Kleklo mi poslední PC i ISA sběrnicí
Moderátor: Moderátoři
EKKAR píše: Jde o tepelnej výkon desítek wattů na ploše cca 1cm², kterej ohřeje čip nad 60°C doslova BLESKOVĚ ...
A kam by se ta pasta za rok poděla? Před rokem P3 běžela klidně i 8 hodin vcelku. Ještě pamatuju, co jsem na tom emulátoru 8051 ladil a jak mě to nešlo.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nejedná se o desku, kterou jsi ode mne přebíral před cca deseti lety na akci Bytefest? Že by to zkapalo neřešitelně, se mi nezdá. Já bych se toho ujal.
Jestli je to DOSovský program v XP, musí to chodit i v reálném režimu 98SE (na zkoušku nejvhodnější).
Je to deska deska do skříně ATX? Nějaké s ISA slotem bych určitě našel (AT formátu téžžž). Ale kiidně to může být něčím v O.S., když nenajede. A hardware se dá prověřit radami, které tu zazněly.
To zní zajímavě. Řeším podobnou potíž. Též mám hardware závislý na O.S. Za obsáhlejší práci jsem nedávno dostal (za hubičku, jako bonus) programátor Elnec PREPROM-02aLV. Ve Win7-64 funguje (přestože program napoprvé cosi řval), v Ubuntu 12.04 i386 (na témže počítači) program nenajde LPT (ani ho v seznamu "Port" nenabídne). V sedmičkách zobrazí implicitní adresu 378h a ani se nemusí nic zadávat. Při instalaci vyžaduje zafajfkování volby, že se má téžžž instalovat speciální ovladač pro paralelní port. Všechno proběhlo shodně v obou O.S. Až na výsledek.rnbw píše:V DOSEMU sa daju povolit priamo I/O porty...
judeware píše:Nejedná se o desku, kterou jsi ode mne přebíral před cca deseti lety na akci Bytefest? Že by to zkapalo neřešitelně, se mi nezdá. Já bych se toho ujal.![]()
Ne, je to jiný nejrychlejší board a procík co v P3 byl. Tualatin 1,4GHz. Ten od Tebe byl obyčejnej Coopermine 800MHz a asi po dvou letech na desce odešel jeden ze stepů u procíku.
http://rayer.g6.cz/hardware/lpc2isa.htm
Kdyby to nekoho zaujalo, ze by to chtel bastlit, tak mam este 4 PCB z JLCcka...
Sorry za opožděnou odpověď - ale k problémům stačí, že ta pasta za rok nečinnosti VYSCHNE. Popraská, smrští se a minimálně na části dotekový plochy se odlepí od jedný nebo obou ploch, který v původním stavu "slepovala". Dojde tím k omezenýmu přestupu tepla z čipu do heatsinku a čip se během pokusu o boot přehřeje. Následuje zásah tepelný ochrany a tím zbourání celý bootovací sekvence. Může to potkat i samotnou grafárnu, nepostihuje to jenom hlavní přechod tepla procík-haetsink, podobně můžou z ničeho nic začít chrochtat i notebooky. A není to jenom nějaká moje teoretická domněnka, podobně svýho majitele nervujících kompjůtrů už jsem několik viděl - a úspěšně "opravil" pouhým odebráním chladiče, důkladným umytím zbytků starý teplovodivý pasty benzínem nebo "čističem brzd" ve spreji a nanesením nový teplovodivý pasty - jedno jestli "stříbrný" nebo "keramický", důležitý bylo, aby byla čerstvá a polotekutá, ne vyschlá a loupající se v šupinách.Celeron píše:EKKAR píše: Jde o tepelnej výkon desítek wattů na ploše cca 1cm², kterej ohřeje čip nad 60°C doslova BLESKOVĚ ...
A kam by se ta pasta za rok poděla? Před rokem P3 běžela klidně i 8 hodin vcelku. Ještě pamatuju, co jsem na tom emulátoru 8051 ladil a jak mě to nešlo.
A kutilmile - nelituju tě
- pocitujlasku
ale spomenul tam jednu zaujimavu vec: industrial pc, ktore zvyknu mat aj ISA zbernicu. tak mozno by stalo za to, skusit pohladat aj nejake starsie industrial pc, napr. z vyradenych strojov.
Novodobé desky mnohdy umí jen ISA I/O interfejsing (jednoúčelové karty v mnoha PC pro řízení v průmyslu, "security" (starý DECROS), staré osazovací stroje pro SMD např. Ale téměř nikde nefunguje ISA DMA, což je pro zvukovky v DOSu a W9x dost zásadní.
judeware píše:Novodobé desky mnohdy umí jen ISA I/O interfejsing (jednoúčelové karty v mnoha PC pro řízení v průmyslu, "security" (starý DECROS), staré osazovací stroje pro SMD např. Ale téměř nikde nefunguje ISA DMA, což je pro zvukovky v DOSu a W9x dost zásadní.
Ano presne tak, takze nema cenu vyhazovat penize za predrazeny industrial MB, kde je na 99% PCI2ISA mustek kteremu chybi podpora DMA, protoze ji intel uriznul s ICH6 a novejsimi. Takze jedina moznost na to jit pres LPC. Jedna z mala desek, ktera to vyuzivala, byla Portwell RUBY-9719VG2AR http://rayer.g6.cz/hardware/mbisa.htm#RUBY-9719VG2AR
z ktere jsme se prave inspirovali.