trocha jádra, neutronů a rychlých nabitých částic

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JirkaZ

#16 Příspěvek od JirkaZ »

No vida, to už je jiný kafe.

Dík.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Cust

#17 Příspěvek od Cust »

pak ještě povětšinou přírodní mršky, miony jsou něco jako elektrony, ale těžší, ale přesto moc nereagují, vzniknou si mršky v atmosféře (proton-vzduch) a prolítnou tebou jako by nic... a neutrina? ty si lítají jak chtějí i skrz zeměkouli, mrchy jedny :-)
JirkaZ

#18 Příspěvek od JirkaZ »

Ta kniha se zdá z letmého náhledu být přesně to, co jsem měl na mysli...

Dostatečně odborná, ale ne zbytečně do hloubky, přitom lehce beletrizovaná, aby nebyla suchopárná.

Abych byl trošku konkrétnější: já mám za sebou dva semestry předmětu, který v podstatě byl kvantová a statistická fyzika. Plus další související předměty v podobném rozsahu...

Ale už je to fakt dávno a spousta věcí mě tam tehdy zoufale nebavila, kromě toho mě to pak vůbec neživilo. Takže dnes volím nějakou lehčí metodu pro připomenutí základů ;-)
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
Cust

#19 Příspěvek od Cust »

Ta kniha je pecka. :-)
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Cust píše:... Neutrony? Tam je to divočina, záleží na materiálu a energii neutronů. Superchladné neutrony se dají přenášet v hrnku. Rychlé neutrony hrají s krystalickou mřížkou kulečník, ...
Teda už tě vidím, jak v ruce přenášíš kafovej hrnek plnej neutronový "masy". Ani se mi nechce počítat, kolik by v prostředí s tíhovým zrychlením zaokrouhleně 10m/s² takovej hrníček vážil ... ale rozhodně by to bylo víc, než si ledaskdo dokáže představit, něco hrubým odhadem v řádu miliónů tun. Asi tak. Prostě hmotnost srovnatelná s 10km kovo-kamenným asteroidem - včetně vlastního zakřivení časoprostoru, tzn. i s vlastním gravitačním polem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cust

#21 Příspěvek od Cust »

nene, opravdu super chladné potvory s infinetezimální kinetickou energii by se tam vlezli a hmotnost by jsi nepocítil - prázdný hrníček...

Poločas rozpadu cca 15 min.
EKKAR

#22 Příspěvek od EKKAR »

A produkty rozpadu? Protony a beta a pár neutrin, nebo rovnou vodík?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cust

#23 Příspěvek od Cust »

proton, elektron a antineutrino elektronové...

Vodík vzniká v reaktoru rádiolýzou vody. V některých reaktorech mají technologii na jímání tohoto vodíku a je to jako vodík zdarma (odpadní produkt).
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“