Předělání LCD displeje na LED displej PCF8576CT
Moderátor: Moderátoři
Předělání LCD displeje na LED displej PCF8576CT
JirkaZ píše:Fakt nerozumím tomu, jak chceš obvodem s typem výstupu backplane/segment (navíc střídavé, neboli v podstatě v můstku) řídit LED display.
Ale vzhledem k dnešnímu počtu pohlaví to nejspíš půjde.
Tohle je snadno řešitelné XOR hradly, které zároveň slouží jako posílení výstupu. Kdysi jsem to taky chtěl dělat.
Ty paralelní LEDky by mohly způsobit tvorbu SS složky, což by bylo pro ten LCD smrtící.
Ještě jsi ale nespecifikoval, jak se ten displej budí. Pokud je jeden backplane a každý segment zvlášť, tak by to mohlo jít s třeba s FET tranzistory nebo komparátory, ikdyž by to byl blázinec. Možná by byla cesta analýzy I2C komunikace a následné emulace nějakým MCU jednodušší, ale je otázka zda časově srovnatelná. Ten budič je docela komplexní a umožňuje dost režimů buzení a má i vlastní paměť.
- nostalcomp
Ale u toho 4x 7-seg to tipuju na 1BP. Tam by to šlo těmi XORy. Akorát pro, dejme tomu s DT, 32 segmentů je to 32 hradel. Plus nějaké buzení pro segmenty a také pro společný vývod, protože výstup pro BP z toho PCF asi nevybudí 32 společných vstupů hradel... Odposlechnutí I2C a vlastní LED driver s MCU je také cesta. Byť také pracná.
A proč prostě ten LCD displej nevyměníš za jiný LCD? Jak se píše výše, jsou ty nové displeje opravdu velmi dobře čitelné a stojí pár korun, viz. třeba zde. Sám jsem si nedávno objednal reflexní 3x 7-seg a "svítí" parádně. A pokud požaduješ ještě lepší čitelnost, tak doporučuji displej bez zrcátka (transmisní) a k němu nějaké podsvícení. Přijde to vše mnohem levněji, než se babrat s přestavbou na LED.
Níže přikládám foto z nedávného testu přímého buzení 3x 7-seg displeje s 1BP. Displej je z té řady TME, na kterou výše odkazuji. Pouze je 3-místný. Je to reflexivní displej se zrcátkem, čili bez podsvícení. Vpravo dole je pak dvoumístný displej v testovacím režimu - vyhledávač segmentů.
- nostalcomp
Já bych se tedy asi vydal cestou stavby dekodéru s hradly XOR nebo přepínanými budiči 74540/541 a použil bych LED znakovky a diody (na ty indikátory režimu). Znakovky se znaky alespoň 4-5 cm.
Pokud má původní LCD neznámý pinout, tak stačí postavit jednoduchý vyhledávač segmentů a displej zdokumentovat. Já pro tyto účely používám Arduino, které s frekvencí cca 30 Hz vzájemně opačně "togluje" 2 piny. K nim mám do série odpory cca 5-10K a testuji vždy dva piny displeje.
Zrovna nedávno jsem tu poptával řízený invertor a dospěl k závěru, že to asi nikdo (mimo mě) nepotřebuje. A toto je přesně aplikace pro něj