Pájecí kapalina - tavidlo

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

Co tavidlo RMA-223, stojí to za vyzkoušení?
Díky!
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaZ

#17 Příspěvek od JirkaZ »

Nemám potřebu experimentovat, Marmot MTL408 a později až dodnes MTL468 používám už celé věky a nikdy mě nezklamalo.

Marmot má teď konečně eshop (prosím adminy o toleranci, je to ryze česká malá firma zasluhující podporu - osobně s nimi nemám cokoliv společného, tedy kromě toho, že užívám jejich výrobky).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Do roboty som kupil v TME nieco v striekacke od Broquetas. Striekacka je podobna ako ten falosny Amtech, smrdi to trochu inak, ale funguje asi rovnako.
PotPalo

#19 Příspěvek od PotPalo »

Máte niekto skúsenosti s pastou Mechanic MCN-UV80? Kúpená na aline v plechovke. To označenie UV znamená čo? Že na svetle zhustne, ale v tme nie?
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
davemh

#20 Příspěvek od davemh »

Mám několik let, pro moje hobby použití naprosto vyhovuje - jestli je to originál nebo fake nepoznám, koupeno z ebay. Časem trochu ztmavla, ale vlastnosti a konzistence jsou pořád stejné.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

JirkaZ píše: MTL468 používám už celé věky a nikdy mě nezklamalo.

Tak modifikovaná kalafuna, což MTL468 je, většinou nezklame. :lol:
Jirka

JirkaZ

#22 Příspěvek od JirkaZ »

Neboj, já složení znám od počátku, na rozdíl od tzv. "většiny" tím totiž začínám...
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

dred

#23 Příspěvek od dred »

Celeron píše:Co tavidlo RMA-223, stojí to za vyzkoušení?
Díky!
Používam ho aj v robote pri "zapekaní" riadiaceho IO v puzdre SSOP-28 na dosku - zatiaľ bez zmätkov - pri bublinkovaní si sám IO pekne sadne na pady.. Len sa to horšie umýva - ostáva mastný povlak, lebo na piecke sa to rozleje všade. Liehu sa do toho moc nechce, IPA tiež nič moc... Tak najprv Technický benzín (nie je tam nič, čomu by ublížil) a potom ešte lieh...
Na "hrubú robotu" hlavne keď musím použiť bezolovo tak použijem nejakú polskú Pastu do lutowania - AGT-038 (tiež RMA) - neľutujem :lol:
Přílohy
obrázok_2024-03-15_130313103.png
obrázok_2024-03-15_130313103.png
dred

#24 Příspěvek od dred »

K tej "lutowacej" paste - čím by sa dala dlhodobe rozriediť? Potreboval by som to najmä pri 2,5mm lanku .. Skúšal som "zohrievačku", ale keď do nej strčím studené lanko, tak zbytočne veľa naberie. Na plnom drôte je to v pohode... Lieh/IPA ostane plávať na povrchu, techn. benzín za chvíľu vyprchá a spraví sa na povrchu tuhšía kožka, ako na mlieku (Česky škraloup??) 8-)
Mám jej ešte 2 a 1/2 krabičky.. ľúto mi je nevyužiť a zahodiť...
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

Aceton rozpouští téměř všechno ale hodně rychle vyprchá. Co třeba toluen?
Jirka

JirkaZ

#26 Příspěvek od JirkaZ »

Toluen je na rozdíl od acetonu docela zdravotní sajrajt...

Nicméně jsem zažil dobu, kdy jsme ho na brigádě v tiskárně normálně natáčeli z kohoutku na kachlíkované stěně do kýble a pak jsme s ním z toho kýble hadrem myli zbytky tiskařských barev (na podlaze atd.).

Dneska by z toho asi hráblo úplně všem souvisejícím i nesouvisejícím, v tomto případě převážně oprávněně (to zdraví, požár či výbuch atd. apod.).
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

No vidíš, je to sajrajt a stejně žiješ. :lol: Člověk občas vydrdží neuvěřitelný věci pokud má motivaci a chce se mu. To mě už se nechce ani když mám motivaci. :oops:
Jirka

Sendyx

#28 Příspěvek od Sendyx »

A co teprve takový chlorid uhličitý aneb tetrachlor, lidi si v tom celkem běžně prali zamaštěné montérky poté, co ho downloadovali z hasičáku někde v dílně...
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

Falosny cinsky Amtech sa minul, tak som objednal lacnejsi variant "DSUNYK". Vyzera a smrdi rovnako ako ten posledny falosny Amtech. Predajca mal aj "original", rozdiel je asi len v etikete.

Na fotke: DSUNYK, novsi falosny Amtech, starsi falosny Amtech. Ten starsi je iny - farba aj smrad. Funguje asi rovnako.
Přílohy
dsunyk_amtech.jpg
dsunyk_amtech.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“