Kleklo mi poslední PC i ISA sběrnicí

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JirkaZ

#16 Příspěvek od JirkaZ »

Linux má na DOSové aplikace DOSBox nebo DOSEMU, musel bys to vyzkoušet.

Já jsem s většinou uspěl, ale je pravda, že žádná z nich nekomunikovala s hw na úrovni ISA nebo novější sběrnice.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

V DOSEMU sa daju povolit priamo I/O porty, lenze to musi potom bezat pod rootom. Ale na reverse engineering vyborna vec - je tam totiz moznost logovat vsetky pristupy.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše: Jde o tepelnej výkon desítek wattů na ploše cca 1cm², kterej ohřeje čip nad 60°C doslova BLESKOVĚ ...

A kam by se ta pasta za rok poděla? Před rokem P3 běžela klidně i 8 hodin vcelku. Ještě pamatuju, co jsem na tom emulátoru 8051 ladil a jak mě to nešlo.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#19 Příspěvek od xsc »

Jak říkám, zkus to nechat najet do BIOSu nebo DOSu, jestli to bude OK i po delší době. Pak test paměti a pak zkoumat HDD.
judeware

#20 Příspěvek od judeware »

Pro zakladatele tématu:
Nejedná se o desku, kterou jsi ode mne přebíral před cca deseti lety na akci Bytefest? Že by to zkapalo neřešitelně, se mi nezdá. Já bych se toho ujal. 8-)

Jestli je to DOSovský program v XP, musí to chodit i v reálném režimu 98SE (na zkoušku nejvhodnější).

Je to deska deska do skříně ATX? Nějaké s ISA slotem bych určitě našel (AT formátu téžžž). Ale kiidně to může být něčím v O.S., když nenajede. A hardware se dá prověřit radami, které tu zazněly.

rnbw píše:V DOSEMU sa daju povolit priamo I/O porty...
To zní zajímavě. Řeším podobnou potíž. Též mám hardware závislý na O.S. Za obsáhlejší práci jsem nedávno dostal (za hubičku, jako bonus) programátor Elnec PREPROM-02aLV. Ve Win7-64 funguje (přestože program napoprvé cosi řval), v Ubuntu 12.04 i386 (na témže počítači) program nenajde LPT (ani ho v seznamu "Port" nenabídne). V sedmičkách zobrazí implicitní adresu 378h a ani se nemusí nic zadávat. Při instalaci vyžaduje zafajfkování volby, že se má téžžž instalovat speciální ovladač pro paralelní port. Všechno proběhlo shodně v obou O.S. Až na výsledek. :oops: Existuje řešení?
Přílohy
Hlášení - PG4UW v2_84.png
V opensource nefunguje. :-(
V opensource nefunguje. :-(
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

judeware píše:Nejedná se o desku, kterou jsi ode mne přebíral před cca deseti lety na akci Bytefest? Že by to zkapalo neřešitelně, se mi nezdá. Já bych se toho ujal. 8-)

Ne, je to jiný nejrychlejší board a procík co v P3 byl. Tualatin 1,4GHz. Ten od Tebe byl obyčejnej Coopermine 800MHz a asi po dvou letech na desce odešel jeden ze stepů u procíku.
Jirka

xsc

#22 Příspěvek od xsc »

Já mám nejrychlejší borad s ISA sloty s Athlonem. On je z té samé doby jako PIII (kupoval jsem ho s Duronem 800), ale šly do něj nacpat pozdější Athlony 1800. Ten zatím žije, ale elyty u AGP se musely měnit už asi po 5 letech. Zajímavé je, že ty v měniči pro CPU drží.
judeware

#23 Příspěvek od judeware »

Každopádně když to klekne až během spouštění O.S., tak to diagnostikovatelné je. Ale do okresu HK se teď v zimě určitě nechystám. :oops:

Desky s ISA začínají být strategické. Ta ode mne už je zlikvidovaná? Nedávno jsem jednu AM2 se zkratem na přídavných 12V opravil. Samozřejmě Issová nebyla. 8-)
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od RayeR »

Tak se mi povedlo pripojit ISA k novejsi desce, ktera vubec ISA nema, ale ma TPM/LPC a potrebny LDRQ signal na PCH (bohuzel intel u 1xx chipsetu nejprve zabil LDRQ a nedavno u novych 5xx nahradil celou LPC za eSPI, takze je to trochu s + po funuse, ale zas tech starsich desek na C2D a Core se vali po bazosich porad kvanta)...

http://rayer.g6.cz/hardware/lpc2isa.htm

Kdyby to nekoho zaujalo, ze by to chtel bastlit, tak mam este 4 PCB z JLCcka...
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Celeron píše:
EKKAR píše: Jde o tepelnej výkon desítek wattů na ploše cca 1cm², kterej ohřeje čip nad 60°C doslova BLESKOVĚ ...

A kam by se ta pasta za rok poděla? Před rokem P3 běžela klidně i 8 hodin vcelku. Ještě pamatuju, co jsem na tom emulátoru 8051 ladil a jak mě to nešlo.
Sorry za opožděnou odpověď - ale k problémům stačí, že ta pasta za rok nečinnosti VYSCHNE. Popraská, smrští se a minimálně na části dotekový plochy se odlepí od jedný nebo obou ploch, který v původním stavu "slepovala". Dojde tím k omezenýmu přestupu tepla z čipu do heatsinku a čip se během pokusu o boot přehřeje. Následuje zásah tepelný ochrany a tím zbourání celý bootovací sekvence. Může to potkat i samotnou grafárnu, nepostihuje to jenom hlavní přechod tepla procík-haetsink, podobně můžou z ničeho nic začít chrochtat i notebooky. A není to jenom nějaká moje teoretická domněnka, podobně svýho majitele nervujících kompjůtrů už jsem několik viděl - a úspěšně "opravil" pouhým odebráním chladiče, důkladným umytím zbytků starý teplovodivý pasty benzínem nebo "čističem brzd" ve spreji a nanesením nový teplovodivý pasty - jedno jestli "stříbrný" nebo "keramický", důležitý bylo, aby byla čerstvá a polotekutá, ne vyschlá a loupající se v šupinách.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
pocitujlasku

#26 Příspěvek od pocitujlasku »

ak mas rad smd pajkovanie, tento typek si urobil redukciu priamo z mostika na novsej doske :) youtube video
ale spomenul tam jednu zaujimavu vec: industrial pc, ktore zvyknu mat aj ISA zbernicu. tak mozno by stalo za to, skusit pohladat aj nejake starsie industrial pc, napr. z vyradenych strojov.
No vidis, a tak si sa bal
judeware

#27 Příspěvek od judeware »

RayeRe, mě by se takový adaptérek líbll :wink: (třebaže preventivně shromažďuju i poslední "běžné" desky ATX s aspoň jedním slotem ISA, tj. PIII a AMD 462).

Novodobé desky mnohdy umí jen ISA I/O interfejsing (jednoúčelové karty v mnoha PC pro řízení v průmyslu, "security" (starý DECROS), staré osazovací stroje pro SMD např. Ale téměř nikde nefunguje ISA DMA, což je pro zvukovky v DOSu a W9x dost zásadní.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od RayeR »

judeware píše:Novodobé desky mnohdy umí jen ISA I/O interfejsing (jednoúčelové karty v mnoha PC pro řízení v průmyslu, "security" (starý DECROS), staré osazovací stroje pro SMD např. Ale téměř nikde nefunguje ISA DMA, což je pro zvukovky v DOSu a W9x dost zásadní.

Ano presne tak, takze nema cenu vyhazovat penize za predrazeny industrial MB, kde je na 99% PCI2ISA mustek kteremu chybi podpora DMA, protoze ji intel uriznul s ICH6 a novejsimi. Takze jedina moznost na to jit pres LPC. Jedna z mala desek, ktera to vyuzivala, byla Portwell RUBY-9719VG2AR http://rayer.g6.cz/hardware/mbisa.htm#RUBY-9719VG2AR
z ktere jsme se prave inspirovali.
Celeron

#29 Příspěvek od Celeron »

Taky bych do toho šel, ale obávám se, že je nad mý síly sehnat mámaprkno se kterým by to chodilo. Snad už se konečně dostanu k tý PIII, co umře v půlce zavádění Woken. HDD je v ní v ViPower šupleti a našel jsem HDD na kterým je pro tuhle PIII W98 systém, tak se hned uvidí jestli je to HW nebo SW mrtvola.
Jirka

xsc

#30 Příspěvek od xsc »

Nakonec bude blbnout to šuple. Běžně se mi stávalo, že to nemělo jeden z kontaktů uplně OK, disk třeba naběhl a pak to zdechlo.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“