myčka: identifikace rezistoru podle proužků

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
_luky_

#16 Příspěvek od _luky_ »

Děkuji za rady. Použitý obvod je LNK364. Ačkoli tomu nic opticky nebylo, vyměnil jsem jej, dále rezistor a elektrolytické kondenzátory.
Po zapnutí to dává na výstupu 12V, takže oprava se asi povedla, večer to namontuji zpět do myčky.
Přílohy
mycka.jpg
mycka.jpg
Stanin

#17 Příspěvek od Stanin »

Tak mě dneska taky bouchlo TNY. Ale shořely i dva výkonový odpory a kus spojů. Je to stejná deska jako měl keemo na předchozí stránce. Myčka AEG 86070. Podle fotky od keemo je spodní odpor 1k5, ale u toho horního si nejsem vůbec jistej - 18Ω nebo 180Ω? Já ho ze své desky tipl jako 10Ω, zespodu ještě vypadá trochu čitelně. A kdyby tak měl někdo fotku té strany spojů - horní kráter patří spojit nahoru, to je jasné. Asi to bylo původně spojené i s tím dolním kráterem, ale tím už si úplně jistý nejsem.
Přílohy
TNY a odpory 2.jpg
TNY a odpory 2.jpg
Odpor.jpg
Kolik to tak může být?
Kolik to tak může být?
Spoje 2.jpg
Krátery
Krátery
keemo

#18 Příspěvek od keemo »

Fotky zde.
Kazdopadne to zuhelnatele misto bude chtit poradne ocistit, jinak to tam muze blafat. A doufat ze v tom miste nejde zadna cesta uvnitr, je to vicevrstva deska...
Přílohy
IMG_20240603_113648.jpg
IMG_20240603_113648.jpg
IMG_20240603_113725.jpg
IMG_20240603_113725.jpg
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Presne tak - vyskrabat do hlbky vsetok zuholnateny material.

Ak nebol vyrobca idiot, tak pod tym ziadny spoj neviedol. Ak bol, tak sa pri sprabani spoj najde a bude nutne vysledovat, kam vedie.
Stanin

#20 Příspěvek od Stanin »

Díky moc za fotky!
Deska je myslím jen oboustranná, ještě to teda radši prohlídnu.
Takže ty moje dva krátery nemají být spojené... to znamená, že se nejspíš na horním roztavil cín u toho asi 10Ω pojistného odporu, stekl dolů a tím se to šluslo.
Deska je asi trochu jinej model - VDR8 a C29 mám prohozené. Ale jinak vypadá stejně.
Zaky

#21 Příspěvek od Zaky »

Taky si myslím, že bude deska jen oboustranná, čtyřvrstvá je podstatně dřažší, to by si výrobce pořádně rozmyslel. Pokud musím opravovat něco silně vyhořelého, vyškrabují to samozřějmě až do zcela nevodivého a díru pak vylepím epoxidem. V případě potřeby se chybějící dráhy nahradí drátem, vše se zapájí, umyje a pokud je to nutné z pevnostních či izolačních důvodů, zafixuje se to zase epoxidem.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Stanin

#22 Příspěvek od Stanin »

Díky za tip s tím epoxidem, už to mám vyškrábané do "zdravého materiálu" a právě že jsem přemýšlel jestli tam dát nějaký lak. Epoxid bude lepší. I když z pevnostních důvodů není potřeba. Žádné spoje naštěstí nechybí. Ještě to předem radši opláchnu lihem.
Snad se tenhle týden dostanu k tomu koupit součástky a přepájet.
Trochu jsem s opravou váhal, myčka má už 19 let, náhradní díly už dávno nejsou. Jednu prasklou hadici jsem přetáhl duší z kola a stáhl šroubovacíma sponama. Moc šancí jsem tomu nedával, ale drží to už alespoň 3 roky. Dokonce už prorezla i nerezová vana, dírka cca 1 mm, zalepena epoxidem, drží to už rok. Kdoví co dalšího odejde záhy.
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Vacsinou tam staci nechat dieru.
Stanin

#24 Příspěvek od Stanin »

Tak kráter radši zaplácnut epoxidem, vyměněno TNY, oba odpory a pro jistotu všechny elyty (10u/400V měl ESR OK, tři 220u/35V byly podle zajícoměru o stupeň špatné). Poskládáno a... FUNGUJE! Ani jsem tomu moc nevěřil :-).
Díky moc všem, hlavně keemovi za fotky! Bez nich bych ty dva krátery propojil a asi si užil ohňostroj. Holt na omalování schématu a hlavně pochopení funkce a problému už moje znalosti nestačí, obzvlášť když přívod je přes další desku. V elektronice jsem jen fušer.
19ti letá myčka je zase v provozu.
Nemám tam radši ještě preventivně vyměnit i ten podle mně transil VDR8? Vypadá že je přímo na vstupu. A případně za jakej typ, to už je opět mimo mé znalosti.
Jinak stejný problém před cca 3 roky - akorát místo TNY to bylo LNK v pračce... proč jen tihle švábi tak odchází?
Zaky

#25 Příspěvek od Zaky »

VDR je varistor, jestli není prasklý, bude OK. Obvody odcházejí, protože dostanou kopanec ze sítě, nebo možná i degradací provozem a časem, napětí není malé a je to napájené v mnoha spotřebičích neustále.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Stanin

#26 Příspěvek od Stanin »

Díky, vypadal zánovně, tak to nechám být. Jak tu má někdo v podpisu: "Co funguje, to se zásadně neopravuje" :-).
keemo

#27 Příspěvek od keemo »

Ten zeleny R69 mel nakonec jakou hodnotu? :)
Stanin

#28 Příspěvek od Stanin »

10Ω
keemo

#29 Příspěvek od keemo »

Dík :) možná si dám tu práci a zkusím ten zdroj pospravovat ať mám dobrou desku
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“