Předělání LCD displeje na LED displej PCF8576CT

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

Předělání LCD displeje na LED displej PCF8576CT

#1 Příspěvek od bu2520 »

Potřebuji u jednoho zařízení zvetšit a zčitelnit displej . Jedná se o 4 7segment + 9 bodů . Řešili jste někdo posílení výstupů. Je to realizované PCF8576, ten podle datasheetu umí 5V 25mA out.
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Nemá ta 8576 dynamický řízení výstupů kvůli LCD segmentům? Co s tím budeš u LEDek dělat?
A koukni se na výstupní proud, jestli pokud sepneš všech 40 výstupů, tak to šváb dá výkonovou ztrátou.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
JirkaZ

#3 Příspěvek od JirkaZ »

Fakt nerozumím tomu, jak chceš obvodem s typem výstupu backplane/segment (navíc střídavé, neboli v podstatě v můstku) řídit LED display.

Ale vzhledem k dnešnímu počtu pohlaví to nejspíš půjde.
Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.

Ze dvou možností často volím tu třetí.
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

Dobře je to blbá otázka .
ondraN

#5 Příspěvek od ondraN »

A co použít velký LCD s podsvícením. Ale ještě bude záležet na tom, jak je u originálu řešený Backplane. Velké displeje mívají většinou jen jeden pod všemy segmenty. U menších to bývá rozdělené a multiplexované.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Habesan »

Ona to není blbá otázka. Jen některé odpovědi...

To, který segment je aktivní se dá určit pomocí hradla XOR, na jeho výstup už by se dala připojit LED.
A neexistuje nějaký LED driver, který by byl registrově kompatibilní s PCF8576 ???
Mahoney

#7 Příspěvek od Mahoney »

JirkaZ píše:Fakt nerozumím tomu, jak chceš obvodem s typem výstupu backplane/segment (navíc střídavé, neboli v podstatě v můstku) řídit LED display.

Ale vzhledem k dnešnímu počtu pohlaví to nejspíš půjde.

Tohle je snadno řešitelné XOR hradly, které zároveň slouží jako posílení výstupu. Kdysi jsem to taky chtěl dělat.
ondraN

#8 Příspěvek od ondraN »

To ale záleží jak je displej buzený. Pokud je jeden backplane a segmenty, tak to jde. Pokud je maticově multiplexovaný, tak tam musí být více úrovní napětí (kvuli SS složce) a pak už to není žádná sranda a musí se použít komparátory a vznikne z toho šílenost.
VASEK_W

#9 Příspěvek od VASEK_W »

Moderní sedmisegmentovky jsou podstatně účinnější a "svítivější" než ty několik let staré. Tak by z mého laického pohledu stačilo, když je budeš stejně měnit za větší, jen vybrat svítivější a je vyřešeno bez dalších vyfikundací !

Vašek
bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

právě, že tam je LCD displej který není na dálku zcela vidět a je požadavek, na větší viditelnost, jde jen o 4x7 segmentů + několik dotů. Zatím to je u ledu, ale asi uvažuju stáhnout I2C do nějakého atmelu a z něho budit LED , jen jsem chtěl jestli neexistuje schůdnější volba, posílením výstupů . I když i ty výstupy od toho PCF mají mít max output 20mA.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Chcelo by to emulator PCF8576.
ondraN

#12 Příspěvek od ondraN »

[quote="bu2520"....................jen jsem chtěl jestli neexistuje schůdnější volba, posílením výstupů . I když i ty výstupy od toho PCF mají mít max output 20mA.[/quote]
Ty paralelní LEDky by mohly způsobit tvorbu SS složky, což by bylo pro ten LCD smrtící.
Ještě jsi ale nespecifikoval, jak se ten displej budí. Pokud je jeden backplane a každý segment zvlášť, tak by to mohlo jít s třeba s FET tranzistory nebo komparátory, ikdyž by to byl blázinec. Možná by byla cesta analýzy I2C komunikace a následné emulace nějakým MCU jednodušší, ale je otázka zda časově srovnatelná. Ten budič je docela komplexní a umožňuje dost režimů buzení a má i vlastní paměť.
nostalcomp

#13 Příspěvek od nostalcomp »

bu2520, pořád jsi nesdělil, kolik backplanes ten LCD displej má. Protože pokud je jich více, tak náhrada LED displejem nebude úplně triviální. Například pro celkem béžné 4BP jsou třeba 4 různé úrovně napětí pro ně. Doporučuji prostudovat appnote AVR063 od Atmelu, kde je celkem podrobný popis buzení samostaných LCD "sklíček" s 1 i více BP. Bez specializovaných driverů (jako je ten PCF8576) to sice není nemožné, ale dosti komplikované to je.

Ale u toho 4x 7-seg to tipuju na 1BP. Tam by to šlo těmi XORy. Akorát pro, dejme tomu s DT, 32 segmentů je to 32 hradel. Plus nějaké buzení pro segmenty a také pro společný vývod, protože výstup pro BP z toho PCF asi nevybudí 32 společných vstupů hradel... Odposlechnutí I2C a vlastní LED driver s MCU je také cesta. Byť také pracná.

A proč prostě ten LCD displej nevyměníš za jiný LCD? Jak se píše výše, jsou ty nové displeje opravdu velmi dobře čitelné a stojí pár korun, viz. třeba zde. Sám jsem si nedávno objednal reflexní 3x 7-seg a "svítí" parádně. A pokud požaduješ ještě lepší čitelnost, tak doporučuji displej bez zrcátka (transmisní) a k němu nějaké podsvícení. Přijde to vše mnohem levněji, než se babrat s přestavbou na LED.

Níže přikládám foto z nedávného testu přímého buzení 3x 7-seg displeje s 1BP. Displej je z té řady TME, na kterou výše odkazuji. Pouze je 3-místný. Je to reflexivní displej se zrcátkem, čili bez podsvícení. Vpravo dole je pak dvoumístný displej v testovacím režimu - vyhledávač segmentů.
Přílohy
lcd_test.jpg
Test primeho buzeni LCD displeje
Test primeho buzeni LCD displeje
bu2520

#14 Příspěvek od bu2520 »

předpokládám, že je tam pouze jeden BP je to vcelku triviálná displej ovšem zakázkový. Ten problém je , že displej má výšku znaku cca 2cm a má být vidět i při šeru na vzdálenost 10m a do toho asi šest bodů, které jsou dokola displeje a informují o zapnutém režimu
nostalcomp

#15 Příspěvek od nostalcomp »

A takto to vážně někdy fungovalo? Myslím odečet LCD displeje s výškou znaku 2 cm na 10 metrů za šera? Tomu se zdráhám uvěřit.

Já bych se tedy asi vydal cestou stavby dekodéru s hradly XOR nebo přepínanými budiči 74540/541 a použil bych LED znakovky a diody (na ty indikátory režimu). Znakovky se znaky alespoň 4-5 cm.

Pokud má původní LCD neznámý pinout, tak stačí postavit jednoduchý vyhledávač segmentů a displej zdokumentovat. Já pro tyto účely používám Arduino, které s frekvencí cca 30 Hz vzájemně opačně "togluje" 2 piny. K nim mám do série odpory cca 5-10K a testuji vždy dva piny displeje.

Zrovna nedávno jsem tu poptával řízený invertor a dospěl k závěru, že to asi nikdo (mimo mě) nepotřebuje. A toto je přesně aplikace pro něj :)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“