Dimenzování chladiče pro Step down.
Moderátor: Moderátoři
Dimenzování chladiče pro Step down.
Lineár na chladičích z Alkánu nebo Žďáru nad Hronom bych si dokázal spočítat, ale pro pulzáky nevím jak a taky nevím, jaký parametry má ten původní chladič. Je o tom někde nějaká stravitelná teorie? Uměl by jste to někdo? A co je potřeba na stávajícím změřit? Stačí teplota okolí a ustálená teplota chladiče při pár výstupních proudech?
Nebo se vykašlat na výpočet a prostě tam vymrsknout chladiče s dvoj až trojnásobnou plochou a dál neřešit?
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pokud všechno šlape správně, pokud ne, můžou být procenta ztrát výrazně vyšší.
Snad to aspoň orientačně pomůže a počítá se to z rozdílu výkonů, který to konzumuje a vydává.
Od pohledu jsou všechny součástky pro výkon 300W poddimenzované. Celkové ztráty budou tvořeny kromě tranzistorů taky tlumivkou a diodami. Na tlumivce při 20A nebude malé teplo, ale pro návrh chladičů můžeš počítat jako kdyby byla ideální.
V popisu udávají účinnost 95% při 24V=>12V/20A. Kdyby to byla pravda(?), víš kolik tepla musíš uchladit. Ale bude to určitě horší a provoz na plný výkon skončí zničením bez ohledu na velikosti chladičů.
Kolik z toho budeš odebírat? PRCáckých 20A si poděl tak alespoň 4 a dostaneš reálný proud, který to dá.
Pro jistotu bych tam přidal ventilátor (mechanicky se to přímo nabízí) a bude to pak výrazně lepší, zejména v té plechové bedně. Co brání tomu ho použít? Bednu (dostatečně velkou) bych udělal vzduchotěsnou, aby se to nezanášelo prachem.
Celé to samostatně proudově i tepelně jistit (nedělám si iluze o následné údržbě či kontrole).
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
JirkaZ píše: PRCáckých 20A si poděl tak alespoň 4 a dostaneš reálný proud, který to dá.
Co brání tomu ho použít? Bednu (dostatečně velkou) bych udělal vzduchotěsnou, aby se to nezanášelo prachem.
Celé to samostatně proudově i tepelně jistit (nedělám si iluze o následné údržbě či kontrole).
S těma Ampérama bych to nehrotil. Tenhle používám už 3 roky a v pohodě těch 280W dává. Je to "jednočip" na jednom chladiči na druhým je jen stabec. Ten chladič jsem zvětšil na cca čtyřnásobek a na chladiči je spínací policajt na 85 ℃ na větrák. Ten zapíná při plným výkonu až po cca 10 minutách.
Tady bude omezení na 10A, který bude nabíječka brát jen chvíli po výpadku sítě a pak klesne na udržovací proud.
Větrání - je vidět, že jsi nikdy nic nedělal pro truhláře. To by ta bedna musela být IP64, do všeho ostatního se po čase dostane ten velejemný dřevěný prach. A udělat plechovou bednu v IP64 klempík nedokáže a kupovat něco hotovýho z Al je darda, třeba EA-332318, do který ho by se vešlo trafo, stojí sedmičku.
Zdroje s větrákem jistím dvouma policajtama, první zapíná věták, druhej o 20 st výše vypíná celej zdroj.
Musíš dát modrý Sendust kroužek z obchodu AL, nejlépe MS157125-2, nebo aspoň 130125-2, odkaz dávat nebudu, protože tady měl někdo poznámku, že jsem placenej agent.
Licna z drátu 0.6 je vyhovující.
Tento je MS157060-2 drát 2mm 27 závitů a má 70uH, takže vidíš, že se i 060 na indukčnost vejde. U 125 bys mohl dát dvojky dráty dva bifilárně stále v jedné vrstvě.
( tohle je cívka pro stejnosměrný proud, proto je tam tlustý drát, ty musíš dát licnu)