Výrobca výkon. tranzistorov
Moderátor: Moderátoři
Nemáš z toho nejaký nákres/schému ??
Nepotrebujem nič sofistikované..stačí mi overenie základu.
A ešte dodám - nie som ing. elektrotechnik, ale zase niečo som sa už za 40+ rokov naučil a chcem sa ešte naučiť a internet nemusí byť ten naj učiteľ ... tak poprosím v nejakých rozumných medziach
dred píše:Nemáš z toho nejaký nákres/schému ??
Nepotrebujem nič sofistikované..stačí mi overenie základu.
A ešte dodám - nie som ing. elektrotechnik, ale zase niečo som sa už za 40+ rokov naučil a chcem sa ešte naučiť
na tohle nepotřebuješ žádné schéma !
stačí ti zdroj co dá těch 10A a multimetr s vhodným proudovým rozsahem . . .
a hlavně zátěž co vydrží při napětí zdroje právě těch 10A.
na to stačí odpor 1 ohm na 50 - 100W.
. . . nebo laboratorní zdroj s elektronickým omezením co dá těch 10A,
třeba při 5V . . .
postup je asi tento:
tranzistor dáš na chladič
kolektor na plus a emitor na mínus (NPN) . . .
mezi bázi a kolektor zapojíš ampérmetr na multimetru
a nakonec podělíš odečtený proud na zdroji, proudem do báze . . .
výsledkem je "zesílovací činitel" při 10ti ampérách . . . .
princípe. Merací impulz je asi 2 ms a meraný tranzistor netreba chladiť a nie je potrebný ani výkonný transformátor. Video merania kapacít prechodov je TU a TU. Ak máte originál tak porovnať kapacity s originálom.
Ja som meraním h21e a kapacitami prechodov odhalil 2N3055 a po otvorení mal menší čip oproti originálu. Pozn: h21e som meral ešte s výkonovým trafom, spôsobom, ktorý opísal ok1hga.
Jeden že vraj "M" so starým "vypuklým" klobúkom a jeden "ON" s plochým
Človeku už nikto nič negarantuje... PeS má väčšiu hodnotu!!
Napr. https://sk.rsdelivers.com/product/onsem ... et/0296267
Tieto dve MJ-čka som zobral v podstate na "skúšku" lebo som súčastne objednal z Číny vraj (ON- semi..) tak som bol zvedavý, aký bude rozdiel...
Z Číny prišlo 10 ks "rovnakých" takmer aj parametrami... a tu som objednal 2 a každý iný
Ak ste objednával u alíka, s veľkou pravdepodobnosťou budú false. To mám z mojich skú-
seností. Aj u našich známych predajcov môžte kúpiť fake. Aj to sa mi už stalo. Ako píše
"rnbw" treba nakupovať u distribútora a tam je to vidieť aj na cene.
TU som zverejnil niektoré merania.
Inak dočítal som sa, že číňan dokáže sfalšovať aj KD503 a jeho následovníka (sa mi zdá, že sa robil aj darlington).
Existujú klony aj s hlinníkovým vrchom aj s ocelovým.....
dred píše:Nemáš z toho nejaký nákres/schému ??
Tohle by asi nikdo znovu nedělal. Spínaný zdroj 12V/20A stažený na 5V. Dva digitální ampérmetry z Aliexpressu (1A pro bázi, 20A pro kolektor), přepínač odporů plus drátový potenciometr pro nastavení proudu báze, a k tomu přeskládaný pětipaketový přepínač, kterým se na potřebných místech veksluje polarita pro měření NPN nebo PNP. Opravdu primitivní bastl. Myslím že ho za život použiju asi tak třikrát.
Ale jestli chceš, náčrt klidně pošlu. Tedy jestli ho někde vyhrabu.
rnbw píše:Preco neobjednas original od distributora?
Napr. https://sk.rsdelivers.com/product/onsem ... et/0296267
A ktorý je teraz originálnejší ??