Pozor na odlakovač DERMACOL!!!

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

#16 Příspěvek od ransom »

Crifodo:
Nepopírám, že ventiluju jen své domněnky.
Ale nějaký důvod to asi má, že to dělají z plastu. Jen blbec by to snad dělal nákladnějším způsobem, kdyby si mohl vybrat. Nebo ne?
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

jova1 píše: Někde jsem četl, že se LED trubice dělají polykarbonátu.

Teď jsem tady zkusil vzít na plnej a dutinkovej Macrolon (což je polykarbonát) 🤐, aceton a metylénchlorid. 🤐 s tím nedělá naprosto nic, aceton a metylénchlorid ho okamžitě zmatní. Ale že by se rozpadal, tak to ani jedno. Chtěl jsem zkusit toluén ale ten mi už došel. Ale na 99% se bude chovat jako aceton.

edit: To je jak u blbejch, slovo d e n a t u r á k Bastlírna vypískává. :roll: Že by reakce na poslední čtyři písmena a pánské nářadí?
Naposledy upravil(a) Celeron dne 14 led 2024, 11:42, celkem upraveno 1 x.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ec1045
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ec1045 »

Pokut jde o sundávání samolepek/etiket ze sklenic (pastové či skleněné nebo i plechových víček) tak máti poradila sestra (má vysokou z chemie) ať použije klasický stolní olej. Kupodivu to funguje, jen je to na několik dní. Ideální postup je vzít ubrousek (toaletní papír, papírovou utěrku) ten namočit v oleji a přiložit.
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna. Jsem dysgrafik a dyslektik.
Crifodo

#19 Příspěvek od Crifodo »

ransom píše: Jen blbec by to snad dělal nákladnějším způsobem, kdyby si mohl vybrat. Nebo ne?

Nejsem schopen doložit ani že nejsou ekonomičtí blbci, ani že jsou. Zapouzdření LEDkových světelných zdrojů do skla existuje, nevím jestli je to pro toho kterého výrobce ekonomičtější než do plastu, jen odhaduju že v řadě případů nejsou plasty ekologičtější. Což je polemický argument pro stav, kdy je trh manipulován z pozice moci jednak globálními výrobci, jednak nařízeními a zákazy.
Ochota výrobců dělat něco nákladněji a zákazníků pořizovat něco nákladnějšího samozřejmě existuje, extrémní příklad můžou být reprokabely z bezkyslíkaté mědi, nebo na straně eráru zbrojní zakázky nebo cyklostezky.
Zpět k podstatě vlákna, domnívám se že životnost a kvalita tzv. ekologických světelných zdrojů je v mnoha případech jen mýtus a náhražka. Tím neříkám že trubice mají být odolné polárním rozpouštědlům.
PixelOrgy

#20 Příspěvek od PixelOrgy »

ec1045 píše:Pokut jde o sundávání samolepek/etiket ze sklenic (pastové či skleněné nebo i plechových víček) tak máti poradila sestra (má vysokou z chemie) ať použije klasický stolní olej. Kupodivu to funguje, jen je to na několik dní. Ideální postup je vzít ubrousek (toaletní papír, papírovou utěrku) ten namočit v oleji a přiložit.

Docela funguje - zrejme ne na vsechny druhy lepidel, nektery prezijou - normalni mycka na nadobi
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Pokym ti kusy papiera nezapchaju filter.
Charos

#22 Příspěvek od Charos »

Samolepky zásadně odstraňuji jen technickým benzinem, je to hned a dočista.
Z knih/papíru je vhodnější začít Odstraňovačem samolepek třeba TESA:

https://www.tesa.com/cs-cz/spotrebitel/stul-kancelar-domacnost/pomocnici-v-domacnosti/odstranovac-lepidla

Obsahuje limonen (pomerančový olej), do minuty se odpaří a ještě voní... Dá se koupit laciněji i v kanystru.
Ale dočistit se lepidlo musí benzínem.
https://fichema.cz/pomeranov-olej-technick/1222-d-limonen-pomerancovy-olej-technicky-500-ml-859286152304.html
https://www.olejenadrevo.cz/olejenadrevo/eshop/5-1-Prirodni-oleje-na-drevo/77-2-Pomerancovy-olej

Zrovna minulý týden jsem na YT viděl video, co dělá alkohol ( technický na pálení) s polykarbonátem: nějaký slovenský borec napružil trochu staré CD, kápnul alkohol a CD bylo nasr*čku...bohužel video nemohu najít....
Čili závěrem: na polykarbonát NIKDY denaturovaný líh (obsahuje metyletylketon=MEK, což bude zdroj problémů)
IPA je OK
Viz:
https://www.plastovesoucastky.cz/cs/chemicka-odolnost-pc
Hape
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Hape »

Jojo, polykarbonát je prevít. Někde jsem četl, že po kontaktu s některými látkami v něm vznikne vnitřní pnutí a to způsobí to popraskání a rozpad. To jsem taky takhle jednou vyčistil baňku odlučovače oleje regulátoru tlaku vzduchu v tech. benzínu (nebo spíš v tom co dnes jako TB prodávají) a pak jsem mohl regulátor vyhodit, protože nastal proces rozpadu baňky.
Ale to vnitřní pnutí v polykarbonátu asi může vzniknout i časem samo, zejména pokud je ve venkovním prostředí, protože se mi trhlinky objevily i na baňce odlučovače který nikdy do styku s ničím jiným než se vzduchem a kompresorovým olejem nepřišel do styku a je venku. A taky se mi vlasové trhlinky objevily na světlech na autě, ty jsou taky z polykarbonátu.
decmen

#24 Příspěvek od decmen »

Lepidlo, které zůstane na skleničce po umytí nálepky v myčce, úspěšně odstraním čističem na brzdy a pak utřu hadrem.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od workhard »

ROST OFF PLUS od WURTHa, tím to jde samo a ještě mi to nic nerozleptalo.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Celeron

#26 Příspěvek od Celeron »

Boha jeho, to jsou kraviny s tím rozpadem polykarbonátu od 🤐. Vyzkoušel jsem plnej i dutinkovej, napsal to sem ale nejspíš to nikdo nečetl. Prostě 🤐 nedělá s pravým Macrolonem naprosto nic. Kdyby to byl takovej sajrajt, tak jak to že na povětrnosti na různých stříškách vydrží vedro, mráz, kyselej déšť, kroupy a kdoví co jinýho. A to desítky let, já mám dutinkovej na baráku od roku 1996. Akorát je v dutinkách zaprášenej.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“