Měřič průrazného napětí
Moderátor: Moderátoři
edit: Tak nic, objednal jsem blbec omylem elyty na 400V a jsou potřeba 450V.
V AME je nemají abych si je nechal přivýzt v úterý a tak nejdřív budou z některýho e-šopu za týden.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Chápu, že smyslem je něco si ubastlit, ale kdyby někdo měl zájem, mohu nabídnout tento profi přístroj.
https://www.etl-prueftechnik.de/hv-test ... re=english
Jen upozorňuji, že výstup je střídavý!
A pokud bychom uvažovali o předchozí generaci Avometů, DU10 a DU20, ty mají na stejnosměrných rozsazích spotřebu 20 µA, tedy 50 kΩ/V.
Pak jsem ještě zkoušel multimetr Husolu EM5510. Ten má automat přepínání rozsahů a na maximálním napětí 600V má spotřebu 60uA.
Žlutej digi rozsahovej automat Goldstar DN6335, co jsem si dovezl ještě za bolševika z prohnilýho západu má na 600V taky spotřebu 60uA.
Vyndal jsem ještě z kufru servisní pididigitál, co stál kdysi už nevím kde 2 stovky. Totální hrůza, na 600V žere 0,6 mA.
Takže klasický měřáky nepoužitelný.
Kdysi v 70-kách jsem si ubastlil analog, kde byl 100uA MP80 měřák v můstku se dvěma KF521 a dalšíma 2 + 2 KC508. Jmenovalo se to Delta, konstruktér J.T.Hyan, AR9/7. Mělo opravdu velikej vstupní odpor, vím, že to "něco" ukazovalo už po dotyku rukou na kladnej vstup. Když koukám do toho Amára, píšou 10M na všech rozsazích. Asi jsem na tom měl něco blbě, že byl tak citlivej. Brzo jsem Deltu kvůli tomu rozebral, dnes by se hodila.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jakýkoli měřicí modul s ICL7106 má vstupní odpor obrovský, že tě jeho odběr nemusí zajímat. Blbé je, že už se dneska takový modul málo vyskytuje a že stojí tak 300Kč, zatímco hotový multimetr 830 s tímto obvodem stojí i 70Kč.
To už si můžeš jeden multimetr 830 upravit aby měl vstupní odpor podle potřeby(odpájíš jeden odpor).Bude rozhodně menší než elektrostatický voltmetr starý 70let.
7106 má volitelně až "nekonečný" vstupní odpor a modul s ním i malý odběr, takže když tam dáš třeba tohle (měniče pro ev. galv. oddělení tam zmiňuje taky), tak máš vymalováno. Včetně vhodného rozsahu (1999).
No a kdybys jo trval na PRCáckém tří- či vícemístném voltmetru, tak před něj prostě dej sledovač s libovolným CMOS RRIO OZ (nejlépe od Microchipu, dělá dobré a levné typy) a "nekonečná" impedance je opět k dispozici. Když budeš cimprlich a nebude se Ti líbit offset u běžných CMOS RRIO OZ, tak tam dáš zero-drift.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Kde presne je tá schéma? Neviem to nájsť.Celeron píše:Kdysi v 70-kách jsem si ubastlil analog, kde byl 100uA MP80 měřák v můstku se dvěma KF521 a dalšíma 2 + 2 KC508. Jmenovalo se to Delta, konstruktér J.T.Hyan, AR9/7. Mělo opravdu velikej vstupní odpor, vím, že to "něco" ukazovalo už po dotyku rukou na kladnej vstup. Když koukám do toho Amára, píšou 10M na všech rozsazích. Asi jsem na tom měl něco blbě, že byl tak citlivej. Brzo jsem Deltu kvůli tomu rozebral, dnes by se hodila.
https://archive.org/search?query=amaterske+radio
V rámci napájacieho napätia vieš využiť dynamický odpor zosilňovača, ktorý môže byť aj nekonečno, možno aj viac. Mimo napájacieho napätia už len odporový delič. Aj preto chcem do mojej konštrukcie 1kV zdroja vmontovať aj voltmeter na vstupe s nejakým vysokonapäťovým CMOS tranzistorom zapojeným ako napäťový sledovač.