BV Audio
Moderátor: Moderátoři
Či máte inú verziu deštrukcie ??
Zosilňovač v "pôvodnom znení" fungoval desaťročia... Podozrenie na zlyhanie bola vyosená/predraná cievka na basáku, ale možno ani nie... Ťažko identifikovať, keď bedňa hrala na inom silnejšom zosiku do konca akcie..možno sa "vyfúkala" a nesúososť sa eliminovala...alebo má ten iný zosilňovač lepšie ochrany..ale nebolo poznať nejaké anomálie v reprodukovanom zvuku..
Nevím, zesíky snad lineární oblasti tranzistorů nevyužívají. Myslím, že každý konstruktér zesilovačů honí tranzistory v saturační oblasti.dred píše:Pracuje v "lineárnej" oblasti ako budič koncových tranzistorov.
Co se týče použití toho tranzistoru, dej tam to co ti doporučil BV jako náhradu nebo to co tam dříve bylo...
Cust píše:Nejspíš bude chyba ještě někde jinde...
Možno je chyba niekde inde, ale mne to vychádza tak že pri použití náhrad - IRF došlo k posunu povoleného napätia na prechode BE nad 5V ?? (podľa DS výkoňákov).
Podľa Ω zákona tam bolo pri špičkách ninimálne raz také budiace napätie, ako pri KUN... určite by stačilo "S" -kový odpor znížiť na hodnotu 1Ω a išlo by to v možno v pohode...
Nevyskúšaš - nevieš...
Našiel som na doske koncákov aj odpor 15Ω, ktorý by mal spájať signálovú GND so silovou, ale jeho druhý koniec nikam na DPS nevedie. Preskúmam ešte raz ten predok..
Tu je ešte nafotený jeden kus, možno pomôže - https://www.rajce.idnes.cz/frenkie1/alb ... 1302221018
O tých MJ-éčkach som písal v tomto vlákne
Zosilňovač opravený na druhý pokus. Prvý pokus sa nepodaril- odpálil som, čo sa dalo (všetky koncáky aj s jedným budičom). Pri všetkej opatrnosti (aj tak jej bolo málo) sa mi pošťastilo osc. sondou (GND) brnkúť o kondík a už to fŕkalo
Narýchlo som potom objednal ďaľšie tranzistory v TME a som bol milo prekvapený.. Napriek tomu, že to boli indické (CDIL)po 2€ tak ich parametre vyhoveli..
Zosilňovač po dvojhodinovom "kúrení" do špirál tesne pod limitom to zvládol... a ja s ním.
Za cenné rady, ktoré som tu dostal Vám týmto ĎAKUJEM