pro připomenutí základů
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Teda už tě vidím, jak v ruce přenášíš kafovej hrnek plnej neutronový "masy". Ani se mi nechce počítat, kolik by v prostředí s tíhovým zrychlením zaokrouhleně 10m/s² takovej hrníček vážil ... ale rozhodně by to bylo víc, než si ledaskdo dokáže představit, něco hrubým odhadem v řádu miliónů tun. Asi tak. Prostě hmotnost srovnatelná s 10km kovo-kamenným asteroidem - včetně vlastního zakřivení časoprostoru, tzn. i s vlastním gravitačním polem.Cust píše:... Neutrony? Tam je to divočina, záleží na materiálu a energii neutronů. Superchladné neutrony se dají přenášet v hrnku. Rychlé neutrony hrají s krystalickou mřížkou kulečník, ...
A kutilmile - nelituju tě