BV Audio

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dred

#16 Příspěvek od dred »

.. okrem tých dvoch koncákov a poistiek 8A neprdlo nič... všetko sa zdá / je OK! Vymením tie IRF za KUN a uvidím...
Či máte inú verziu deštrukcie ??

Zosilňovač v "pôvodnom znení" fungoval desaťročia... Podozrenie na zlyhanie bola vyosená/predraná cievka na basáku, ale možno ani nie... Ťažko identifikovať, keď bedňa hrala na inom silnejšom zosiku do konca akcie..možno sa "vyfúkala" a nesúososť sa eliminovala...alebo má ten iný zosilňovač lepšie ochrany..ale nebolo poznať nejaké anomálie v reprodukovanom zvuku..
Cust

#17 Příspěvek od Cust »

dred píše:Pracuje v "lineárnej" oblasti ako budič koncových tranzistorov.
Nevím, zesíky snad lineární oblasti tranzistorů nevyužívají. Myslím, že každý konstruktér zesilovačů honí tranzistory v saturační oblasti.
Co se týče použití toho tranzistoru, dej tam to co ti doporučil BV jako náhradu nebo to co tam dříve bylo...
dred

#18 Příspěvek od dred »

To čo doporučil .. funngovalo "chvíľu"... skusím to, čo tam bolo predtým.
Cust

#19 Příspěvek od Cust »

Nejspíš bude chyba ještě někde jinde...
Sendyx

#20 Příspěvek od Sendyx »

BV 400, 1000 a 2000 známe velmi dobře, běhá toho tady dodnes desítky ks, a každý model a jeho varianta měla svá specifika. Nicméně tento model jsme nikdy nepotkali, tak bohužel...
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
dred

#21 Příspěvek od dred »

Cust píše:Nejspíš bude chyba ještě někde jinde...

Možno je chyba niekde inde, ale mne to vychádza tak že pri použití náhrad - IRF došlo k posunu povoleného napätia na prechode BE nad 5V ?? (podľa DS výkoňákov).
Podľa Ω zákona tam bolo pri špičkách ninimálne raz také budiace napätie, ako pri KUN... určite by stačilo "S" -kový odpor znížiť na hodnotu 1Ω a išlo by to v možno v pohode...
Nevyskúšaš - nevieš...
RoboT

#22 Příspěvek od RoboT »

Ja mám vo svojom (februar 1991) použité budiče IRF630. Všetko pôvodný stav bez zásahov.
Přílohy
Screenshot_20240528_092014_Gallery.jpg
Screenshot_20240528_092014_Gallery.jpg
Naposledy upravil(a) RoboT dne 28 kvě 2024, 16:14, celkem upraveno 1 x.
RoboT

#23 Příspěvek od RoboT »

Zdá sa, že signálová a výkonová zem je na tom mojom kuse spojená na prednej doske pri potenciometroch volume.
Prikladám foto dosky konc. stupňa + ochrany
Přílohy
Screenshot_20240528_101536_Gallery.jpg
Screenshot_20240528_101536_Gallery.jpg
dred

#24 Příspěvek od dred »

RoboT ..doska síce vyzerá veľmi podobne, ale určite je z mladšej série tohto typu. Na tej mojej je KUN-ka spínaná komplementárom KC307 a KC635.. a aj tie odpory v "S" mosfetov majú inú hodnotu (u mňa 1,5 Ω)

Našiel som na doske koncákov aj odpor 15Ω, ktorý by mal spájať signálovú GND so silovou, ale jeho druhý koniec nikam na DPS nevedie. Preskúmam ešte raz ten predok..
Přílohy
Bez názvu1.png
Na mieste označenom šípkou je len rozbabraný cín zo susednej plochy
Na mieste označenom šípkou je len rozbabraný cín zo susednej plochy
Bez názvu.png
Bez názvu.png
RoboT

#25 Příspěvek od RoboT »

Áno, dosky majú odlišnosti. To je vidieť. Napr aj rezistor v S budiča je 1,7Ohm.
Tu je ešte nafotený jeden kus, možno pomôže - https://www.rajce.idnes.cz/frenkie1/alb ... 1302221018
dred

#26 Příspěvek od dred »

Vďaka za zaujímavý odkaz.. aj keď zrejme moc nepomôže.. Mám už vybraté koncové tranzistory (MJ15003 - teslácke KD15003 sú - ale cena jedného prevyšuje cenu zariadenia - a ani tie pôvodné neboli párované...) so "zhodným" hFE - Mosfety (KUN) z pôvodnej produkcie Tesly, tak sa mi to hádam podarí "opäť rozchodiť" :wink:
O tých MJ-éčkach som písal v tomto vlákne
dred

#27 Příspěvek od dred »

Pre zaujímavosť zúčastneným.
Zosilňovač opravený na druhý pokus. Prvý pokus sa nepodaril- odpálil som, čo sa dalo (všetky koncáky aj s jedným budičom). Pri všetkej opatrnosti (aj tak jej bolo málo) sa mi pošťastilo osc. sondou (GND) brnkúť o kondík a už to fŕkalo :kop:

Narýchlo som potom objednal ďaľšie tranzistory v TME a som bol milo prekvapený.. Napriek tomu, že to boli indické (CDIL)po 2€ tak ich parametre vyhoveli..
Zosilňovač po dvojhodinovom "kúrení" do špirál tesne pod limitom to zvládol... a ja s ním.
Za cenné rady, ktoré som tu dostal Vám týmto ĎAKUJEM :agree:
RoboT

#28 Příspěvek od RoboT »

Super, ďalší zachránený kus :D
Som rád, že sa to nakoniec podarilo :agree:
vlastoTN

#29 Příspěvek od vlastoTN »

CDIL som kedysi obiednal zopár kusov z viacerých druhov v TO126 púzdre,parametre som síce neskúšal ale pri skúškach v zapojení vydržali a v porovnaní z napr. Philips som nepostrehol žiadny rozdiel v chovaní zosilňovača
rnbw

#30 Příspěvek od rnbw »

Nejako to fungovat bude, urcite lepsie ako cinske falosne preznacene. Ked sa to nebude namahat na maximum, tak by to mohlo aj vydrzat.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“