RADIOLA HVL

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
MAHO

RADIOLA HVL

#1 Příspěvek od MAHO »

Zdravím všechny příznivce starých rádií,
získal jsem vrak RADIOLY HVL. Požádal jsem RADIOMUSEUM o schema a obdržel velmi nekvalitní schema. Dá se přečíst a již jsem jej překreslil. Bohužel rozpisku vůbec nepřečtu, tak Vás prosím o pomoc. Nemáte někdo kvalitní schema či rozpisku, abych mohl opravu dokončit. Hlavně potřebuji rekonstruovat společný kondenzátor, který odešel. Rozdělám plechové pouzdro a vložím dovnitř nové kondenzátory, jenom nevím hodnoty.
Děkuji za pomoc.
Martin
lubos1961

#2 Příspěvek od lubos1961 »

Je to ono?
Přílohy
Radiola HVL.png
Radiola HVL.png
jirka5

#3 Příspěvek od jirka5 »

Rozpiska součástek je tedy překvapivě svérázná, avšak schéma zapojení je zase na rok 1929 překvapivě moderní!
MAHO

#4 Příspěvek od MAHO »

Mnohokrát děkuji, ale myslím, že je ve schematu chyba. V serii s anteními zdiřkami jsou tři cívky a ne kapacity.
Také mně neni jasný kondenzátor na vstupu první elektronky. To je snad nějaká ochrana a ne jen samotný kondenzátor. Sice jsem naměřil kapacitu 200 pF ,ale nějak se mi to nezdá. Jsem také zvědav na reproduktor, dosud jsem se nesetkal s tímto typem bez výstupního transformátoru, to bude něco podobného jako první reproduktory na principu sluchátka.
Děkuji
Martin
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

Jsi si jistý, že jde o tlumivky a nikoli o vinuté trubičkové kondenzátory (dokonce na společné trubičce)? Píšou tam "trubičkový kondenzátor".

Ta součástka F680 v mřížce lampy VM je kondenzátor 222 pF s paralelním odporem 2M5 (v tabulce se uvádí "mřížkový kondenzátor 200 cm se svodovým odporem 2,5 MΩ").
Prostě celkem vtipně integrovaný vazební kondenzátor s mřížkovým odporem.
rudolf02

#6 Příspěvek od rudolf02 »

Hille, kapacita cm je pF? Nejsem si jist, zda cm nebylo 10pF? Můžeš upřesnit?
Dík
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

lubos1961

#8 Příspěvek od lubos1961 »

1cm= 0,0885pF*4π což je přibližně 1,1pF
Hill přesně přepočítal těch 200cm a také u zbytku popisu přesně vše napsal, k tomu prostě není co dodat.
MAHO

#9 Příspěvek od MAHO »

Díky za informaci, netušil jsem, že existují trubičkové vinuté kondenzátory.
lubos1961

#10 Příspěvek od lubos1961 »

Třeba i v tranzistorácích DOLLY a jim podobných verzích byly jako dolaďovací kondenzátory takové ty namotané drátkem, odvíjením tohoto drátku se postupně snižovala kapacita tohoto kondenzátoru.
Přílohy
kond.jpg
kond.jpg
MAHO

#11 Příspěvek od MAHO »

Tak jsem konečně dodělal ono Radiolu. Udělal jsem novou kabeláž ze starých vodičů ( někdo přede mnou to zmodernizoval a použil nové plastové vodiče ) a domníval jsem se , že to bude OK. Bohužel ne, problém je asi v magnetoelektrickém reproduktoru. Když místo něj dám sluchátka o odporu cca 2 Kohmy, tak to funguje dobře,
repro ( to je vlastně sluchátko, které nemá membránu, ale kovovou tyčku, která rozechvěje papírový trychtýř hraje úplně potichu.
Ještě uvažuji změřit koncovou triodu na BM 215. Má přímo žhavenou katodu a tak nevím, zda na jedné řádce mohu zapojit kolík pro žhavení a zároveň katodu, nebo katodu nezapojovat. Dále jsem nikde nenašel grafy B 409 a tak nevím, jak mám nastavit na měřáku napětí na g1?
Díky za rady
Ahoj Martin
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“